Hva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring

Sist gang jeg var hos legen, fortalte han meg hva som var feil med meg. Jeg skjønte ingen ting av hva han forklarte siden jeg ikke var familiær med alle faguttrykkene han brukte.

Da han var ferdig med forklaringen, spurte jeg han: Doktor, hva feiler det meg? Han så på meg med et oppgitt uttrykk, og begynte på den samme forklaringen igjen – med de samme fagordene.

Jeg måtte stoppe han midt i setningen, og forklarte han at faget mitt er søkemotoroptimalisering – og at jeg ikke er noen lege. Jeg spurte han så hva han vet om søkemotoroptimalisering, og han kunne fortelle at han aldri hadde hørt om dette.

Jeg ba han så om å forklare hva som feilet meg uten å bruke vanskelige ord. Da han var ferdig, skjønte jeg plutselig hva han sa.

Så til spørsmålet: hva er søkemotoroptimalisering?

Siden du har søkt på hva søkemotoroptimalisering er for noe, går jeg ut i fra at du har tid til den lange forklaringen på dette underlige, lange og tungvinte ordet.

Den aller korteste måten jeg kan forklare hva dette er for noe må bli

Tiltak for å sørge for at din hjemmeside eller en underside skal bli funnet ved søk i en av søkemotorene. Du kan kalle det bedre synlighet ved søk.

For oss som jobber med disse tingene til daglig sier ting seg selv, men for deg som ikke jobber med det, men bare ønsker å utnytte potensialet i hva dette kan gjøre for deg kommer så den lengre forklaringen under. Skal du skjønne viktigheten av dette, må du forstå bakgrunnen først.

Et historisk tilbakeblikk for å skjønne bakgrunnen

Behovet for å optimalisere en nettside oppsto det øyeblikket folk flest begynte å søke etter ting. Før søkemotorene ble utviklet, var det i hovedsak lenkesamlinger og kataloger som var måten man fant frem på nettet. Vi snakker nå om nittitallet og frem til 2003.

Den gang besto synlighet i å registrere seg i de riktige katalogene. For legesenteret hvor jeg besøkte min lege i starten av artikkelen, ville det så være tilstrekkelig å registrere seg i katalogen folk brukte for å finne frem til en lege. Man kjøpte sin annonse i Gule Sider, satte opp et skilt på veggen hvor det sto LEGE klart og tydelig og var så ferdig med den nødvendige markedsføringen av sitt legesenter for det året.

Ved å ha en annonse i Gulesider var man synlig for alle som bladde i telefonkatalogens del Gule Sider. Dette var den gang den vanligste måten å finne frem til en leverandør av varer eller tjenester.

Husker du Altavista og Webcrawler?

Jeg er gammel nok til å huske hvor genialt Altavista og Webcrawler var på nittitallet når man skulle finne noe som man ikke riktig  visste hvor var, eller hvem som kunne tilby et produkt eller en tjeneste. Man skrev inn sin søketekst i boksen, trykket på søk knappen, og gikk så for å lage seg en kopp kaffe mens man ventet på hva søkemotoren hadde funnet frem relevante sider. Altavista var ikke så treg, men Webcrawler var ufattelig treg på å finne ting. Men, man tenkte at det var i det minste raskere å gjøre et søk enn å sitte og bla manuelt.

På det tidspunktet Google ble gjort tilgjengelig for offentligheten, var Altavista den dominerende søkemotoren. Det øyeblikket Google fantes, ble plutselig alle andre søkemotorer irrelevante, siden Google var så mye mer treffsikkert enn de andre. Man fant rett og slett mer ting på Google, med større relevans. I tillegg tok det under et sekund å få listen med linker opp på skjermen.

Lenge trodde jeg at Google hadde en slags magisk måte å skjønne hvilke sider som handlet om hva. Det tok lang tid før jeg skjønte at det hele kokte ned til matematikk.

Før Google kom, tok alle søkemotorer som fantes utgangspunkt i innholdet på en side. Dette betydde at en side hvor ordet kosteskaft ble gjentatt mange nok ganger nedover i teksten, måtte handle om kosteskaft. Optimaliseringen den gang gikk ut på å gjenta et ord nok mange ganger til at man overbeviste søkemotoren til å tro at siden hovedsakelig handlet om kosteskaft.

Google sin PageRank algoritme snur alt på hodet

Da Google kom, ble plutselig ting snudd på hodet. De hadde utviklet et patent på en måte å regne seg frem til en sides innhold ved å bruke lenker fra andre sine hjemmesider samt lenker internt på hjemmeområdet. De kalte dette for PageRank algoritmen.

Slik fungerer PageRank

Interne lenker er den ene av de store faktorene PageRank ser på. Under ser du et eksempel som viser hvordan dette henger sammen.

Eksempel: Forsiden lenker til en underside  på samme hjemmeområde som handler om kosteskaft.

Eksterne lenker er en av de andre store faktorene PageRank benytter seg av i sin utregning.

Eksempel: Per sin hjemmeside lenker til Pål sin blogg som lenker til Gunnar sin nettbutikk hvor han selger kosteskaft. Google har så funnet en måte å gjøre dette til en matematisk utregning slik at de kan benytte seg av et sett regler for å bestemme hvilke sider som handler om hva.

Så, i stedet for å bare se på sidens tekstinnhold, ser man på hvilke andre sider på nettet som lenker til denne siden – og hvilke ord finner man i lenketekstene.

Man ser altså på en sides forhold til andre sider for å finne ut av hvilken av disse sidene som skal være først og sist når man søker på ordet kosteskaft.

Sosiale signaler har nå også blitt en stor faktor. Med sosiale signaler mener jeg liking på Facebook, tvitring på Twitter og deling på Google+. Google har altså funnet frem til en måte å se på hvilke personer som synes en side er relevant for de som skal kjøpe seg et nytt kosteskaft.

Det er totalt ca. 200 faktorer som påvirker dette bildet, så det hele er temmelig komplisert.

Når vi jobber med søkemotoroptimalisering, må vi altså ha helheten klart for oss mens vi jobber med detaljene. Vi gjør alt sammen for å øke sannsynligheten for at Google skal vise vår side aller først når noen søker på det de er interessert i som vi kan tilby. Man kan si at søkemotoroptimalisering dreier seg om å sørge for at vår artikkel er på forsiden av VG så ofte og så mye som mulig.

Hva er dine tanker om hva søkemotoroptimalisering er for noe?

Bruk kommentarfeltet under til det man gjør i slike felt.

Sist oppdatert 6. juni 2017 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.