Derfor er Bitcoin viktig også i Norge

No comments

start mining bitcoin now 300x250 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeJeg satt og hørte på en podcast hos E24.no i dag hvor temaet var Bitcoin for dummies.

Etter å ha hørt på hva herrene Valebrokk & Co. hadde å fortelle, syntes jeg ikke akkurat tittelen de hadde valgt var spesielt god. Bitcoin for dummies skulle vel egentlig indikere at man skulle føle seg klokere og bedre forstå hva dette fenomenet “alle” innen finans snakker om er, men jeg syntes ikke de var spesielt flinke til å få frem hva som er så revolusjonerende og nytt med Bitcoin i forhold til tradisjonelle valutaer av typen Norske Kroner eller Amerikanske Dollar.

Så, her kommer så mitt bidrag til debatten rundt Bitcoin i Norge, og hvorfor bankene i Norge er så lite interessert i valutaen og dens spredning.

Bitcoin truer de etablerte strukturene innen finans

Bank- og finansnæringen har veldig lenge hatt det behagelig ved å befinne seg i en litt annen verden enn resten av befolkningen. Dette henger sammen med strenge regulatoriske rammer og rigide lover. Alt sammen er jo selvsagt i ånden å beskytte lille deg og meg fra oss selv og alle de slemme folkene som vil robbe oss til skinnet. De har altså som samfunnsoppgave å beskytte oss dumme forbrukere fra lånehaier og annet pakk.

Er de da slik at bank- og finansvesenet beskytter lille deg og meg? Jeg oppfatter det ikke slik. Jeg vil snarere si at de beskytter seg selv og sine egne interesser mer enn noe annet. De gjør det bare med loven i hånd og med velsignelse fra regjering, Storting og annet fintfolk.

Jeg har selv opplevd dette for mange år siden. Jeg ble nektet bankkonto i Sparebanken Midt-Norge siden de anså meg for å være en lite ønskelig kunde. Bakgrunnen for dette var betalingsanmerkninger. Om det er ikke sånn å forstå at de sendte meg et brev. Neida. De fortalte meg dette rett i ansiktet i banken.

Dette var dagen jeg innså at det er forskjell på fattig og rik i Norge like mye som alle andre plasser.

Bitcoin og ande kryptovalutaer går rundt bankene

10906274725 a2678e1c81 bitcoin 232x300 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeKryptovalutaer som Bitcoin, Monero, Litecoin, Ethereum og alle de hundrevis av valutaene som nå eksisterer har en ting til felles. De baserer seg ikke på banksystemene for å flytte en valutaenhet fra en plass til en annen – eller fra en eier til en annen. Hver valuta har sin egen reskontro hvor alle transaksjoner registreres. I Bitcoin sitt tilfelle betyr dette at alle transaksjoner foregår i all offentlighet. Alle og enhver kan sjekke en Bitcoin transaksjon selv. Dette er uavhengig av om de er involvert i denne transaksjonen eller ikke. Men, for å kunne knytte en transaksjon til personene involvert, må man vite hvilke Bitcoin adresse vedkommende kontrollerer.

Bitcoin er ikke anonymt som herrene Valebrokk & Co. påstod i sin podcast

Det er ikke anonymt å overføre en Bitcoin fra en til en annen i utgangspunktet, men det er mulig å gjøre det anonymt ved å benyttet en av tjenestene som foretar en såkalt coinjoin. I denne prosessen bytter man Bitcoin med andre slik at det ikke er enkelt å spore dine Bitcoins som du overførte tilbake til deg.

Full anonymisering er på vei

Dette med full anonymisering er noe det jobbes svært intenst med for tiden, og et av disse prosjektene er en valuta som vil bli kalt Zcoin når den blir lansert til sommeren. Denne valutaen vil benytte en teknologi som de kaller zero-knowledge. Zero-knowledge betyr altså null kunnskap. Med dette mener man altså at det ikke er lekkasje av informasjon i noen av endene eller underveis. Man oppnår altså full anonymitet i ordets rette forstand.

