Bloggeplattformer og SEO – duger Tumblr?

No comments

Det er viktig å eksperimentere, og dette er hva jeg driver med akkurat nå. Denne posten blir derfor et notat om hva jeg har funnet ut av underveis om de ulike bloggeverktøyene der ute, og mine inntrykk. Som alltid, er mitt fokus rundt dette med søkemotortrafikk og hvilke verktøy som best hevder seg i søkeresultatene hos Google.

Tumblr

Først ute i den lille testen min er Tumblr. Jeg har opprettet en blogg på Tumblr.com for firmaet vårt her. Litt av hensikten med dette lille eksperimentet, er å finne ut av hvilke verktøy som har raskest og størst gjennomslagskraft i forhold til plasseringer på Google.no. Jeg skrev en post om ordet søkeoptimalisering som er en av de vanlige feilstavelsene for ordet søkemotoroptimalisering.

For å holde ting enkelt, vil jeg poste et innlegg her for hver plattform jeg tester, og så kommer det til slutt en oppsummering om jeg finner noe konkluderende til slutt.

Jeg jobber altså her med ordet søkeoptimalisering, siden dette er et lettere ord å jobbe med enn bransjeordet søkemotoroptimalisering som det jo egentlig heter.

Tumblr som bloggeverktøy er jeg personlig ikke noen stor tilhenger av. Det er krøkkete og forvirrende, og det er lett å gå seg bort der. Men, med litt tålmodighet så finner man da ut av ting. Min personlige favoritt gjennom mange år er utvilsomt WordPress, men man skal jo ikke se seg blind på ting heller. Og det er alltid greit å se hva som ellers finnes der ute fra tid til annen.

Bjørn Are SolstadBloggeplattformer og SEO – duger Tumblr?
les mer

To tips til hvordan profilere seg som blogger

No comments

 

I statistikken til hjemmesiden til Devenia ser jeg det søkes på frasen “Hvordan profilere seg som blogger”. Jeg antar altså at vedkommende har en blogg og at han eller hun har vanskeligheter med å få trafikk til bloggen.

Jeg vil her gi noen tips som har fungert for meg, og så håper jeg du tar deg tid til å kommentere med dine forslag om det er noe vesentlig du ser jeg har oversett. Jeg vil så oppdatere innlegget med forslagene fra kommentarene etter som de kommer inn.

Før jeg kommer med konkrete tips til hva du kan gjøre for å profilere deg, er det nødvendig å snakke om hvordan du ser på deg selv og bloggen din. Siden jeg ikke vet hvordan du tenker om dette, så vil jeg heller ikke spekulere i det, men snakker heller om hva jeg tenker om min blogg. Det er lettere å nærme seg dette fra mitt eget ståsted enn å prøve å tenke meg frem til hva ditt ståsted er.

Skriv bare når du har noe på hjertet

Jeg har blogget lenge. Faktisk siden 2007, så det er nå sju år siden jeg skrev mitt første innlegg. I begynnelsen skrev jeg mye tull og vas, så gikk det over til å skrive reine svadaposter for å game søkemotorene (for å få klikk på annonsene jeg hadde stappa inn over alt). Det sier seg selv at mye av det jeg skrev var reint oppspinn og tullprat. Ordet søppel er nærliggende.

Altså. Jeg produserte mye søppel i disse periodene.

Omsider kom jeg til at dette med å sitte og masseprodusere innhold bare for å gjøre det var meningsløst. Joda. Jeg tjente da en del penger, men følelsen av å sitte og hore var hele tiden der. Jeg var ikke stolt over hva jeg publiserte. Jeg var sånn passelig flau over det hele.

Så, da Google for alvor begynte å ta tak i all søpla i søkeresultatene sine, så også jeg at trafikken krympet mer og mer, og det samme gjorde inntektene fra reklamen på sidene mine. Antall delinger i sosiale medier og lenker fra andre sine blogger glimtet også med sitt fravær.

Jeg hadde nå valget mellom å slutte helt å blogge, eller å gjøre noen grep for å få tilbake gleden ved dette å publisere mine egne ord i all offentlighet.

Mitt første valg var å slutte helt å blogge. Jeg skrev ikke et eneste innlegg på mange måneder noe sted.

