Eksport av matpoteter, urter, frukt og grønnsaker fra Egypt

No comments

Vi har nå jobbet en stund sammen med et firma her i Kairo for å gjøre noe som ikke har vært gjort i stor skala tidligere. Tanken er å koordinere markedsføringen av en matportal fokusert rundt gønnsaker, frukt, urter og nøtter.  Firmaet vi jobber med, har vært i business i tretti år, og dette er deres nyeste satsning for å hjelpe landet igang med eksport av mat til markedene i Europa, deriiblant Norge.

Formålet med denne importen er både kommersiell og gavner landets fattige befolkning direkte. I flyktningdebattene i Norske medier i det siste, er det en del som argumenterer med at man skal hjelpe flyktningene der de er i stedet for at de kommer til Norge. Ved å kjøpe landbruksprodukter produsert i nærområdene rundt konfliktene i Syria og Irak, vil man kunne bidra til akkurat dette. Nærhjelp der hvor de er i stedet for at de flyttes til Norge er en langt rimeligere og mye mer effektiv måte å bruke bistandsmidler enn å importere problemer til Norge. Egypt er et slikt land siden de har tatt inn flere hundretusen flyktninger fra Syria som er bidrar til landets nasjonalprodukt.

Det finnes selvsagt en del regulative utfordringer i forbindelse med import av mat fra Egypt, og dette vi vi koordinere med mattilsynet i hvert enkelt tilfelle. Vi har også lokale ressurser i Oslo som kan håndtere alt av formaliteter og dokumentasjon slik at hele prosessen blir håndtert på en korrekt, lovlig og profesjonell måte.

I menyen over grønnsaker vi jobber med for eksport fra Egypt er blant annet rød, grønn og gul paprika, løk, hvitløk og poteteter. Du kan se den fulle oversikten over matvarer for eksport her.

I forbindelse med import av potet fra Egypt er det en del å ta hensyn til i følge Mattilsynet. Forskriften i sin helhet slik den er publisert på lovdata sin hjemmeside  den 16.11.2007.

Jeg mener dette er en god måte å bedrive effektivt og lønnsomt hjelpearbeid i en nærområde til en konflikt-sone. Skal man unngå økonomiske flyktninger som prøver å finne et bedre liv i land som Norge, må de ha noe de kan leve av der hvor de bor. Landbruk har vært en sterk eksportnæring i Egypt i mange tusen år. Pr. i dag importerer de mer mat enn de eksporterer. Dette kan gjøres noe med, og en slik snuoperasjon er hva landets ledelse nå jobber intenst med å få igang.

Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening. Del i sosiale medier og link til denne posten fra bloggen din. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe.

Bjørn Are Solstad

Blogger om alt fra data, nytt og nyttig innen mange forskjellige temaer til tyngre temaer som psykologi og filosofi, for ikke å snakke om vafler og parfyme. Apropos vafler. Fikk skikkelig lyst på vafler!

Bjørn Are SolstadEksport av matpoteter, urter, frukt og grønnsaker fra Egypt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *