7 gode grunner til å ikke ta opp forbrukslån

Jeg vet ganske mye om hvor katastrofalt det kan være å ta opp forbrukslån. Derfor vil jeg gi deg noen gode råd her angående forbrukslån generelt, og det å låne penger i det hele tatt. Mye av de rådene jeg vil gi er selvfølgeligheter egentlig, men det kan være greit med en påminnelse om du er i skikkelig pengeknipe.

Ikke ta opp forbrukslån

Det første rådet er litt av en selvfølge for de fleste, men jeg vil starte med dette uansett. Ikke ta opp et forbrukslån med mindre du er absolutt nødt. Forbrukslån er fryktelig dyre, og det finnes vel neppe noen dyrere måte å låne penger på med mindre du går til en privat lånehai som forlanger dagrente.

Så, det første du skal gjøre er å tenke nøye gjennom om du faktisk trenger disse pengene, og om du ikke heller skulle spare til det beløpet du har bruk for.

Sjekk med banken din først

Typiske forbrukslånsfirmaer vil nesten alltid gi deg dårligere betingelser enn det du kan få hos banken din. Så, før du fyller ut søknaden online (som de garantert har gjort så lettvint å bruke som mulig) bør du ta en prat med kontakten din i banken, enten du har konto i en sparebank eller en forretningsbank. Nesten uansett hva du måtte bli tilbudt av renter på nettet, så vil du kunne få bedre renter i din ordinære bank.

Sjekk med flere firmaer før du bestemmer deg

Det finnes flere tjenester på nettet hvor du kan fylle ut en søknad, og som deretter innhenter tilbud fra flere leverandører samtidig. Samtidig som du venter på tilbud fra disse, bør du sjekke selv med så mange andre firmaer som mulig. Jo flere tilbud på forbrukslån du innhenter, jo bedre grunnlag har du for å presse rentene nedover.

Må du virkelig låne disse pengene?

Når du har innhentet tilbud fra flere aktører, er det igjen tid for å tenke gjennom om det virkelig er nødvendig å ta opp forbrukslånet. Kanskje du har fast eiendom? Utvid i så fall heller lånet på huset eller leiligheten enn å gå for en uspesifisert og usikret lån.

Er du helt, helt sikker på at du ikke heller skal spare til beløpet?

Jeg vet det kan være vanskelig å vente med innkjøpet av ny vaskemaskin, kjøleskap, møbler eller PC, men det er virkelig mye bedre å kjøpe ting kontant. Bruker du oppsparte midler til å handle for, trenger du aldri bekymre deg for betaling av regninger – siden du ikke har noen lån å betale ned på.

Ikke lån mer enn du strengt tatt er nødt til

Jeg vet det kan være fristende å låne maksimalt av hva du kan få innvilget, men tro meg – det er ikke lurt. Regn ut hvor mye du trenger å låne, og ikke gå over dette beløpet. Det kan være veldig fristende å låne litt ekstra når du først er igang, men ikke glem at lånet hat høye renter og dette skal betales tilbake. En annen ting er at slike ekstrapenger har en tendens til å bare forsvinne, uten at du kan gjøre rede for hvor de ble av.

Forbrukslån er ikke en gave

Glem ikke at lånte penger er ikke en “gave” fra banken. Banker og låneinstitusjoner driver ikke med veldedighet. Det driver med knallhard business. Ikke innbill deg at de vil være snille med deg den dagen du har problemer med å betale tilbake. Å være gjeldsslave er forferdelig, og for mange er det en så stor belastning psykisk at de velger å ta livet sitt heller enn å bli “terrorisert” av inkassofirmaene.

Hva er din erfaring?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med andre hva du har erfart rundt dette med å ta opp forbrukslån. Husk også å dele denne artikkelen med dine venner på Facebook eller Twitter. Det kunne jo hende en av de sitter og fyller ut lånesøknad akkurat nå.

Vanlige spørsmål om forbrukslån

Hva er et forbrukslån egentlig?

Et forbrukslån er et lån som ikke er sikret i fast bolig eller noen annet fast objekt.

Er det dumt å ta opp et forbrukslån?

Det kommer an på vil jeg si. Det er uansett lurt å snakke med noen om dette før du bestemmer deg for å låne disse pengene. Er det virkelig ikke mulig for deg å spare til beløpet du trenger?

Er forbrukslån dyrt?

Ja. Et forbrukslån er alltid mye dyrere enn et lån sikret med først prioritets sikring i bolig.

Burde jeg søke om forbrukslån?

Ikke før du har prøvd alt annet. Et forbrukslån er ikke en gave. Det er et svært dyrt lån som du må betale tilbake med skyhøye renter.

Sist oppdatert 13. mai 2022 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.