Derfor er Bitcoin viktig også i Norge

No comments

start mining bitcoin now 300x250 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeJeg satt og hørte på en podcast hos E24.no i dag hvor temaet var Bitcoin for dummies.

Etter å ha hørt på hva herrene Valebrokk & Co. hadde å fortelle, syntes jeg ikke akkurat tittelen de hadde valgt var spesielt god. Bitcoin for dummies skulle vel egentlig indikere at man skulle føle seg klokere og bedre forstå hva dette fenomenet “alle” innen finans snakker om er, men jeg syntes ikke de var spesielt flinke til å få frem hva som er så revolusjonerende og nytt med Bitcoin i forhold til tradisjonelle valutaer av typen Norske Kroner eller Amerikanske Dollar.

Så, her kommer så mitt bidrag til debatten rundt Bitcoin i Norge, og hvorfor bankene i Norge er så lite interessert i valutaen og dens spredning.

Bitcoin truer de etablerte strukturene innen finans

Bank- og finansnæringen har veldig lenge hatt det behagelig ved å befinne seg i en litt annen verden enn resten av befolkningen. Dette henger sammen med strenge regulatoriske rammer og rigide lover. Alt sammen er jo selvsagt i ånden å beskytte lille deg og meg fra oss selv og alle de slemme folkene som vil robbe oss til skinnet. De har altså som samfunnsoppgave å beskytte oss dumme forbrukere fra lånehaier og annet pakk.

Er de da slik at bank- og finansvesenet beskytter lille deg og meg? Jeg oppfatter det ikke slik. Jeg vil snarere si at de beskytter seg selv og sine egne interesser mer enn noe annet. De gjør det bare med loven i hånd og med velsignelse fra regjering, Storting og annet fintfolk.

Jeg har selv opplevd dette for mange år siden. Jeg ble nektet bankkonto i Sparebanken Midt-Norge siden de anså meg for å være en lite ønskelig kunde. Bakgrunnen for dette var betalingsanmerkninger. Om det er ikke sånn å forstå at de sendte meg et brev. Neida. De fortalte meg dette rett i ansiktet i banken.

Dette var dagen jeg innså at det er forskjell på fattig og rik i Norge like mye som alle andre plasser.

Bitcoin og ande kryptovalutaer går rundt bankene

10906274725 a2678e1c81 bitcoin 232x300 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeKryptovalutaer som Bitcoin, Monero, Litecoin, Ethereum og alle de hundrevis av valutaene som nå eksisterer har en ting til felles. De baserer seg ikke på banksystemene for å flytte en valutaenhet fra en plass til en annen – eller fra en eier til en annen. Hver valuta har sin egen reskontro hvor alle transaksjoner registreres. I Bitcoin sitt tilfelle betyr dette at alle transaksjoner foregår i all offentlighet. Alle og enhver kan sjekke en Bitcoin transaksjon selv. Dette er uavhengig av om de er involvert i denne transaksjonen eller ikke. Men, for å kunne knytte en transaksjon til personene involvert, må man vite hvilke Bitcoin adresse vedkommende kontrollerer.

Bitcoin er ikke anonymt som herrene Valebrokk & Co. påstod i sin podcast

Det er ikke anonymt å overføre en Bitcoin fra en til en annen i utgangspunktet, men det er mulig å gjøre det anonymt ved å benyttet en av tjenestene som foretar en såkalt coinjoin. I denne prosessen bytter man Bitcoin med andre slik at det ikke er enkelt å spore dine Bitcoins som du overførte tilbake til deg.

Full anonymisering er på vei

Dette med full anonymisering er noe det jobbes svært intenst med for tiden, og et av disse prosjektene er en valuta som vil bli kalt Zcoin når den blir lansert til sommeren. Denne valutaen vil benytte en teknologi som de kaller zero-knowledge. Zero-knowledge betyr altså null kunnskap. Med dette mener man altså at det ikke er lekkasje av informasjon i noen av endene eller underveis. Man oppnår altså full anonymitet i ordets rette forstand.

Bankenes hovedgrunn til å ikke la deg handle Bitcoin fra din bankkonto

Alle disse valutaene lever altså i sine egne systemer og er aldri innom bankenes reskontroer. Bankene er ikke på noe tidspunkt en mellomstasjon som pengene må innom for å kunne brukes. Og – her er sakens kjerne: bankene er ikke særlig interessert i at du og jeg skal kunne foreta våre transaksjoner uten at de skummer fløten litt underveis. Hver gang du drar ditt visakort på Rema går jo litt til både Visa og banken. Om denne betalingen skjedde med en kryptovaluta som Bitcoin, ville ikke ett øre gå til hverken Visa eller banken.

Dette betyr altså at i en verden hvor kryptovalutaer benyttes til å flytte verdier, trengs det ikke noe banksystem. Du har full kontroll over dine egne midler.

