Hva betyr refinansiering?

Refinansiering av dine lån handler om to ting.

Det ene refinansiering handler om, er å få ned den totale rentekostnaden. Ved å samle alle dine smålån i ett stort lån, vil du kunne få bedre rentebetingelser enn hva du har for hvert av de de små lånene. Dette henger sammen med at små lån ofte ikke har annen sikkerhet enn i lønna, og det lønner seg ikke å skulle tinglyse pant og slikt for disse lånene. Derfor vil aldri lånebetingelsene du får være særlig gode. Gebyrene du betaler i tillegg til en stiv rente legges også til på alle disse små lånene, så den effektive renten vil være skyhøy i forhold til et stort lån som dekker alle de små lånene.

Det andre refinansiering dreier seg om er de månedlige kostnadene. Ved å betale på ett samlet lån i stedet for ti små lån, vil du betale en sum hver måned. Dette vil alltid være en lavere sum enn hva de ti lånene koster pr. måned, siden det refinansierte lånet har mye lengre løpetid vanligvis. Ved å refinansiere vil du altså kunne få ned presset du føler fra måned til måned.

Ulempen med å refinansiere er at du vanligvis vil måtte stille opp med kausjon eller sikkerhet i fast eiendom. Det å få tak i en kausjonist som kan garantere for betaling av lånet kan være vanskelig, og det er også noe med dette å dra andre inn i dine finanser. Du vil altså kunne oppleve at presset du følte fra finansieringsselskapet, nå i stedet kommer fra svigerforeldre eller venner som har garantert for deg da du fikk lånet refinansiert.

Ofte er det jo sånn at den dagen du sitter og jobber med å få på plass refinansiering, er den dagen du allerede er presset. Men, har du først satt deg i situasjonen at du er nødt til å få ned de månedlige kostnadene for å holde skuta flytende, er refinansiering en reel mulighet for å kunne komme seg gjennom harde tider.

Ta kontakt med banken din og avtal et møte for en gjennomgang av din situasjon. Det er uansett ikke smart å bare lukke øynene og håpe på at det skal gå bra uten å refinansiere gjelden din. Og, det kan godt hende en refinansiering av gjelden er akkurat det som skal til for å få ned blodtrykket og presset du føler, slik at du får frigitt tankene og fokuset på hvordan du kan jobbe deg ut av den vanskelige situasjonen.

Hva mener du om refinansiering av gjelden?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening!

Vanlige spørsmål om refinansiering

Hva er refinansiering?

Refinansiering betyr å samle alle små lån til et større lån. Hensikten med dette er å få ned den månedlige kostnaden.

Kan jeg spare noe på å refinansiere gjelden min?

Det kommer an på hva slags gjeld du har, men er det mye forbrukslån, kredittkortgjeld og lignende, kan du antakelig spare betydelige beløp på å få ned rentekostnaden. Du kan også få ned beløpet du betaler pr. måned ved å refinansiere gjelden din.

Hva kreves for å få godkjent refinansiering?

Dette må du selvsagt spørre banken din om, men generelt vil du måtte stille opp med garanti. Denne garantien må som regel bestå av fast eiendom.

Eiendommen du bruker som garanti trenger ikke være din egen. Det kan like gjerne være foreldres bolig eller lignende.

Sist oppdatert 12. mai 2022 av Bjørn Are Solstad

5 kommentarer om “Hva betyr refinansiering?”

 1. Hei. Har nettopp vært i banken til mine foreldre for å spørre om en refinansiering. Har 150 000,- i forbruksgjeld + et billån på 40 900,-. som hopet seg da jeg var i et forhold i to år, og han jeg var sammen med ikke jobbet. Han hadde ikke inntekt på lang tid(nav støtten var brukt opp) fikk ikke noe fra sosialen. Jeg hadde den tiden variabel lønn, noen ganger slet jeg med å få endene til å møtes og tydde til kredittkort. Vet det er dumt! Har ingen inkasso eller bet.anmerkning. Han i banken virket hyggelig da jeg møtte opp. I dag fikk jeg svar på at de ikke ville ta over gjelden min. De syns det var for galt at de skulle ta over forbrukslån og at foreldrene mine skulle dras inn i dette. De stoler på meg og vil stille opp da de vet jeg gjør opp for meg. Setter også enormt pris på at de er så generøse. Vet de tar en sjanse, men skal ikke skuffe dem! Jeg blir så oppgitt når de svarer sånn. Kunne han ikke sagt det samme dagen som jeg snakket med han da, at det er for ille å ta over forbrukslån!

  Svar
  • Nope. Har skrevet hvert et ord på denne bloggen. Ideen til artikkelen fikk jeg fra statistikken. Noen hadde søkt på “Hva betyr refinansiering?” så da tenkte jeg at det kan jeg jo gi en noenlunde forståelig forklaring på. Mange av artiklene jeg har skrevet her har et slikt grunnlag.

   Svar
  • Jupp. Sitter med wp-admin/ åpent i en fane her, men har ikke skrevet noe enda på den siden. Lenkingen er mest for å komme igang siden det falt naturlig i setningen. Har skrevet to lange artikler idag på to andre domener, så jeg følte meg forholdsvis tom for noe å skrive om.

   Skal nok få på plass noe innhold der også etterhvert, men kan nesten garantere at det blir ikke noe spesielt interessant for annet enn oss og våre Adsense inntekter 🙂 Har ikke helt bestemt meg enda, men tenker på å sette bort skrivingen av artikler på det domenet til artikl.no. Får se hva det blir til.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.