Siden jeg ikke lengre følte meg forpliktet til å legge ut noe jevnlig, brukte jeg denne tiden på helt andre ting. Jeg var mer til stede med familien, vi fikk oss først en dalmatiner i tillegg til de to kattene våre, så fikk vi oss en dalmatiner til. Jeg gikk mye turer med de uten å ta med meg mobilen, så jeg hadde tid til å tenke og grunne over ting igjen. Mye av distraksjonene fra tidligere var borte. Jeg husker ikke hvilken av disse turene jeg kjente at jeg hadde lyst til å blogge igjen, men det skjedde ihvertfall helt naturlig og av seg selv.

Saken er den, skal du profilere deg som blogger, så må du ha noe å si som andre liker, finner nyttig eller interessant. Det er faktisk så enkelt. Dette forutsetter selvsagt at du skriver ærlig og rett fra hjertet. Jeg oppdaget dette til fulle da jeg la ut en post her på bloggen om dette med å ta sitt eget liv.

Mitt første råd er altså å skrive om noe som betyr noe for deg. Og, det må koste noe følelsesmessig å publisere innlegget. Dette er hva jeg oppfatter som et kvalitetsinnlegg. Jeg sier ikke du skal være enig med meg her.

Struktur betyr ikke så mye

Som du vil se i fortsettelsen av dette innlegget, så er jeg ikke så nøye på å strukturere tankene mine før jeg skriver. Jeg bare skriver ut ifra hvilke tanker jeg gjør meg underveis. Forhåpentligvis er du interessert nok i temaet jeg skriver om til at du tar deg tiden til å prøve å få ut essensen i det jeg forteller deg. Jeg skriver altså rett fra hjertet, og håper du forstår hva jeg mener i det jeg skriver. Grunnen til at jeg nevner dette igjen, er fordi jeg har lagt merke til at det å ikke jobbe så hardt med å virke profesjonell og politisk korrekt er bra i forhold til å oppfattes som nær og personlig. Såkalte profesjonelle bloggere har en tendens til å virke døde og tilgjort for å late som at de er så proffe. Det er ikke ikke dette jeg forbinder med en blogger. Jeg forbinder dette med nærhet og omtanke.

Så var det dette med ekstern profil

En ting er hva du skriver på bloggen din, men hva med trafikk til bloggen? Hvordan skal du få andre til å lenke til deg, og ikke minst dele med hverandre dine innlegg i sosiale medier?

Dette er jo selve problemets kjerne: Ingen vil dele innholdet ditt, fordi de vet jo ikke om det.

Dersom du tar til deg essensen i rådet mitt over, vil du skjønne at det er ikke eksterne kilder til trafikk du skal bruke tiden din på. Så fremt du har valgt et bloggeverktøy som WordPress, og du skriver variert og interessant, så vil Google finne og plassere innholdet ditt i søkeresultatene. For min egen del har det handlet mye om dette med å skrive variert. Sjekker du denne posten, vil du legge merke til at den er delt 1800 ganger i sosiale medier. Og det verste av alt, er at jeg kom ikke på innholdet selv engang. Oppskrifta på myggfella fant jeg på en Facebook side og la bare til mine egne erfaringer etter å ha testet om den virka.

Mitt andre råd blir derfor: Ikke prøv å få trafikk til en blogg som ikke er verdt å lese. Jobb grundig med den før du tenker på noe mer.

Når du så er helt sikker på at bloggen din er verd å lese, så kan du se på annonsemuligheter, innlenking fra andre sine blogger og slikt. Selv bruker jeg ikke tid på dette i det hele tatt. Jeg bygger litt lenker til bloggen gjennom firmaet vårt, men ellers bruker jeg ikke noe tid eller ressurser på dette.

Har du noen tanker omkring dette?

Del med meg i kommentarene under.

Bjørn Are SolstadTo tips til hvordan profilere seg som blogger
les mer

Mine grunner til å fortsette med egen blogg

4 comments

Jeg ser det argumenteres en del her og der for hvorfor man skal droppe å ha egen blogg, og i stedet flytte over skriveriene sine til Google+, Facebook eller et av de andre sosiale nettverkene.

Så, da tenkte jeg det kunne være greit å lage litt motvekt til argumentene som vanligvis brukes. Bare for balansen sin del altså.

