Derfor vil tortur alltid fungere


Egentlig skulle jeg skrive en post om hvorfor spamming alltid vil fungere, men så kom jeg til å tenke på at det er samme prinsipp for tortur – bare på en noe mer morbid og ufyselig nivå.

Så, da dumper jeg like godt ut noen av mine tanker rundt hvorfor torturering av folk aldri kommer til å gå av “moten” blant de som vil skvise ting ut av folk.

La oss begynne med å fastslå noen fakta.

Tortur er ikke det samme som å rive neglene ut på folk eller andre grusomheter – ikke nødvendigvis ihvertfall. Eller waterboarding som har blitt så populært i USA i det siste.

Det finnes mange torturmetoder som er i svært så aktiv bruk som pressmiddel rundt omkring i de tusen Norske hjem. Det er nemlig dette tortur dreier seg om. Å presse frem en bestemt ting.

La meg gi deg et eksempel, så er det mulig du kjenner deg igjen.

Du kommer hjem fra fest en sein lørdagsnatt, godt på en snurr etter å ha hatt det fantastisk festlig hele kvelden. Det som møter deg i døra når du kommer inn døra er din sure partner som har brukt hele kvelden på å tenke en masse sjalu tanker om hva du har bedrevet tiden din med. Så, partneren din begynner sitt avhør – kl. 4 om morran. Du kjenner at det eneste du har bruk for akkurat nå, er å gå og legge deg og helst holde deg fast til senga så du ikke detter ut.

Det avhøret du nå utsettes for er helt klart som tortur å regne. Det føles helt klart som tortur ihvertfall. For, du er ikke i stand til å tenke klart eller forklare noe særlig i den tilstanden du er i. Men, partneren din gir seg ikke. Han eller hun maler videre om hva du har bedrevet på den nevnte festen.

Dette er tortur.

Det er like mye tortur som om partneren din skulle dra fram en tang og faktisk dra ut neglene dine – en etter en.

Hensikten med torturen er å tvinge frem en bekjennelse. Bekjennelsen om hvor slem pike eller gutt du har vært, og hvor mye du ikke er til å stole på. Eller noe annet. Uansett hva motivasjonen er, så er dette en mild form for tortur.

Har så jeg gjort meg skyldig i å bedrive torturering av partneren min. Ja. Det har jeg. Omtrent på den måten jeg beskrev over. Gjør dette meg til en torturist? Tja. Si det. Jeg vet ikke. Men jeg vet en ting med sikkerhet: jeg hadde ikke rett til å behandle et annet menneske på den måten, og det føles veldig feil.

Så var det dette med spamming

Med spamming mener jeg selvfølgelig diverse eposter du får fra totalt ukjente som skal dytte på deg sine flotte viagra-piller eller vil ha deg til å hjelpe de med å plassere 50 millioner USD på kontoen din.

Spammerne jobber ut i fra det samme prinsippet – dette med å tvinge deg til en bestemt handling. Og, det virker. Også i 2013. Det vil det også gjøre i år 3000. Spam er en systematisk gjentakelse av en handling som har et statistisk grunnlag. Man jobber altså ut i fra et statistisk prinsipp om at gjentar man den samme handlingen nok mange ganger, med nok mange folk, så vil en eller annen til slutt gjøre det man vil. Man presser altså frem en bestemt handling gjennom manipulering.


Reklame kan også regnes som tortur

Reklame går også i denne kategorien. Og spesielt TV-reklame. Man bombarderer massene med det samme budskapet nok mange ganger, og massene gjør som man ønsker. Akkurat som ved torturering. McDonald’s og Coca-Coa er gode eksempler her. De overbeviser oss til å tro at vi blir lykkelige når vi konsumerer de helseskadelige produktene deres. Jeg vil si dette kvalifiserer til å kalles tortur. På lik linje med waterboarding, elektrisk sjokk og lignende er det ikke, men like fullt tvinger de oss til å ødelegge helsa vår.

Nå sitter ikke jeg her og påstår at alt det jeg har beskrevet over er det samme. Jeg bare sier at det har lignende virkning og effekt som ved tortur.

Hva er din mening?

Synes du jeg er helt på gjordet, eller ligger det noe i det jeg påstår over. Bruk kommentarfeltet under og si meninga di!

Sist oppdatert 6. juni 2017 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.