Derfor er Bitcoin viktig også i Norge

No comments

start mining bitcoin now 300x250 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeJeg satt og hørte på en podcast hos E24.no i dag hvor temaet var Bitcoin for dummies.

Etter å ha hørt på hva herrene Valebrokk & Co. hadde å fortelle, syntes jeg ikke akkurat tittelen de hadde valgt var spesielt god. Bitcoin for dummies skulle vel egentlig indikere at man skulle føle seg klokere og bedre forstå hva dette fenomenet “alle” innen finans snakker om er, men jeg syntes ikke de var spesielt flinke til å få frem hva som er så revolusjonerende og nytt med Bitcoin i forhold til tradisjonelle valutaer av typen Norske Kroner eller Amerikanske Dollar.

Så, her kommer så mitt bidrag til debatten rundt Bitcoin i Norge, og hvorfor bankene i Norge er så lite interessert i valutaen og dens spredning.

Bitcoin truer de etablerte strukturene innen finans

Bank- og finansnæringen har veldig lenge hatt det behagelig ved å befinne seg i en litt annen verden enn resten av befolkningen. Dette henger sammen med strenge regulatoriske rammer og rigide lover. Alt sammen er jo selvsagt i ånden å beskytte lille deg og meg fra oss selv og alle de slemme folkene som vil robbe oss til skinnet. De har altså som samfunnsoppgave å beskytte oss dumme forbrukere fra lånehaier og annet pakk.

Er de da slik at bank- og finansvesenet beskytter lille deg og meg? Jeg oppfatter det ikke slik. Jeg vil snarere si at de beskytter seg selv og sine egne interesser mer enn noe annet. De gjør det bare med loven i hånd og med velsignelse fra regjering, Storting og annet fintfolk.

Jeg har selv opplevd dette for mange år siden. Jeg ble nektet bankkonto i Sparebanken Midt-Norge siden de anså meg for å være en lite ønskelig kunde. Bakgrunnen for dette var betalingsanmerkninger. Om det er ikke sånn å forstå at de sendte meg et brev. Neida. De fortalte meg dette rett i ansiktet i banken.

Dette var dagen jeg innså at det er forskjell på fattig og rik i Norge like mye som alle andre plasser.

Bitcoin og ande kryptovalutaer går rundt bankene

10906274725 a2678e1c81 bitcoin 232x300 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeKryptovalutaer som Bitcoin, Monero, Litecoin, Ethereum og alle de hundrevis av valutaene som nå eksisterer har en ting til felles. De baserer seg ikke på banksystemene for å flytte en valutaenhet fra en plass til en annen – eller fra en eier til en annen. Hver valuta har sin egen reskontro hvor alle transaksjoner registreres. I Bitcoin sitt tilfelle betyr dette at alle transaksjoner foregår i all offentlighet. Alle og enhver kan sjekke en Bitcoin transaksjon selv. Dette er uavhengig av om de er involvert i denne transaksjonen eller ikke. Men, for å kunne knytte en transaksjon til personene involvert, må man vite hvilke Bitcoin adresse vedkommende kontrollerer.

Bitcoin er ikke anonymt som herrene Valebrokk & Co. påstod i sin podcast

Det er ikke anonymt å overføre en Bitcoin fra en til en annen i utgangspunktet, men det er mulig å gjøre det anonymt ved å benyttet en av tjenestene som foretar en såkalt coinjoin. I denne prosessen bytter man Bitcoin med andre slik at det ikke er enkelt å spore dine Bitcoins som du overførte tilbake til deg.

Full anonymisering er på vei

Dette med full anonymisering er noe det jobbes svært intenst med for tiden, og et av disse prosjektene er en valuta som vil bli kalt Zcoin når den blir lansert til sommeren. Denne valutaen vil benytte en teknologi som de kaller zero-knowledge. Zero-knowledge betyr altså null kunnskap. Med dette mener man altså at det ikke er lekkasje av informasjon i noen av endene eller underveis. Man oppnår altså full anonymitet i ordets rette forstand.