Bankenes hovedgrunn til å ikke la deg handle Bitcoin fra din bankkonto

Alle disse valutaene lever altså i sine egne systemer og er aldri innom bankenes reskontroer. Bankene er ikke på noe tidspunkt en mellomstasjon som pengene må innom for å kunne brukes. Og – her er sakens kjerne: bankene er ikke særlig interessert i at du og jeg skal kunne foreta våre transaksjoner uten at de skummer fløten litt underveis. Hver gang du drar ditt visakort på Rema går jo litt til både Visa og banken. Om denne betalingen skjedde med en kryptovaluta som Bitcoin, ville ikke ett øre gå til hverken Visa eller banken.

Dette betyr altså at i en verden hvor kryptovalutaer benyttes til å flytte verdier, trengs det ikke noe banksystem. Du har full kontroll over dine egne midler.

Valebrokk & Co.’s argument om at Bitcoin er penger for kriminelle

Nei. Bitcoin egner seg faktisk ikke spesielt godt til kriminelle transaksjoner. Nettopp fordi reskontroen er offentlig så er alt sporbart i motsetning til kontante penger som er den sikreste måten å holde ting skjult. Norske kontante Kroner er nok den vanligste måten å gjøre opp hasj-handelen i Norge vil jeg tro, og dette er nok også grunnen til at DNB nå går ut og prøver å lansere idéen om et kontantløst Norge. Argumentasjonen er å få bukt med svarte penger, mens den skjulte agendaen dreier seg om å få kontroll på pengeflyten.

Hva mener du om fenomenet Bitcoin og kryptovalutaer?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadDerfor er Bitcoin viktig også i Norge
les mer

Eksport av matpoteter, urter, frukt og grønnsaker fra Egypt

No comments

Vi har nå jobbet en stund sammen med et firma her i Kairo for å gjøre noe som ikke har vært gjort i stor skala tidligere. Tanken er å koordinere markedsføringen av en matportal fokusert rundt gønnsaker, frukt, urter og nøtter.  Firmaet vi jobber med, har vært i business i tretti år, og dette er deres nyeste satsning for å hjelpe landet igang med eksport av mat til markedene i Europa, deriiblant Norge.

Formålet med denne importen er både kommersiell og gavner landets fattige befolkning direkte. I flyktningdebattene i Norske medier i det siste, er det en del som argumenterer med at man skal hjelpe flyktningene der de er i stedet for at de kommer til Norge. Ved å kjøpe landbruksprodukter produsert i nærområdene rundt konfliktene i Syria og Irak, vil man kunne bidra til akkurat dette. Nærhjelp der hvor de er i stedet for at de flyttes til Norge er en langt rimeligere og mye mer effektiv måte å bruke bistandsmidler enn å importere problemer til Norge. Egypt er et slikt land siden de har tatt inn flere hundretusen flyktninger fra Syria som er bidrar til landets nasjonalprodukt.

Det finnes selvsagt en del regulative utfordringer i forbindelse med import av mat fra Egypt, og dette vi vi koordinere med mattilsynet i hvert enkelt tilfelle. Vi har også lokale ressurser i Oslo som kan håndtere alt av formaliteter og dokumentasjon slik at hele prosessen blir håndtert på en korrekt, lovlig og profesjonell måte.

I menyen over grønnsaker vi jobber med for eksport fra Egypt er blant annet rød, grønn og gul paprika, løk, hvitløk og poteteter. Du kan se den fulle oversikten over matvarer for eksport her.

I forbindelse med import av potet fra Egypt er det en del å ta hensyn til i følge Mattilsynet. Forskriften i sin helhet slik den er publisert på lovdata sin hjemmeside  den 16.11.2007.

Jeg mener dette er en god måte å bedrive effektivt og lønnsomt hjelpearbeid i en nærområde til en konflikt-sone. Skal man unngå økonomiske flyktninger som prøver å finne et bedre liv i land som Norge, må de ha noe de kan leve av der hvor de bor. Landbruk har vært en sterk eksportnæring i Egypt i mange tusen år. Pr. i dag importerer de mer mat enn de eksporterer. Dette kan gjøres noe med, og en slik snuoperasjon er hva landets ledelse nå jobber intenst med å få igang.

Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening. Del i sosiale medier og link til denne posten fra bloggen din. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Bjørn Are SolstadEksport av matpoteter, urter, frukt og grønnsaker fra Egypt
les mer

Ilmenittsmelteverket i Tyssedal investerer 6 milliarder?

No comments

ilmenittsmelteverket jernfabrikken tyssedal norge1 Ilmenittsmelteverket i Tyssedal investerer 6 milliarder?Bakgrunn: Eierne av ilmenitt- og jernfabrikken i Tyssedal ønsker å investere 6 milliarder kroner for å effektivisere og doble produksjonen i det tradisjonsrike smelteverket. Satsingen kan gi opptil 100 nye arbeidsplasser ifølge en artikkel jeg leser i Dagens Næringsliv.

I følge artikkelen så er målet å bygge opp produksjonen i Tyssedal innen 2025.

“Vi skal utvikle en ny teknologi for å drive prosessen med gass i stedet for som nå, med kull”, sier administrerende direktør Harald Grande til ABC Nyheter.

Målet er å doble produksjonen, redusere CO2-utslippene med 90 prosent og energieffektivisere med 60 prosent.

For smelteverket i Tyssedal, som i dag har 170 arbeidsplasser, kan det bety mellom 70 og 100 nye arbeidsplasser.

Grande vil legge fram planene på en energikonferanse i Haugesund onsdag. Smelteverket i Tyssedal eies i dag av Tizir Titanium & Iron, som igjen har australske og franske eiere.

Hvordan skal så fabrikken markedsføre seg for å sikre arbeidsplassene og investorene?

For tradisjonelle bransjer som denne, er det jo selvsagt nærliggende å tenke på de vanlige måtene de har pleid å få kunder. Eksempler på dette kan være konferanser, industrimesser og lignende.

Selv ville jeg ha sett på litt mer utradisjonelle måter. Det er klart det er viktig å delta på konferanser hvor fagfolk samles, men det finnes også andre måter å tilnærme seg på – selv for et smelteverk.

Direktemarkedsføring via epost

Direktemarkedsføring via epost kan være en slik måte. Flere av våre kunder gjør dette med stort hell, og de jobber også i mer “sidrumpa” bransjer. Trikset her er å ikke reklamere, men åpne for dialog gjennom epost. Selvsagt kan man sende tilbud av forskjellige slag, men jeg tror nøkkelen til suksess her ligger i å fortelle om noe som er alment interessant. Dermed er også terskelen for å akseptere eposter fra deg lavere.

Hjemmesiden

Smelteverkets hjemmeside er en annen kanal jeg tror kan fungere bra om den er gjort riktig. Her kan man fortelle om nyvinninger og inngåtte avtaler, men det er heller ikke noe i veien for å vise frem den flotte naturen i Tyssedal til potensielle kunder. Uansett trenger de å bli funnet på de språkene som det snakkes i hovedmarkedene deres.

Skal mulige kunder finne hjemmesiden deres, ville jeg gå for en todelt satsing.

  1. Markedsføring via søk på Google, Yahoo og Bing – ved bruk av sponsede lenker, samt å jobbe de oppover i søkeresultatene for de viktigste søkeordene som brukes av fagfolk innen bransjen.
  2. Innsamling av epost-adresser til de som er innom siden deres.

Hva tror du? Er internettmarkedsføring veien å gå for et smelteverk?

Bruk kommentarfeltet under og si din mening.

Bjørn Are SolstadIlmenittsmelteverket i Tyssedal investerer 6 milliarder?
les mer

Netthandelen vokser kraftig

No comments

%name Netthandelen vokser kraftigNettbutikkene i Norge omsatte for 13,5 milliarder kroner i Norge i 2012. Denne handelen øker dobbelt så mye som butikkhandelen, viser nye tall i følge en artikkel i Dagens Næringsliv.