Et vanlig argument jeg ser dukker opp fra tid til annen er at siden det er så lettvint å skrive sine innlegg i de sosiale nettverkene, er det ingen grunn til å pese med å ha en egen blogg lengre. Jeg mener forøvrig med egen blogg det som kalles for self-hosted. Altså ikke hos wordpress.com, blogger.com eller blogg.no, men en blogg du har full kontroll over.

Om du er en av disse som har droppet bloggen og bare skriver i de sosiale nettverkene, vil det være lurt å tenke over følgende: Hva gjør du den dagen ditt valgte nettverk plutselig er borte? Eller at de innfører ett eller annet du bare ikke kan fordra? Hva gjør du da?

Om du publiserer tankene dine på bloggen din, er det stort sett bare du som har kontroll over den. Jeg forutsetter selvsagt her at du faktisk tar backup av den, sånn at den er flyttbar til annen hosting om det skulle knipe. Ja, for du tar online backup?

Jeg er rimelig aktiv i sosiale medier, men jeg vil aldri ta sjansen på at Google eller Facebook skal ta vare på det jeg skriver for meg. Det er rett og slett feil å belage seg på noen jeg hverken kan nå eller ha et personlig forhold til. Jeg stoler ikke på nettverkene, for jeg vet at de har ikke meg som eier av innholdet som sin høyeste prioritet. De har seg selv, annonsørene og i siste instans aksjonærenes interesse som sin første, og i realiteten den eneste prioriteringen.

Derfor skiver jeg på bloggen min her, og så deler jeg heller innlegget i de sosiale nettverkene hvor jeg synes det er relevant. Dermed har jeg fått eksponeringen jeg ville ha, samtidig som jeg ikke har gitt bort retten til innholdet. Det er 100% mitt fremdeles.

Mine anbefalinger til bloggeverktøy

Min anbefaling til bloggeverktøy som du kan ha den fulle og hele kontrollen over er uten tvil WordPress.

Self-hosted WordPress er det beste bloggeverktøyet der ute akkurat nå. Det er også det største, så her kommer oppdateringer og de tetter sikkerhetshull ofte. Lenka over er til den Norske versjonen som ligger hos WordPress.org.

Du trenger et domene til bloggen din. Selv bruker jeg Nameadmin til samtlige domener vi jobber med, men du kan like gjerne bruke Domeneshop eller et av de andre Norske firmaene.

Hosting finnes det mange firmaer som tilbyr. Gjør et søk på Google så finner du sikker noe som passer lommeboka di. En av kundene våre tilbyr webotell og domeneregistrering.

Her er en annen kunde av oss som tilbyr hosting, altså webhotell. Men som sagt, så finnes det mange tilbydere der ute. Det er bare å gjøre et søk på Google etter webhotell eller hosting så finner du nok noe som passer.

Om du er veldig opptatt av kontroll, kan en dedikert server være et alternativ du vil seriøst vurdere. Vi har to dedikerte servere selv stående hos Servetheworld som vi har full kontroll over.

Ellers så trenger du ikke noe mer. Et domenenavn, og et sted å ha sidene så de er tilgjengelig hele tiden. Har du fast ip-adresse hjemme, kan du til og med ha sidene liggende på din egen maskin så lenge den ikke skrus av og ellers har en stabil nettforbindelse.

WordPress er et enkelt verktøy å holde oppdatert. Når det kommer oppdateringer, får du beskjed om dette i admin-delen av systemet, og du trenger så bare å klikke på en knapp så oppdateres det av seg selv.

Hva tenker du om dette med å ha egen blogg?

Syns du dette med å blogge er sååå 2011, eller foretrekker du kontrollen det gir? Bruk kommentarfeltet under og si din mening, og husk å dele posten i sosiale medier.

Bjørn Are SolstadMine grunner til å fortsette med egen blogg
les mer

SEO eksperiment

No comments

seo soekemotoroptimalisering SEO eksperimentSkal du lykkes med seo, er det viktig å hele tiden eksperimentere. Eksperimenter som disse, gir uvurderlig kunnskap i forhold til hva som gir hvilke effekter i forhold til dine plasseringer i søkemotorene.

