Lysfeller: Effektivt våpen mot fluer, men vær oppmerksom på variasjon

Lysfeller og deres effektivitet

Lysfeller kan være svært effektive for å kontrollere fluer, men det er viktig å vite at ikke alle fluer tiltrekkes av lys. Å finne ut hvilke typer fluer du håndterer, vil hjelpe deg med å velge riktig felle. Lette fluefeller er spesielt nyttige i kommersielle områder med potensielt høye fluepopulasjoner, som restauranter, sykehus og eldreboliger. Disse fellene skjuler fangstmetoden og er derfor mindre rotete enn det tradisjonelle fluepapiret. Det finnes ulike typer feller på markedet som tiltrekker og dreper eller fanger flygende insekter, og de er egnet for forskjellige situasjoner og bruksområder.

UV-fluelysfeller: Det ultimate verktøyet for fluekontroll

Fluer og andre insekter blir tiltrukket av lysets lokkende farge. Ved å bruke en kraftig UV-lampe kan du tiltrekke fluer og et bredt spekter av andre insekter både innendørs og utendørs. Kombiner denne lampen med klebrige snarer eller klisterbrett, så har du din egen UV-fluelysfelle – det ultimate verktøyet for fluekontroll.

Ting å vurdere for vellykkede fluefeller

Selv om fluefeller generelt er enkle å bruke, er det noen faktorer du bør vurdere for å øke fellens effektivitet. Du kan lage dine egne fluefangere for å være sikker på at løsningen ikke inneholder kjemikalier. Hvis du allerede har et flueproblem hjemme, kan du kjøpe produkter som fanger eller dreper fluer, lage hjemmelagde feller, eller få profesjonell hjelp til å fjerne dem.

Hvordan de beste fluefeller fungerer

De beste fluefellene tiltrekker seg fluer og fanger eller dreper dem, slik at de ikke kan unnslippe og formere seg. Når fluen prøver å nå lyset, blir den drept av det elektriske støtet eller fanget, avhengig av hvilken type lysfelle du har valgt. Lyset tiltrekker seg flygende insekter (fluer, mygg, fruktfluer og møll), og når fluene lander på lyset, vil zapperen elektrokutere dem og drepe dem.

Hvordan ulike fluefeller fungerer

Noen fluefeller bruker kjemikalier som tiltrekker fluen med lukten og dreper dem etter at de har spist væske eller gått tom for energi i fellen. Fluekontrollfeller tiltrekker også fluer med UV-lys, men i stedet for å bli zappet, blir fluen fanget på et klebrig bånd eller klisterbrett. Fluekontrollfeller inneholder ofte også feromoner, som tiltrekker irriterende fluer enda mer enn de ville gjort med bare lyset.

Fangedelen av en fluelysanordning: Limplater

Fangedelen av en fluelysanordning, limplater, har klebrige overflater som fanger opp eventuelle insekter som kommer i kontakt med dem. Når fluen kommer i nærheten av lyset, prøver den å klatre inn i huset, men blir fanget av de klebrige limplatene. Lyset fungerer som attraksjonen og settes typisk opp med selvklebende plater festet, som fungerer som en klebrig felle som fanger fluer når de kommer nærme nok.

Selv om du definitivt kan bruke limplater og fluestropper alene for å fange fluene, øker å legge til fluelyset betraktelig potensialet for deg å fange fluene ved hjelp av limfeller. Hvis 12 fluelys brukes for å redusere populasjonen av klyngefluer, vil limfellene trenge hyppig utskifting.

Lysfeller: Overvåking og kontroll

Feller bør ikke betraktes som en kontrollmekanisme alene, siden fellene sannsynligvis ikke vil fjerne alle de flygende insektene på en plante. Lysfeller er designet for å tilby kontinuerlig overvåking av flygende insektpopulasjoner og for å gi en viss grad av kontroll.

Plassering av lysfeller for effektivitet

De fleste fluearter er i dvale om natten, men takmonterte lysfeller kan brukes til å fange et bredt utvalg av fluer og andre nattlige skadedyr. Så lenge fellen er plassert strategisk nær en dør eller et vindu og minst fem fot unna eventuelle kokestasjoner, kan en veggmontert fluelysfelle effektivt fange og drepe fluer og andre flygende insekter. En fluelampe gir diskret beskyttelse med lite vedlikehold, uten behov for skjemmende hengende limfeller eller giftige kjemiske sprayer.

Flaskestil og engangs fluefeller

Feller i flaskestil bruker et agnet, spesialdesignet inngangsparti for effektiv fangst og dreping av fluer. En engangs fluestrap er laget av et spesialdesignet agn eller lokkemiddel som er vannløselig.

Naturlige og kjemiske alternativer for fluekontroll

I tillegg til de naturlige metodene for å bli kvitt fluer, kan du bruke insektmidler og feller for å drepe eller fjerne fluer. Du kan holde fluene unna ved å være konsekvent i rengjøringsarbeidet, kaste søppel på riktig måte og rydde opp alt råtnende materiale som er inne i eller rundt hjemmet. Noen varianter av insektfeiemaskiner inkluderer til og med en felledør, som trygt fanger fluer inne i dysen og hindrer dem i å fly ut igjen. Posen inneholder vanligvis et lokkemiddel som tiltrekker fluene inn i fellen, hvor de vil drukne, eller bli fanget inne i posen og dø. Fluesnappere inkluderer vanligvis en oppbevaringsboks i den nedre delen av enheten, som fanger døde fluepartikler og kroppsdeler.

Fluesnappere og fly zappere

Fluesnappere inneholder et ultrafiolett lys som tiltrekker fluer, og et metallgitter eller skjerm som treffer en flue når den lander på den. Fordi Fly Zappere ikke fanger fluen, men i stedet zapper den når den lander på et elektrisk rutenett, kan flygende kroppsdeler bli fanget i luften og drive rundt. Disse typene zappere har vist seg å fungere på flere typer fluer som husfluer, skittfluer, spyfluer, ådfluer, klasefluer, kjøttfluer, stasjonære fluer og andre.

Fruktfluefeller og innendørs alternativer

Fruktfluefeller, som Natural Catch, er svært effektive for å fange fruktfluer, og de kan plasseres rett over disker og andre matlagingsflater, der konvensjonelle plantevernmidler ikke kan plasseres. Noen innendørs fluefellealternativer kan bidra til å holde et lokk på hjemmets flygende insektpopulasjon uten de uønskede luktene eller kjemikaliene som følger med utendørsmodeller. Noen innendørs, bordplatefluefangermodeller inkluderer et insekttiltrekkende lys for å lokke fluer inn, en vifte for å tvinge dem til å gå inn i basen, og en klebrig overflate for å fange dem og holde dem der.

Konklusjon

Fluekontroll er viktig for å beskytte hjemmet og helsen din. Lysfeller er en effektiv metode for å fange og drepe fluer og andre flygende insekter, men det er viktig å velge riktig type felle og plassere den korrekt for best mulig resultat. Kombiner lysfeller med andre fluekontrollmetoder, som rengjøring, riktig avfallshåndtering og bruk av naturlige eller kjemiske midler for å holde fluene unna.

Sist oppdatert 13. mai 2023 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.