Hva er svette, og hvordan blir du kvitt svettelukt?


fakta-om-svette-svetteluktHva vet du om svette?

Svette er måten kroppen automatisk kjøler temperaturen. Væsken du mister når du svetter må erstattes, spesielt hvis du trener.

Hva gjør folk svette?

Siden kroppens temperatur øker ved trening eller annen fysisk aktivitet, svetter vi får å kjøle kroppen.  Fuktighet i lufta gjør også at vi svetter mer. En annen viktig årsak til svette er stress. En annen faktor som påvirker hvor mye vi svetter er hva slags klær en person har på seg. En annen viktig ting å merke seg er at ikke alle personer svetter like mye som andre. Dette skylder først og fremst genetiske forskjeller, så noen familier er mer plaget av svette enn andre.

Hvor kommer svetten fra?

Det er omtrent lag 2-4 millioner svettekjertler fordelt rundt omkring i kroppen til et menneske. Kvinner har flere svettekjertler enn menn.
Ettersom været blir varmere kommanderer hjernen svettekjertlene til å begynne å jobbe, og når svetten fordamper i lufta begynner så kroppstemperaturen å reduseres.

Hva hater du mest med svetten?

Den stinkende lukta selvfølgelig. Men, det er viktig å få med seg at svette lukter ingenting i seg selv. Lukten skyldes den naturlige bakterieutviklingen i  armhulene og området rundt, som igjen utvikler denne forferdelige lukten når svetten kommer i kontakt med bakteriene.

Kan du bli kvitt problemer med svettelukt?

Ja og nei. Det finnes gode deodoranter og anti-perspiranter som holder problemet i sjakk, men du må prøve deg frem for å finne frem til riktig produkt for din spesifikke bakteriesammensetning. Det er forøvrig veldig viktig å ikke låne bort deodoranten din, men kun bruke den på deg selv. Dette er for å unngå at du blander bakterier med andres.

Personlig har jeg svært god erfaring med Mitchum sine deodoranter, men du må sjekke selv hva som passer din hud og hudtype.


Spør i kommentarfeltet under om du lurer på noe angående svette, eller svettelukt

Jeg er ingen lege, men hjelper til så godt jeg kan.

Kilde: Facts about sweat

Sist oppdatert 4. august 2013 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.