Et SEO eksperiment jeg jobber med denne sommeren og høsten, er å forske på sammenhengen mellom plasseringer i søkemotorene og sosiale medier. Jeg prøver å få fastslått hvorvidt liking på Facebook og deling på Twitter, Google+ og de andre sosiale nettverkene har en direkte påvirkning på hvor du havner i søkeresultatene.

twitter facebook linkedin sosiale medier1 SEO eksperimentDenne bloggen er en del av dette seo eksperimentet, og dette er også litt av grunnen til at du ser så mange artikler skrevet her som ikke har noe med seo faget å gjøre. Jeg måler hva slags typer artikler som gir respons i sosiale medier, og deretter ser jeg på hvilke plasseringer i søkemotorene dette gir.

Det er ikke spesielt enkelt å drive med seo eksperimenter som disse siden vi aldri har noen fasit på riktig eller feil svar. Og siden vi har så mange sosiale nettverk å forholde oss til, er det heller ikke lettest å kunne entydig konkludere.

Hva jeg håper på å finne ut av med SEO eksperimentet

Jeg forsker på hvorvidt sosiale signaler er i ferd med å erstatte lenker som hovedfaktor i algoritmene til det som utvilsomt er den viktigste søkemotoren – Google.

Den eneste måten jeg kan se at et seo eksperiment som dette har gitt konkluderende resultater, er å tolke datagrunnlaget mange ganger og gjenta ting mye nok til å kunne se mønstre.

Hvordan eksperimenterer du i forhold til SEO?

Vil gjerne høre din mening om dette i kommentarfeltet under.

Bjørn Are SolstadSEO eksperiment
les mer

Slik får du laget en RSS strøm av Instagram bildene dine

No comments

instagram logo Slik får du laget en RSS strøm av Instagram bildene dineKitty Pitman la ut en kjapp og grei forklaring på hvordan du lager en RSS strøm av Instagram bildene dine. Så jeg legger ut en kjapp versjon av den her.

Du går til denne siden:

https://instagram.heroku.com/users/bjornsolstad – Erstatt bjornsolstad med ditt eget brukernavn hos Instagram.

Etter at du har autorisert tjenesten til å få tilgang til bildene dine, vil du se alle sammen på siden. Rett over bildene er den en lenke som sier “photo feed”. Dette er RSS strømmen du etterpå kan bruke til å for eksempel autoblogge alle bilder du tar.

På denne siden du nå har hos Heroku kan du også enkelt laste ned bildene fra Instagram ved å høyreklikke på de og velge last ned.

Jeg har altså tenkt å bruke denne RSS strømmen til å automatisk opprette bloggposter, og derfor trengte jeg en RSS strøm å hente bildene fra. Jeg bruker forøvrig utvidelsen Autoblog for å automatisere opprettelse av bloggposter basert på ulike kilder hvor jeg deretter skriver mine kommentarer eller synspunkter på temaene.

Spør i kommentarfeltet under om du har problemer med å få det til å virke

Bjørn Are SolstadSlik får du laget en RSS strøm av Instagram bildene dine
les mer

Pass opp for Gettyimages

5 comments

photodune bilder1 Pass opp for GettyimagesJeg har akkurat blitt ringt av en fyr fra Gettyimages. Getty er en av de største og mest kjente bildebankene i verden. Fyren som ringte ville “følge opp” på en utestående faktura på 1050 britiske pund som vi ikke hadde betalt. Dette blir omtrent 10.000,- norske kroner som det utestående beløpet er på.

Saken er den at vi har aldri kjøpt noe fra Gettyimages. Hverken bilder eller noe annet de måtte selge.

Det de gjør, er å scanne nettsider for å finne folk som har “lånt” et bilde de har funnet på bildesøket til Google eller Bing som de har brukt på en side, og så sender de rett og slett en faktura på epost for bruk av deres bilde.

Vi kjøper faktisk alle bilder vi bruker på sidene til Devenia. Vi kjøper bildene fra Photodune og er godt fornøyd med det.

Jeg husker godt hva som skjedde som førte til fakturaen på ti tusen kroner.

Dan Stelter som er ansvarlig for våre kunder i USA skrev en artikkel på Devenia.com som han pleier. Han legger alltid inn noen bilder i hver artikkel for å illustrere, og det gjorde han også denne gang. Han fant ikke noe passende bilde på den vanlige plassen hvor vi kjøper bildene vi bruker, så han la rett og slett inn et bilde fra Getty Images som han fant via et søk på Google.