Bankenes hovedgrunn til å ikke la deg handle Bitcoin fra din bankkonto

Alle disse valutaene lever altså i sine egne systemer og er aldri innom bankenes reskontroer. Bankene er ikke på noe tidspunkt en mellomstasjon som pengene må innom for å kunne brukes. Og – her er sakens kjerne: bankene er ikke særlig interessert i at du og jeg skal kunne foreta våre transaksjoner uten at de skummer fløten litt underveis. Hver gang du drar ditt visakort på Rema går jo litt til både Visa og banken. Om denne betalingen skjedde med en kryptovaluta som Bitcoin, ville ikke ett øre gå til hverken Visa eller banken.

Dette betyr altså at i en verden hvor kryptovalutaer benyttes til å flytte verdier, trengs det ikke noe banksystem. Du har full kontroll over dine egne midler.

Valebrokk & Co.’s argument om at Bitcoin er penger for kriminelle

Nei. Bitcoin egner seg faktisk ikke spesielt godt til kriminelle transaksjoner. Nettopp fordi reskontroen er offentlig så er alt sporbart i motsetning til kontante penger som er den sikreste måten å holde ting skjult. Norske kontante Kroner er nok den vanligste måten å gjøre opp hasj-handelen i Norge vil jeg tro, og dette er nok også grunnen til at DNB nå går ut og prøver å lansere idéen om et kontantløst Norge. Argumentasjonen er å få bukt med svarte penger, mens den skjulte agendaen dreier seg om å få kontroll på pengeflyten.

Hva mener du om fenomenet Bitcoin og kryptovalutaer?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadDerfor er Bitcoin viktig også i Norge
les mer

Jeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?

No comments

forbrukslaan kontokreditt kreditt forbruk1 300x169 Jeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?Hei, du som har søkt på “har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg”. Jeg har gode nyheter til deg:

Det er fullt mulig å komme seg ut av hengemyra du befinner deg i. Alltid.

Her er hva du bør gjøre:

Det aller første du skal gjøre, er å tømme hodet ditt for all panikk. Leser du mine råd i panikkmodus, vil du ikke få med deg det jeg prøver å fortelle deg. Om du trenger å gå deg en tur og høre på fuglekvitter for å komme ut av panikkmoduset, bør du gjøre det først. Ha bare denne tanken mens du går turen: dette kan jeg fikse. Ingen grunn til panikk.

Sånn. Da regner jeg med at du hørte på rådet mitt, og nå er kommet tilbake fra turen din enten det regnet eller var sol og fint vær. Jeg håper du føler deg bedre allerede.

Så, over til hva du skal gjøre for å komme deg ut av den økonomiske krisa du befinner deg i.

Skaff deg oversikt over hvor mye du skylder

Det aller verste er å ikke riktig ha oversikt over hvilke beløpt det handler om, og bare ha en vag følelse av at jeg har tatt på meg for mye lån. Så, start med å få full oversikt – eller ihvertfall oversikt over de viktigste gjeldspostene.

Refinansiering av din gjeld

Det aller første du kan se på, er å få til en refinansiering av gjelden din. Å refinasiere gjelden betyr ganske enkelt at du samler sammen alt du skylder og slår det sammen til ett lån ved å betale ut alle smålånene. Dermed vil du kunne redusere kraftig hvor mye du må betale hver måned.

Inngå frivillige avtaler med de du skylder penger

Det er utrolig hva kreditorer kan gå med på, om alternativet er å aldri se noe mer til hverken deg eller pengene du skylder. Glem aldri dette. Kreditorene dine vil gå med på en frivillig avtale om gjeldssanering om du har gode argumenter. Om du skulle lure – selv staten kan gå med på en slik avtale om du har fått alle dine private kreditorer til å inngå en avtale med deg først.