Valebrokk & Co.’s argument om at Bitcoin er penger for kriminelle

Nei. Bitcoin egner seg faktisk ikke spesielt godt til kriminelle transaksjoner. Nettopp fordi reskontroen er offentlig så er alt sporbart i motsetning til kontante penger som er den sikreste måten å holde ting skjult. Norske kontante Kroner er nok den vanligste måten å gjøre opp hasj-handelen i Norge vil jeg tro, og dette er nok også grunnen til at DNB nå går ut og prøver å lansere idéen om et kontantløst Norge. Argumentasjonen er å få bukt med svarte penger, mens den skjulte agendaen dreier seg om å få kontroll på pengeflyten.

Hva mener du om fenomenet Bitcoin og kryptovalutaer?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadDerfor er Bitcoin viktig også i Norge
les mer

Her kan du kjøpe Bitcoin i Norge

1 comment

Det finnes nå en Bitcoin minibank i Oslo

Mikrobank er et nytt prosjekt som akkurat har blitt lansert for et par dager siden (det er i dag den 2.7.2017). Etter hva jeg kan se sikter de på å utvide med flere BTMer, og den første er nå å finne i Oslo. Minibanken er å finne i Kiellands Hus, Waldemar Thranesgate 72, 0175, Oslo i The Kasbah Hub. Du kan her veksle inn Norske Kroner mot Bitcoin og Litecoin. Kiellands hus er åpent hverdager 07:00 – 22:00, lørdag 07:00 – 20:00, søndag stengt.

Lanseringen av minibanken har vært dekket temmelig bredt i Norske og enkelte utenlandske medier de siste dagene.

Resten av posten ble sist redigert den 11. februar i 2015.

Ingen Bitcoin minibank i Norge fremdeles – men det finnes en løsning

Etter hva jeg kan se, finnes det ingen offentlig tilgjengelige plasser hvor du kan kjøpe eller selge Bitcoin i Norge fremdeles, men det finnes en kar på i Florø på Vestlandet som tilbyr å selge og kjøpe Bitcoins med Norske Kroner via bankoverføring.

Jeg har selv testet tjenesten som han kaller Bitmynt uten problemer, og han har gode skussmål i forhold til leveringstider og pålitelighet på Localbitcoins.com og diskusjonsforumet BitcoinTalk.

Coinbase

Coinbase melder i dag i bloggen sin at Norge er et av landene de nå støtter kjøp og salg av Bitcoin via SEPA, men bare i Euro. Dette betyr at det fremdeles ikke er mulig å kjøpe eller selge Bitcoin mot Norske Kroner hos de.

Du kan sette opp en forbindelse til din bank og bruke SEPA betaling for å kjøpe Bitcoin gjennom Coinbase. .

Operere din egen Bitcoin minibank?

bitcoin minibank Her kan du kjøpe Bitcoin i Norge

Bitcoin minibank

Jeg finner det merkelig at ingen i Norge har kommet på idéen om å sette opp en Bitcoin minibank i Norge enda. Det er ganske vanlig mange steder nå at man finner slike automater i en bar, på et kjøpesender eller lignende i en del land. I følge Coinmap, finnes det et knippe plasser det er mulig å kjøpe Bitcoin i Norge, men jeg kunne ikke se at det var noen direkte minibank for Bitcoin registrert der.

Jeg er ikke i tvil om at interessen for Bitcoin i Norge er stor, men det er tydelig at det ikke er like mange som vil investere i infrastruktur for å gjøre valutaen tigjengelig for folk flest. I følge Lamassu (som har en av de mest elegante løsningene jeg har sett), er det opptil 40-50.000 USD i gjennomsnitt i omsetning på Bitcoin ATM (minibank) der hvor de opererer, så det burde da kunne være penger å tjene på dette i Norge?

start mining bitcoin now 300x250 Her kan du kjøpe Bitcoin i NorgeJeg vil derfor oppfordre deg til å se nærmere på om dette kunne være noe for deg. Lamassu sine automater skal være svært enkle å håndtere, så det krever ikke allverdens av teknisk kunnskap. Det finnes en rekke maskiner som koster langt mindre enn Lamassu sin løsning, så et kjapt Googlesøk kan nok være lurt før du bestemmer deg for om du har lyst til å bli Bitcoin minibank operatør. Jeg har sett kinesiske produsenter av disse maskinene selger de for langt lavere priser enn Lamassu sin.

Om du har noe å melde, bruk gjerne kommentarfeltet under. Jeg oppdaterer artikkelen når det kommer relevant informasjon.

Bjørn Are SolstadHer kan du kjøpe Bitcoin i Norge
les mer

PiggyCoin, en kryptovaluta for barn

No comments

piggycoin logo1 PiggyCoin, en kryptovaluta for barnPiggyCoin er en ny kryptovaluta utviklet spesielt for å gjøre det lettere (og morsommere) for barn å lære om hvordan fremtidens valutaer vil fungere. Dette er også en svært god måte å lære barna dine om hvordan de skal håndtere penger, siden valutaen faktisk er salgbar på flere kryptobørser verden over. Du kan kjøpe og selge PiggyCoin på Bittrex om du har Bitcoin tilgjengelig.

