Hva er Bitcoin og hvordan fungerer denne valutaen?


bitcoin photo
Photo by btckeychain

Jeg er alltid på utkikk etter nye måter å tjene penger på, og har testet mye forskjellig opp i gjennom årene. Noe av det jeg har testet har vært av svært spekulativ art, og etter hva jeg kan bedømme akkurat nå, er Bitcoin i denne kategorien.

Ut i fra et liberalistisk ståsted (som jeg er sterk tilhenger av), er Bitcoins omtrent like revolusjonerende for pengeflyten som Bittorrent har vært for overføring av filer. Valutaen fungerer uten at en mellommann er involvert, og dette betyr igjen at skulle valutaen virkelig lykkes, vil mange regjeringer og sentralbanker rundt om i verden få seriøse problemer i forhold til å bruke penger som pengepolitisk verktøy.

Dette forutsetter selvsagt at ikke alle verdens land sporenstreks forbyr Bitcoin i sine respektive land. Skulle dette skje, er det en rimelig god sjanse for at Bitcoins vil øke i verdi mye fortere enn ellers, siden så mange tiltrekkes av forbuden frukt.

Hva er så en Bitcoin?

start-mining-bitcoin-nowEtter hva jeg har skjønt hittil (har bare brukt et par timer på å undersøke dette så langt), så er dette en virtuell valuta basert på kryptografi. Det vil si at det finnes ingen fysiske “bevis” for hvor mye Bitcoins du eier annet enn i din Bitcoin lommebok på datamaskinen din. På lik linje med torrents, så kan du når som helst motta eller sende Bitcoins til hvem du vil, uten å måtte ta turen innom nettbanken din. Lommeboken din har en adresse på samme måte som en epost adresse, så du trenger ikke innom noe mellomledd som banken din for å kunne foreta en transaksjon.


Hvordan fungerer dette? Hvordan skaffer jeg meg Bitcoins?

Denne biten holder jeg nå på og finner ut av. Så langt har jeg funnet noen plasser som lar deg kjøpe Bitcoins med vanlige penger, og jeg vil oppdatere denne posten når jeg har testet litt mer hvordan det hele fungerer.

I går nådde Bitcoin en verdi på 100 USD for første gang, så etterspørselen er stor siden verdien var på USD 35 for ikke lenge siden. Hvor høyt valutaen kan nå er selvsagt noe ingen vet, men jeg har en sterk følelse av at den kan nå svært høy verdi om interessen fortsetter som nå.

Oppdatering 16.05.2013

Da ser det ut til at Bitcoin vil bli slått hardt ned på i USA i følge den russiske nyhetstjenesten RT.

Jeg har innimellom sjekket kursene på Bitcoin i forhold til amerikanske dollar siden jeg publiserte denne artikkelen. Kursen har svingt mellom USD 67 og opp til USD 270 enkelte dager, så det er ikke mulig å si noe om hva en Bitcoin egentlig er verdt. Siden dette for meg ser ut som ren og skjær gambling, så har jeg valgt å ikke kjøpe Bitcoins. Det er rett og slett for stor sjangse for å tape hele beløpet slik jeg ser det.

Det er mulig Bitcoin kan bli et interessant investeringsobjekt om et år eller to, men akkurat nå er det som å spille i et Kasino.

Stay tuned.. Mer følger når jeg har fått litt mer hands-om erfaring.

Sist oppdatert 26. februar 2023 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.