Inkasso – hva gjør du når regningene hoper seg opp?

Jeg husker godt hvordan det føltes når jeg fikk min første inkasso i postkassa når jeg var 20 år gammel. Det kjentes helt forferdelig ut. Når jeg sto der med inkassoen i hånda var jeg i sjokk og vantro i flere dager. Jeg visste hva det gjaldt, men kunne ikke riktig tro at jeg var blitt en av “de”. Med de mener jeg selvfølgelig en av taperne. Etter det første sjokket, var handlingslammelse den neste følelsen som kom krypende. Jeg visste jeg hadde driti meg ut, men hadde ikke peiling på hvordan jeg skulle komme meg ut av det økonomiske uføret jeg hadde satt meg selv i.

Hva er en inkasso – sånn egentlig? Og hva er det ikke?

En inkasso er ikke noe personlig. For deg som mottar denne inkassoen er det selvsagt svært så personlig, men for de som driver med inndriving av penger, er du bare et saksnummer. Uansett hvor dyktig den som kontakter deg er til å overbevise deg om det motsatte, så er ikke dette annet enn jobben til vedkommende. Og, uansett sjarm eller trusler, så er du bare et nummer på pc-skjermen til inkassodama eller mannen. Glem aldri dette. Du er bare et nummer for saksbehandleren.

Så, inkasso dreier seg ikke om samvittighet. Hva er så en inkasso egentlig, om det ikke er en samvittighetessak?

En inkassosak er en forretningstransaksjon som godt kan forhandles.

Hvordan oppsto inkassoen i første omgang?

Inkasso er et fenomen som baserer seg på at selger av en vare eller tjeneste har solgt deg noe som ikke ble betalt kontant. Dette betyr  igjen at selgeren har tatt en økonomisk risiko basert på at dette øker salget. Så, i utgangspunktet har  leverandøren allerede her tatt sjansen på at du vil komme til å betale regningen, og han har brukt dette med betalingsutsettelse som et argument i salgs materiellet sitt.

Leverandøren bruker dette med betalingsutsettelse aktivt i sin markedsføring og lurer deg til å kjøpe selv om du ikke har penger. Butikken som har solgt deg noe på kreditt, har altså med vitende og vilje lullet deg inn i troen på at dette har du råd til – på tross av at du ikke har pengene varen eller tjenesten koster.

Skjønner du? Inkasso er ikke din feil. Det er selgers feil. Butikken har altså lurt deg i første omgang.

Så. Da har vi fått det avklart. En inkassosak er ikke din feil, fordi selger skulle aldri ha solgt varene eller tjenesten til deg uten å få pengene sine ved mottak av varen eller tjenesten. De valgte derimot bevisst å tilby deg en kreditt i form av betalingsutsettelse eller avdrag for å dytte på deg en vare eller tjeneste du ikke har penger til.

Når du så tar en ny titt på purringen eller inkassobrevet du har fått, gjør dette med det jeg har skrevet over i bakhodet. Det føles nok litt annerledes nå, gjør det ikke?

Det du nå skal gjøre, er å ta kontakt med inkassobyrået og enten inngå en betalingsavtale, eller be om en utsettelse. Det er fullt mulig å få utsettelse på et pengekrav, nesten uansett hvilke omstendigheter du er i.

Det aller viktigste i denne situasjonen, er å ikke ignorere inkassoen. Ikke gjem den bort nederst i haugen. Jo fortere du tar tak i dette, jo billigere blir det.

Permanent ute av stand til å betale inkassokravet? Ta kontakt med en advokat fortest mulig

Om du er i situasjonen at du vet at du kommer ikke til å klare å betale regningene dine, heller ikke denne, bør du umiddelbart ta kontakt med en advokat som kan hjelpe deg å inngå en frivillig avtale om gjeldssanering. Dette er ingenting å vente med. Få det lempa over til en advokat umiddelbart, så ikke hele greia ender opp med å koste tre til fire ganger mer enn den opprinnelige hovedstolen. Eller ti ganger opprinnelig beløp som jeg har opplevd.

Jeg har ikke penger til advokat

Advokaten vil mest sannsynlig ikke be om noen betaling fra deg i det hele tatt. Dette med økonomiske mislighold for privatpersoner dekkes vanligvis av det offentlige i Norge, så du vil ikke måtte betale noe. Du har altså råd til å bruke advokat selv om du ikke eier flisa i veggen og har mistet jobben.

Har jeg glemt noe vesentlig angående inkasso i artikkelen?

Bruk kommentarfeltet under. Husk å dele artikkelen med vennene dine på Twitter, Facebook og Google+

Sist oppdatert 27. juni 2020 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.