Billigere strøm – lavere strømpriser

Hvordan får du ned størrelsen på strømregningen din? Dette er nok et av de spørsmålene som flest Nordmenn grubler over, siden strømprisene i Norge er ryggesløse, uansett hvor man kjøper strømmen sin. Så, billigere strøm er absolutt noe alle kunne tenke seg.

Og det er jo ikke akkurat sånn at du får en penere strøm fra den ene eller andre strømleverandøren. Strøm er strøm.

Hvordan går du så frem for å få ned størrelsen på beløpet på strømregningen din?

For det første – den delen av strømregningen som handler om nettleie får du ikke gjort noe med. Dette er jo ofte en svært stor del av strømregningen, så denne delen må du kjempe mot politikerne og strømselskapet om du skal få endret på.

Selve strømforbruket er den delen som kan endres. Her kan det være mye penger å spare på å skifte leverandør ofte. Ta kontakt med fire eller fem forskjellige strømselskaper en gang i kvartalet og be om deres pris. Du vil bli overrasket over hvor store variasjoner det kan være i løpet av året.

Du kan alltids prøve å prute hos hver enkel leverandør, men pass da på å vite hva nøyaktig er prisen du betaler i øyeblikket der du får strømmen fra nå, så det er lett å sammenligne.

Ikke gå ut i fra at prisen er mer eller mindre den samme overalt. Det er den nemlig ikke.

Konkurransetilsynet definerer kraftprisene i Norge slik:

På kraftprisoversikten må de avtalene kraftleverandørene tilbyr være direkte sammenlignbare for forbrukerne. Det er derfor nødvendig med entydige definisjoner av de avtalene som er undergitt meldeplikt. Konkurransetilsynets kraftprisoversikt viser bare avtaler som er meldepliktige. Det er opp til hver leverandør å vurdere om avtalene som tilbys er meldepliktige til Konkurransetilsynet.

  • Konkurransetilsynets oversikt viser kun leverandører som benytter Standardavtale for kraftlevering, utarbeidet av Forbrukerombudet og Energi Norge. Produktene som er meldepliktige er videre definert i tillegg til standardavtalen.
  • Oversikten viser ikke priser på forretningsstrøm (industristrøm). Storbrukere kan kontakte ønsket leverandør og forhandle frem en egen avtale eller handle via megler på Nord Pool.
  • Avtaler med vilkår om maksimalt forbruk er ikke meldepliktige.
  • Avtaler som tilbys til foreninger eller lignende vises ikke i listen dersom tilbudet ikke er åpent for alle.

For hver av avtaletypene er det her nærmere beskrevet hvilke avtaler som heller ikke vises på listen:

Markedskraft /spotprisavtaler

De markedskraft /spotprisavtalene som er meldepliktige til tilsynet er avtaler hvor den prisen man betaler er et uveid gjennomsnitt av timesprisene på kraftbørsen NordPool gjennom en måned. Mange leverandører beregner markedskraft-/spotprisen som et veid gjennomsnitt hvor det antas at forbruket har vært større i de periodene av døgnet hvor forbruket i nettområdet totalt sett har vært størst. Dette vil vanligvis være de timene med høyest pris og slike veide avtaler vil derfor typisk være noe dyrere enn de uveide, men forskjellen vil avhenge av hvor store prisforskjeller det er mellom ulike timer i døgnet den aktuelle perioden.

Avtaler med bindingstid er ikke meldepliktige.

Standard variabel pris-avtaler

Avtaler med bindingstid er ikke meldepliktige.
Avtaler hvor leverandør ikke melder prisendringer 14 dager på forhånd er ikke meldepliktige.

Fastprisavtaler

Fastprisavtaler som gjelder for en periode som verken er ett eller tre år vil ikke vises på listen.

Som du ser over, er det ikke lettest å vite hva som gjelder, så det kan være lurt å ringe eller sende epost til noen forskjellige strømselskaper en gang i blant.

Hva er din erfaring med strømleverandører? Hvilke kraftpriser betaler du nå?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening!

Sist oppdatert 12. november 2019 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.