Å kjøpe bruktbil er et sant helvete!

Volkswagen Sharan 1997 modell

Jeg har nå vært i markedet etter en brukandes bruktbil her i Polen i en ukes tid. Dette må jeg si er lite morsomt. Heldigvis har jeg aliert meg med en dyktig verksmester som jobber på et bilverksted her i Szczecin. Vi har blitt enige om at siden jeg er et komplett fehue når det gjelder bil, så filtreres alt gjennom han før jeg i det hele tatt setter meg inn i bilen.

Når jeg skal kjøpe bil så er jeg verdens mest lettlurte person. Ser bilen fin og shiny ut, så er jeg solgt.

Så til poenget.

Jeg møtte opp på verkstedet til min allierte verksmester i går for å kikke på en bruktbil som jeg synes så interessant ut. Jeg fant den på Moto Allegro som tjensten hvor de fleste selger biler her i Polen heter.

Dette var altså en Volkswagen Sharan 1996 modell som selgeren skulle ha 12.200 sloty for. I følge verksmesteren var ikke prisen så halvgal i forhold til kjørelengde og slikt.

Selgeren var selvfølgelig veldig ivrig på å få satt igang med å skrive kontrakt. Det var heldigvis ikke verksmesteren like ivrig på. Han prøvekjørte bilen og hørte en merkelig ulyd fra girkassen. Etter å ha konferert med en mekaniker som har god greie på VW, fant de da ut at hele girkassen måtte byttes på bilen.

Greit. Selgeren gikk med på å ta denne kostnaden på sin kappe og fortsatte å pushe på meg om å skrive avtale på hans fantastiske bruktbil.

Jeg ba han da vennligst vente til mekanikerne hadde kikket under bilen. Noe de da gjorde ikke lenge etter.

Etter at de hadde kikka på bilen sier verksmesteren til meg at “nå skal du la selgeren dra uten å si noe til han”. Noe jeg også da gjorde.

Etter at selgeren var vel avgårde – meget slukøret kunne Rafal (som min medalierte verksmester heter) fortelle meg at bilen var pill råtten under og mest sannsynlig hadde vært under vann i lengre tid. Den var derfor helt råtten!

Jeg var målløs når han fortalte meg dette. Bilen så jo for pokker helt strøken ut for meg. Og hadde ikke Rafal vært der og reddet meg hadde jeg garantert kjøpt bilen for rundt 33.000 kroner.

Oppdatering:
Da har jeg fått kjøpt meg en bil – Honda Accord 1997 modell. Herligheta kom på 25.000 kroner, og er i perfekt stand – ifølge verkstedet som sjekka bilen før jeg kjøpte den. Så får vi se da om det dukker opp mange overraskelser etterhvert.

Forøvrig så er det et styr uten like å kjøpe en importert bil fra Tyskland her i Polen. Jeg må på ikke mindre enn tre plasser i morgen før bilen er forsikret og lovlig å kjøre her i Polen. Det morsomste (NOT!) av alt er at forsikringen må betales kontant hos forsikringsselskapet (Uniqa). Byråkratiet er helt utrolig her til lands.

Hva er din erfaring med kjøp av bruktbil?

Sist oppdatert 10. november 2019 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.