3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering

Etter mange års erfaring med søkemotoroptimalisering for kunder og for egne prosjekter, er det noen ting som typisk går igjen hver gang jeg tar tak i et nytt prosjekt. Her er et lite knippe med tips som du må ha i bakhodet når du skal sette igang med ditt søkemotoroptimaliseringsprosjekt.

Tipsene er ikke skrevet i prioritert rekkefølge, siden de alle er viktige i din strategi for søkemotoroptimalisering.

Sjekk at systemet du har tenkt å bruke produserer søkemotorvennlige adresser

En søkemotorvennlig nettadresse ser typisk slik ut:

www.devenia.no/underside-som-inneholder-frasen/

og ikke noe slik som

www.devenia.no/index.php?menuid=173&expand=1,106,173

Forskjellen vi ser i søkeresultatene er formidabel, så dette er viktig. Uansett hva Google og de andre søkemotorene måtte påstå (Matt Cutts hos Google kunne fortelle i en video jeg så at dette problemet langt på vei er løst), så er forskjellen i hvor du blir plassert i søkeresultatene så store at dette er ikke verdt å gamble med.

Pass derfor på at du har tatt i bruk riktig system, som lager adresser som inneholder søkeordene dine direkte i adressen til siden. Dersom systemet du har valgt ikke har denne funksjonen, bør du enten vurdere å bytte systemet i et som har dette innebygd, eller be utvikleren få dette på plass før siden lanseres.

Overskriften bør inneholde søkeordet

Overskriften havner i søkeresultatene når folk søker, og er derfor det samme som overskriften i en annonse. Det sier seg selv at du bør bruke tid på å utforme overskriften slik at folk har lyst til å klikke på den. Denne siden har overskriften “3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering” nettopp fordi jeg ville at folk som søker på denne frasen skal ha lyst til å klikke seg inn på siden. Jeg kunne bare ha brukt overskriften “søkemotoroptimalisering tips”, men dette ville blitt lite fristende for den som sitter og bestemmer seg for hvilken side han skal klikke seg inn på.

Bruk søkeordet nedover i teksten

Dette betyr at du bør unngå å fokusere på flere enn et søkeord for hver side. Grunnen til dette er at det er lettere å tilpasse teksten slik at du får optimalisert innholdet til hvert enkelt søkeord. Det er også lettere for søkemotorene å finne ut av hvilken side som handler om hva, slik at du unngår å forvirre de. Husk at søkemotorene er bygd opp ved hjelp av matematiske algoritmer for å finne ut av hva en side på nettet handler om. Det er derfor viktig å innse at det er begrenset hva de klarer å finne ut av ved hjelp av regelsettene de jobber etter.

Prosentmessig bør ikke søkeordet eller frasen gjentas mer enn 2% av den totale teksten. Hver side bør inneholde minst 300 ord – men jo lengre teksten er, jo mer vil søkemotorene like den. Det aller viktigste er allikevel å skrive for leseren og ikke for søkemotorene slik at du ikke ender opp med at leseren bare klikker på tilbakeknappen fordi innholdet er meningsløst eller dårlig skrevet.

Hva er ditt viktigste søkemotoroptimalisering tips?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med deg av dine erfaringer. Jeg setter også stor pris på det om du vil bruke et av de sosiale nettverkene du er medlem i til å dele artikkelen slik at andre kan ha glede av den.

Sist oppdatert 6. juni 2017 av Bjørn Are Solstad

5 kommentarer om “3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering”

  1. Hei igjen Bjørn Are,

    Tusen takk for raske og gode tilbakemeldinger. Det blir spennende å se om sidene ranker. Det går nok med noen hundre timer innen de er ferdige, så da hadde det vært hyggelig om noen leste de også. (Det tar tid å lage kvalitetsinnhold.)

    Sidene er forresten laget med Concrete 5. Jeg forstår dere dithen at det bare er WP som gjelder. Vet du hva som er best av C5 og WP- evt Joomla? Det er vel egentlig tema for en egen artikkel, kanskje?

    Svar
    • Dette med kvalitetsinnhold har du helt rett i. Bruker fryktelig mye tid på dette selv nå om dagene.

      Concrete 5 er helt greit det, men du går glipp av noen åpenbare ting du får på kjøpet med å bruke WP. For eksempel dette med alle utvidelsene som spiller sammen med andre sine hjemmesider så fint. Hadde du hatt en WP side der nå, så ville du kunne ha valgt ut en artikkel som det skulle linkes til via CommentLuv på kommentaren din. Og ja. Det ville ha vært en dofollow lenke.

      Jeg vet ikke om noe system som har mer å by på relatert til SEO enn WordPress.

      Svar
  2. Hei!

    Takk for informativ og velskrevet artikkel!

    Jeg lurer på om eksperten har noen tanker om bokmål vs nynorsk? Selv skriver jeg altså bokmål, men jeg jobber med en side om bustadoppføringslova med domenet www.bustadoppforingslova.no.

    Det skaper noen problemer. For det første Ø eller o i domenet og i lenker til undersider. Videre vil språket bli en blanding an nynorske overskrifter og lovteksten, og kommentarer og forklaringer på bokmål. Vet du noe om hvordan G ser på dette? Kan søkemotorene oversette tekstene i sin analyse av sidene?

    Svar
    • Takker for det!

      Interessant problematikk du har der Eivind. Dette med norske tegn i domenenavn er ikke noe jeg vil anbefale. Det er for lett å bli brutt når folk limer inn en url direkte på forumer og andre plasser. Etter min vurdering er dette med domenenavn utover ascii 7 tegnsettet for ferskt enda til at det er verdt å ta sjansen. Vi ser veldig godt hvilke problemer dette skaper på en arabisk side vi jobber med. Selve domenenavnet er på arabisk, og oversettes til http://www.xn--mgbbnawc2ldd9b.com/

      Personlig tror jeg det er lurt å vente noen år med domener som inneholder øæå til teknologien har blitt mer moden.

      Så var det dette med nynorsk da. Jeg vil anta det ikke har noen videre stor betydning om artikkelen er skrevet på bokmål eller nynorsk, så lenge nøkkelordet er på nynorsk. Jeg begrunner dette med en antakelse mange seo folk har om at Google jobber mot spesifikke språk mer enn andre. Jeg tror neppe nynorsk er noe de bruker mye tid på.

      Jeg ville holdt meg helt unna URLer med norske tegn i teksten om jeg var deg. Jeg gjør dette konsekvent selv på alle våre sider, og det skaper mye mindre problemer teknisk sett. Det er også et mye tryggere valg i forhold til inngående lenker som du sier.

      Jeg tror siden din vil ranke bra jeg.

      Svar
      • Helt enig med dette om særnorske bokstaver i url, det bør man ikke bruke. Jeg er helt konsekvent på det.

        Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.