Dette betyr selvfølgelig at konkurransen mellom de ulike aktørene innen netthandel øker, og du må være enda flinkere enn før i forhold til å gjøre alt riktig når du velger plattform og hvordan du markedsfører butikken og alle andre detaljer må stemme om du skal lykkes.

Tror du den økte omsetningen gjør det lettere å starte nettbutikk, eller tror du at mer omsetning er konsentrert på færre aktører?

Jeg tror personlig at det er en kombinasjon av begge.  Jeg tror større aktører bruker mer på markedsføring, og mange små dukker opp som deler på resten av markedet.

Nettbutikker som Komplett gjør det veldig bra, men jeg tror også det er god plass for mindre og mer spesialiserte butikker på nettet. Det viktigste for en ny aktør, er å gjøre hjemmeleksa skikkelig før man setter igang.

Kjør black debath! (Dårlig forsøk på humor. Jeg mente selvfølgelig kjør debatt).

Bjørn Are SolstadNetthandelen vokser kraftig
les mer

Eksperiment med Guy Kawasaki

No comments
guy12 Eksperiment med Guy Kawasaki

Guy Kawasaki er en av de mer kjente engle-investorene i Silicon Valley

For et års tid siden (husker ikke datoer særlig bra) tok jeg kontakt med Guy Kawasaki og spurte han om han hadde lyst til å være med på et lite eksperiment.

For deg som ikke kjenner til Guy, så kan jeg fortelle at han er legendarisk i de mer nerdete Mac-miljøene. Guy Kawasaki er mannen som ble ansatt hos Steve Jobs fra Apple Computer for å skulle bedrive “evangelisering” som de kalte det blant programvareutviklere.

Jobben hans bestod i å overbevise utviklere av programvare for Windows å også lage en versjon for Macintosh i samme slengen.

Uansett. Det er mange år siden han jobbet for Apple, og i dag er han forfatter og det som kalles for angel-investor og hjelper til å finansiere og promotere ulike Silicon Valley oppstarter.

Sånn. Da var bakgrunnen for innlegget unnagjort 😉

Jeg kontaktet altså Guy for å høre med han om han hadde lyst på en gratis smaksprøve på Devenia sine tjenester når det gjaldt søkemotoroptimalisering. Jeg spurte han ganske enkelt om “dersom du kan velge fritt – hvilket søkeord ville du helst vært på første side hos Google.com med?” eller noe slikt.

Han svarte meg med en liten smørbrødliste over søkeord som hadde vært kjekt å tronet toppen for. (Jeg har lovet han å ikke offentliggjøre ordene).

Vi satte igang med jobben og både han og vi så resultater etter tre til fire måneder. Han var strålende fornøyd helt til han en vakker dag kom til å fortelle sin webmaster som tar seg av alt teknisk i forbindelse med nettsiden hans.

Hans kjære webmaster fortalte han sporenstreks at dette måtte han øyeblikkelig stoppe – fordi han mente at det vi drev med var blackhat-teknikker – og at han helt sikkert kom til å bli hardt straffet av Google for dette.

Så – Guy sendte meg en mail og ba meg om å slutte med hva enn det var vi gjorde som fikk han til å ranke på første side for søkeordene vi hadde jobbet med.

Jeg var mildest talt forundret over denne plutselige kuvendingen, og forklarte trinn for trinn hva det faktisk var vi gjorde – og hvorfor dette ikke kunne skade han.

På tross av mine iherdige forsøk på å overbevise han om at vi ikke kunne skade han på noen måte måtte vi avslutte eksperimentet desverre.

Moralen er: Det finnes mange typer mennesker. Noen er mer villige til å ta sjangser enn andre. Uansett hvordan det måtte være så er det viktig å vise at man respekterer andres meninger.

Og Guy: Om du får din danske kone til å lese gjennom dette innlegget så går det helt greit om du kommenterer det på engelsk 🙂

Bjørn Are SolstadEksperiment med Guy Kawasaki
les mer