Dette er også en fin måte å lære barna dine om renter, siden PiggyCoin gir en årlig rente på 15% i form av en økning i antall Piggy i lommeboken på 15% årlig. På PiggyCoin sin hjemmeside finnes det også flere spill for barn. De har et eget program for lærere for å kunne bruke PiggyCoin i undervisningen til barna i grunnskolen.

Jeg tror personlig at kryptovaluaer som Bitcoin og PiggyCoin kommer til å være en like naturlig del av våre barns fremtid som bankkortet er per i dag, så det er viktig at barna våre lærer om de nye teknologiene så tidlig som mulig, slik at de er godt forberedt på den virkeligheten de vil møte når de skal ut i arbeidslivet.

Du kan kjøpe PiggyCoin med PayPal på hjemmesiden deres eller på en av valutabørsene med Bitcoin.

Jeg har investert i 240.000 PiggyCoin’s som en del av min kryptovaluta portefølge. Min portefølge innen krypto er akkurat nå PiggyCoin, BlackCoin og SilkCoin.

Lurer du på hva dette med kryptovaluater er?

Bruk kommentarfeltet under så svarer jeg så godt jeg kan.

Bjørn Are SolstadPiggyCoin, en kryptovaluta for barn
les mer

Hva er Bitcoin og hvordan fungerer denne valutaen?

No comments

Jeg er alltid på utkikk etter nye måter å tjene penger på, og har testet mye forskjellig opp i gjennom årene. Noe av det jeg har testet har vært av svært spekulativ art, og etter hva jeg kan bedømme akkurat nå, er Bitcoin i denne kategorien.

Ut i fra et liberalistisk ståsted (som jeg er sterk tilhenger av), er Bitcoins omtrent like revolusjonerende for pengeflyten som Bittorrent har vært for overføring av filer. Valutaen fungerer uten at en mellommann er involvert, og dette betyr igjen at skulle valutaen virkelig lykkes, vil mange regjeringer og sentralbanker rundt om i verden få seriøse problemer i forhold til å bruke penger som pengepolitisk verktøy.

Dette forutsetter selvsagt at ikke alle verdens land sporenstreks forbyr Bitcoin i sine respektive land. Skulle dette skje, er det en rimelig god sjanse for at Bitcoins vil øke i verdi mye fortere enn ellers, siden så mange tiltrekkes av forbuden frukt.

Hva er så en Bitcoin?

start mining bitcoin now 300x250 Hva er Bitcoin og hvordan fungerer denne valutaen?Etter hva jeg har skjønt hittil (har bare brukt et par timer på å undersøke dette så langt), så er dette en virtuell valuta basert på kryptografi. Det vil si at det finnes ingen fysiske “bevis” for hvor mye Bitcoins du eier annet enn i din Bitcoin lommebok på datamaskinen din. På lik linje med torrents, så kan du når som helst motta eller sende Bitcoins til hvem du vil, uten å måtte ta turen innom nettbanken din. Lommeboken din har en adresse på samme måte som en epost adresse, så du trenger ikke innom noe mellomledd som banken din for å kunne foreta en transaksjon.

Hvordan fungerer dette? Hvordan skaffer jeg meg Bitcoins?

Denne biten holder jeg nå på og finner ut av. Så langt har jeg funnet noen plasser som lar deg kjøpe Bitcoins med vanlige penger, og jeg vil oppdatere denne posten når jeg har testet litt mer hvordan det hele fungerer.

I går nådde Bitcoin en verdi på 100 USD for første gang, så etterspørselen er stor siden verdien var på USD 35 for ikke lenge siden. Hvor høyt valutaen kan nå er selvsagt noe ingen vet, men jeg har en sterk følelse av at den kan nå svært høy verdi om interessen fortsetter som nå.

Oppdatering 16.05.2013

Da ser det ut til at Bitcoin vil bli slått hardt ned på i USA i følge den russiske nyhetstjenesten RT.

Jeg har innimellom sjekket kursene på Bitcoin i forhold til amerikanske dollar siden jeg publiserte denne artikkelen. Kursen har svingt mellom USD 67 og opp til USD 270 enkelte dager, så det er ikke mulig å si noe om hva en Bitcoin egentlig er verdt. Siden dette for meg ser ut som ren og skjær gambling, så har jeg valgt å ikke kjøpe Bitcoins. Det er rett og slett for stor sjangse for å tape hele beløpet slik jeg ser det.

Det er mulig Bitcoin kan bli et interessant investeringsobjekt om et år eller to, men akkurat nå er det som å spille i et Kasino.

Stay tuned.. Mer følger når jeg har fått litt mer hands-om erfaring.

Bjørn Are SolstadHva er Bitcoin og hvordan fungerer denne valutaen?
les mer