Jeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?


forbrukslaan-kontokreditt-kreditt-forbrukHei, du som har søkt på “har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg”. Jeg har gode nyheter til deg:

Det er fullt mulig å komme seg ut av hengemyra du befinner deg i. Alltid.

Her er hva du bør gjøre:

Det aller første du skal gjøre, er å tømme hodet ditt for all panikk. Leser du mine råd i panikkmodus, vil du ikke få med deg det jeg prøver å fortelle deg. Om du trenger å gå deg en tur og høre på fuglekvitter for å komme ut av panikkmoduset, bør du gjøre det først. Ha bare denne tanken mens du går turen: dette kan jeg fikse. Ingen grunn til panikk.

Sånn. Da regner jeg med at du hørte på rådet mitt, og nå er kommet tilbake fra turen din enten det regnet eller var sol og fint vær. Jeg håper du føler deg bedre allerede.

Så, over til hva du skal gjøre for å komme deg ut av den økonomiske krisa du befinner deg i.

Skaff deg oversikt over hvor mye du skylder

Det aller verste er å ikke riktig ha oversikt over hvilke beløpt det handler om, og bare ha en vag følelse av at jeg har tatt på meg for mye lån. Så, start med å få full oversikt – eller ihvertfall oversikt over de viktigste gjeldspostene.


Refinansiering av din gjeld

Det aller første du kan se på, er å få til en refinansiering av gjelden din. Å refinasiere gjelden betyr ganske enkelt at du samler sammen alt du skylder og slår det sammen til ett lån ved å betale ut alle smålånene. Dermed vil du kunne redusere kraftig hvor mye du må betale hver måned.

Inngå frivillige avtaler med de du skylder penger

Det er utrolig hva kreditorer kan gå med på, om alternativet er å aldri se noe mer til hverken deg eller pengene du skylder. Glem aldri dette. Kreditorene dine vil gå med på en frivillig avtale om gjeldssanering om du har gode argumenter. Om du skulle lure – selv staten kan gå med på en slik avtale om du har fått alle dine private kreditorer til å inngå en avtale med deg først.

Jeg har selv fått til 90% sletting av gjeld for mange år siden – på tross av at advokaten min mente dette var umulig. Jeg fikk til og med slettet momsgjeld.

Ulempen med å inngå en frivillig avtale, er at dette er en stor påkjenning rent mentalt. Så, om du ikke er i stand til å ordne med dette selv, leser du videre på neste alternativ som er


Sletting av gjelden ved hjelp av en advokat

En dyktig advokat på dette med gjeld vil be deg om å samle sammen alle gjeldsposter og inkassoer i en plastpose og levere denne plastposen til advokatens kontor. Deretter vil han eller hun kunne ordne med resten for deg. Da jeg fikk til 90% sletting av gjelden min som jeg skrev over, benyttet jeg en advokat i Trondheim hvor jeg da bodde som hadde vært kommuneadvokat tidligere. Dermed hadde jeg et brevark å skrive argumentene mine på som ble tatt alvorlig av de jeg skyldte penger.

Dette var nemlig i all hovedsak hva jeg benyttet advokaten til – å bli hørt siden de kjente til advokaten fra før. Alt av argumenter som ble brukt i brevene, skrev jeg selv. Hun skrev under på det som min advokat og forhandlet med de kreditorene som først sa nei ved å ringe til de og forklare situasjonen. Dermed slapp jeg å være i direkte kontakt med de, og det hele gikk veldig bra. De gikk alle med på å slette 90% av opprinnelig hovedstol, og vi avtalte å betal siste 10% over ett år. I mitt tilfelle ble en gjeld på en halv million kroner redusert til femti tusen.

Offentlig gjeldssanering

Ved en offentlig gjeldssanering vil du måtte gi avkall på det meste av inntekter i en fem års periode. Ta kontakt med den som driver med dette i kommunen der hvor du bor. Jeg vil imidlertid sterkt anbefale deg å benytte alternativene over før du går til dette skrittet. Sletting av gjeld gjennom det offentlige har mange konsekvenser for deg, så dette er aller siste utvei.


Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Husk å del denne posten i sosiale medier

Det kan jo hende noen du kjenner sitter og er fortvilet over at de har tatt på seg for mye gjeld uten å ville innrømme det. Benytt derfor delingsknappene og del artikkelen på Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+

Sist oppdatert 18. mars 2018 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.