Huskeliste og tips for deg som skal til Egypt

Om du aldri har vært i Egypt, er det en del ting du trenger å huske før du setter deg på flyet. Så, her kommer en huskeliste som kan være grei å ta med seg i kofferten. Husk at Egypt er et veldig annerledes land i forhold til Norge. Det tar tid å venne seg til hvordan ting fungerer her.

Pruting i Egypt

Skal du kjøpe ting på markedet eller typiske boder som selger ting til turister, kan du regne med at alle priser du får oppgitt er minst doblet. Det er ikke uvanlig at de er tredoblet. Så, sier selgeren at statuen koster 100 kroner, er han antakelig villig til å selge den for 50. Og – han har antakelig 50% fortjeneste om du kjøper den for 50.

Utflukter i Egypt

The Sphinx 3

Utflukter er en stor del av turistindustrien i Egypt. Selv om de har “fast pris” kan prisen allikevel forhandles – også om de er arrangert via hotellet du bor på. Dette er viktig å huske. Arrangerte utflukter har ingen fast pris selv om det ser sånn ut i brosjyren på hotellet. Men, du må ta direkte kontakt med arrangøren for å forhandle prisen. Jo flere som skal på tur ut i ørkenen for kamelridning eller cruise på Nilen, jo bedre betingelser kan dere sammen oppnå.

Ikke dra i samlet flokk for å forhandle. Den som er mest uredd i forhold til å prute bør dra alene.

Priser på hotellrom kan forhandles ned

Priser på hotellrom er ikke nødvendigvis endelige, men det avhenger av hvor du er, og om det er høysesong eller ikke. Det er fullt mulig å få ned prisene til minst halvparten om det ikke er fullt på hotellet. Om du spør i resepsjonen på hotellet, snakker du ikke med en person som kan ta en avgjørelse på ditt forslag som er langt under normalpris. Spør om å få snakke med sjefen for hotellet eller han som kalles manager.

Å ta taxi

Husk at du avtaler pris i drosjen før du setter deg inn i bilen. Regn også med her at prisene du får oppgitt er “turistpriser”. Om det er en strekning du kommer til å ta taxi flere ganger, kan det være lurt å spørre noen som bor der hva de pleier å betale. I Sharm El Sheikh har de “faste” priser fra hotellet til flyplassen. Dette er bare tull. Tilbyr du halvparten av den “faste” prisen, sier antakelig sjåføren ja – etter mye veiving med armer og bein selvfølgelig.

Turistguider på historiske plasser priser ut i fra hva de tror du er villig til å betale

Turistguidene tredobler gjerne prisen fra den ene gruppen til den andre uten å tenke seg om et sekund. Husk at dere kommer antakelig aldri til å komme tilbake til det tempelet dere er på. Dette vet guiden og prøver å skvise ut av dere alt han eller hun er i stand til. Oppgir guiden at det koster kr. 300,- for en guidet tur, så kostet det sikkert 100 kroner for den forrige gruppen. Alt avhenger av hvor gode dere er til å prute.

En annen ting er at guiden antakelig har provisjonsavtaler med alle han “anbefaler”. Har de kamelturer der du er, har han antakelig en fet provisjon om han får lurt deg opp på kamelryggen. Også her kan det prutes.

Priser på mat i restauranter varierer enormt

Her kan det være mye å spare om du gjør ting riktig. Om du tar turen til nabogata i stedet for den mest overfylte turistgata koster antakelig den samme maten halvparten. De store hurtigmat kjedene som McDonald’s, Hardees og Pizza Hut har faste priser. Her er det bortkastet tid å prøve å prute.

Hvilke vaksiner trenger jeg for å reise til Egypt?

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger. Svaret mitt på dette er at du er nødt til å spørre legen din om dette. Da jeg flyttet hit, tok jeg ingen vaksiner i det hele tatt. Dette er nå ti år siden. Jeg lever enda. Men, hva du trenger av vaksiner avhenger av hvilket sykdomsbilde du har. Dette vet legen din best.

Skulle du havne på sykehus

Om du skulle havne på intensiven på et sykehus trenger du også å vite at selv der dobler og tredobler de prisene de oppgis. Er du på et sykehus som ikke omfattes av reiseforsikringen din, vil du måtte betale for operasjonen kontant. Det er derfor viktig å ringe forsikringsselskapet så fort du er i stand til det for å finne ut av hva som er prosedyren i forhold til sykehuset du er på. Da jeg havnet på sykehuset med hjerteinfarkt, doblet de prisen de ville ha for å sette inn et stent. Dette kom på 40.000 Norske Kroner. Samme prosedyre hadde kostet halvparten på et av de andre sykehusene fant vi ut i ettertid.

Det er uansett smart å ringe forsikringsselskapet ditt før du drar og spørre de om det er spesielle ting du trenger å ta hensyn til i forhold til reise til Egypt.

Slik pruter du i butikker

Spør hva varen koster. Tilby så en tredjedel av hva selgeren forlanger. Når selger så setter i gang med sitt lille show med diverse overtalelser og veiving med armer og bein, sier du bare nei takk. Selv etter at han har fortalt om de sultne barna sine.

Husk, at han antakelig er rikere enn du noen gang kan drømme om med flere villaer, ferieleiligheter på diverse plasser som han eier, og barna hans går på privatskole som koster en halv million kroner i året. Siden du får prutet med han, er han antakelig eier av sjappa du er i. Turisme er big business.

Deretter snur du deg og går mot utgangen. Selger vil da løpe etter deg. Tilby igjen den prisen du sa først. Om han da ikke sier OK, men prøver seg på en litt lavere pris enn første gang, sier du igjen nei takk og går mot døra igjen. Uten å imøtekomme han på prisen han vil ha.

Han vil da antakelig prøve en siste gang – og gi deg en pris som er i nærheten av hva du sa.

Jeg har selv betalt 20 kroner for en vare selger ville ha 200 for. Mange, mange ganger.

Om du går inn på et kjøpesenter som City Stars i Kairo, Sharm El Sheikh eller Hurghada, er antakelig alt fastpriset.

Er produktene fastpriset med lapp, er det antakelig ingen vits å prute. Om den som jobber i butikken er en ansatt, har han antakelig ingen påvirkning på prisene heller. Det er da ingen vits i å prute.

Hva gjør du om selgeren blir sint eller irritert på at du er en slik ubehagelig pruter?

Ingen ting. Det er opp til han eller henne om de vil ha salget til den prisen du tilbyr. Husk, at denne iritasjonen enkelte setter opp, er deres måte å selge på. Og, de vet godt hvor lettlurte vi utlendinger er, så de kjører hardt på med en gang. Sannheten er at det hele er et show iscenesatt for å få deg til å få dårlig samvittighet og gå med på den ryggesløse prisen de vil ha.

Å ta buss i Egypt er billig

Det går busser mellom alle de større byene i Egypt. Disse er svært rimelige. Det koster for eksempel under 50 kroner med buss fra Kairo til Hurghada. Jeg snakker her om busser som er for vanlige folk, ikke turister.

Har du noen tips som bør inn i huskelista?

Bruk kommentarfeltet under, så legger jeg ditt tips inn i lista om det ellers er fornuftig og stemmer overens med mine egne erfaringer.

Sist oppdatert 14. mai 2022 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.