Jeg har selv fått til 90% sletting av gjeld for mange år siden – på tross av at advokaten min mente dette var umulig. Jeg fikk til og med slettet momsgjeld.

Ulempen med å inngå en frivillig avtale, er at dette er en stor påkjenning rent mentalt. Så, om du ikke er i stand til å ordne med dette selv, leser du videre på neste alternativ som er

Sletting av gjelden ved hjelp av en advokat

En dyktig advokat på dette med gjeld vil be deg om å samle sammen alle gjeldsposter og inkassoer i en plastpose og levere denne plastposen til advokatens kontor. Deretter vil han eller hun kunne ordne med resten for deg. Da jeg fikk til 90% sletting av gjelden min som jeg skrev over, benyttet jeg en advokat i Trondheim hvor jeg da bodde som hadde vært kommuneadvokat tidligere. Dermed hadde jeg et brevark å skrive argumentene mine på som ble tatt alvorlig av de jeg skyldte penger.

Dette var nemlig i all hovedsak hva jeg benyttet advokaten til – å bli hørt siden de kjente til advokaten fra før. Alt av argumenter som ble brukt i brevene, skrev jeg selv. Hun skrev under på det som min advokat (her er en annen plass du kan finne advokat Karl Johan og forhandlet med de kreditorene som først sa nei ved å ringe til de og forklare situasjonen. Dermed slapp jeg å være i direkte kontakt med de, og det hele gikk veldig bra. De gikk alle med på å slette 90% av opprinnelig hovedstol, og vi avtalte å betal siste 10% over ett år. I mitt tilfelle ble en gjeld på en halv million kroner redusert til femti tusen.

Offentlig gjeldssanering

Ved en offentlig gjeldssanering vil du måtte gi avkall på det meste av inntekter i en fem års periode. Ta kontakt med den som driver med dette i kommunen der hvor du bor. Jeg vil imidlertid sterkt anbefale deg å benytte alternativene over før du går til dette skrittet. Sletting av gjeld gjennom det offentlige har mange konsekvenser for deg, så dette er aller siste utvei.

Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Husk å del denne posten i sosiale medier

Det kan jo hende noen du kjenner sitter og er fortvilet over at de har tatt på seg for mye gjeld uten å ville innrømme det. Benytt derfor delingsknappene og del artikkelen på Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+

Bjørn Are SolstadJeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?
les mer

Lånefakta

1 comment

Jeg er sterk motstander av å låne penger som kjapp løsning på økonomiske problemer. Når det er sagt, er det allikevel et tema som berører mange, så jeg kommer til å skrive noen artikler om dette. Jeg har jo en egen seksjon for økonomi sett ut i fra sysnpunktene til en som har rota det til for seg selv en rekke ganger økonomisk (ja, meg).

Sjekk økonomi kategorien om du har lyst.

Den opprinnelige posten fra 7. mars 2008:

Jeg har alltid hatt vegring mot å lage rene MFA-sider av typen nøkkelordspekket domenenavn + dårlig innhold.

Derfor har det ikke vært en prioritet for meg å jobbe med denne typen nettsteder. Det jeg nå derimot har satt i gang med er noen blogger som er rettet mot bestemte markeder. Det har irritert meg at AdSense annonsene er så lite rettede, og det var hovedgrunnen til at jeg opprettet domenet Lånefakta.

Kikker du inn på sidene her, vil du se at annonsene er svært så riktige i forhold til temaer som forbrukslån og lån. Dermed er det helt klart for meg at jeg tok feil når det gjelder hvorvidt det har noe å si for AdSense om domenet er basert på et tema.

Så får vi se da – og det dukker opp en masse annonser her som dreier seg om lån, finansiering, forbrukslån eller lignende.

Jeg har også opprettet egne domener for andre temaer. Vil rapportere her om tendensen er den samme for de.

Bjørn Are SolstadLånefakta
les mer