Hvorfor finnes prøvetid?


Hvorfor finnes prøvetid? 2I denne artikkelen vil jeg forklare de viktigste tingene du trenger å vite om prøvetid sett ut i fra deg som ansatt i en ny jobb.

Når du blir ansatt i et firma i Norge – og utenfor Norge for den del, vil nesten alltid den første ansettelsesavtalen din være knyttet til prøvetid over en kortere eller lengre periode. Noen kaller også dette en test ansettelse eller prøveansettelse. Uansett hva vi kaller det, så betyr dette at du ikke er ansatt på ordentlig i arbeidsgivers øyne. Hva enn som står i prøvetidskontrakten du har skrevet under på, så ser arbeidsgiver på denne avtalen som en test. Ingen ting annet.

For deg som er ny i arbeidslivet kan dette kanskje virke rart, så jeg vil forklare hvorfor prøvetid finnes, og hvordan du skal forholde deg til dette.

Første gang jeg ble ansatt på prøvetid, opplevde jeg dette litt som en fornærmelse. Det oppleves som ubekvemt å bli fortalt i klartekst i avtalen at jeg faktisk bare var ansatt på prøve. Det føltes altså som at det ikke var en ordentlig ansettelse, men bare  til test. Man får også en følelse av å være et objekt, eller bare et nummer – og det er viktig å skjønne at det er faktisk det du er på dette tidspunktet.

Det er fort gjort å lulle seg inn i en falsk følelse av at ting går greit, og at prøvetiden vil automatisk gå over til en fast ansettelse når prøveperioden er over. Dette er spesielt viktig å huske på gjennom hele prøvetiden – og ikke bare i begynnelsen. Så lenge du jobber i en prøveansettelse, er du ikke fast ansatt.

Hensikten med prøvetiden er åpenbar: arbeidsgiver vet at det er kun i prøveperioden det er noenlunde problemfritt å gi deg sparken. Så fort du er over på fast ansettelse, begrenser mulighetene seg for å sparke deg på dagen kraftig. Du har da juridiske muligheter til å både få gjort om en oppsigelse, samt kunne reise en erstatningssak gjennom en god advokat.

Det viktigste rådet jeg kan gi deg i forbindelse med prøvetiden, er å passe på å gjøre en perfekt jobb gjennom hele perioden, og ikke vent til helt på slutten av perioden med å spørre om hvordan arbeidsgiver finner din innsats. Dette er et av de spørsmålene som er bedre å spørre for mye om, enn for lite. Jeg mener ikke at du skal mase om dette hver dag, men spør gjerne en gang i måneden gjennom hele prøveperioden. Dermed har du gode muligheter til å gjøre eventuelle justeringer underveis, og ikke minst så viser du engasjement og interesse.

Hva er din erfaring med prøvetid og testansettelse?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med dine erfaringer, og ikke glem å dele denne posten med dine venner.

Sist oppdatert 29. mars 2015 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.