Da vi mottok fakturaen fra Getty fjernet vi umiddelbart bildet fra artikkelen hvor det befant seg. Dan som hadde gjort tabben var fullstendig fortvilet, men jeg forklarte til han at alle kan gjøre en tabbe. Jeg regnet med at alt skulle så være i orden da bildet var fjernet fra både artikkel og fysisk fra serveren vår. Dette var før telefonen fra de i dag.

Jeg har hele tiden vært svært bevisst på dette med å kjøpe bilder og ha ting i orden på våre kommersielle sider. På bloggen min her må jeg inrømme at jeg ikke er like nøye på dette, men der hvor vi har direkte kommersielle interesser passer vi på å ha alt i orden. Det skulle bare mangle.

Så, da jeg i dag ble ringt opp av representanten fra Getty, var jeg lettere sjokkert.

Melding til Gettyimages

Vi kommer ikke til å betale for noe vi aldri har kjøpt. Jeg skjønner at dere er desperate etter å skumme, men dette er å gå for langt. Det hadde ikke gjort noe med en vennlig advarsel siden vi faktisk ikke var klar over tabben fra vår skribents side. Hva dere her driver med er fullstendig umoralsk og forkastelig.

Til dere andre – pass på å ha bilder i orden i forhold til eierskap

Pass på at du alltid har lisenser og slikt i orden når du bruker bilder på hjemmesiden din. Aldri ta lett på dette.

Hva er din erfaring med bildebyråer?

Har du hatt noen lignende erfaring fra en bildebank som er så stor og kjent som Gettyimages? Bruk kommentarfeltet under og fortell om det. Husk å dele posten i sosiale medier så andre kan bli advart om metodene Gettyimages.com bruker for å drive inn penger.

Om du er ute etter å finne en plass å kjøpe stock photos som de Getty selger, vil jeg heller anbefale å ta en titt på utvalget til Photodune. De har også mye fint til WordPress som maler og slikt.

Eksterne plasser hvor du kan lese mer om Getty Images sin råtne forretningspraksis:

Techdirt beskriver Getty Images sin bevisste strategi med å dra firmaer til retten er å anse som kopirett trolling og råtten forretningspraksis. Det viser seg at Getty saksøker alt og alle.

Bjørn Are SolstadPass opp for Gettyimages
les mer

Hva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring

No comments

Sist gang jeg var hos legen, fortalte han meg hva som var feil med meg. Jeg skjønte ingen ting av hva han forklarte siden jeg ikke var familiær med alle faguttrykkene han brukte.

Da han var ferdig med forklaringen, spurte jeg han: Doktor, hva feiler det meg? Han så på meg med et oppgitt uttrykk, og begynte på den samme forklaringen igjen – med de samme fagordene.

Jeg måtte stoppe han midt i setningen, og forklarte han at faget mitt er søkemotoroptimalisering – og at jeg ikke er noen lege. Jeg spurte han så hva han vet om søkemotoroptimalisering, og han kunne fortelle at han aldri hadde hørt om dette.

Jeg ba han så om å forklare hva som feilet meg uten å bruke vanskelige ord. Da han var ferdig, skjønte jeg plutselig hva han sa.

Så til spørsmålet: hva er søkemotoroptimalisering?

Siden du har søkt på hva søkemotoroptimalisering er for noe, går jeg ut i fra at du har tid til den lange forklaringen på dette underlige, lange og tungvinte ordet.

Den aller korteste måten jeg kan forklare hva dette er for noe må bli

Tiltak for å sørge for at din hjemmeside eller en underside skal bli funnet ved søk i en av søkemotorene. Du kan kalle det bedre synlighet ved søk.

For oss som jobber med disse tingene til daglig sier ting seg selv, men for deg som ikke jobber med det, men bare ønsker å utnytte potensialet i hva dette kan gjøre for deg kommer så den lengre forklaringen under. Skal du skjønne viktigheten av dette, må du forstå bakgrunnen først.

Et historisk tilbakeblikk for å skjønne bakgrunnen

Behovet for å optimalisere en nettside oppsto det øyeblikket folk flest begynte å søke etter ting. Før søkemotorene ble utviklet, var det i hovedsak lenkesamlinger og kataloger som var måten man fant frem på nettet. Vi snakker nå om nittitallet og frem til 2003.

Den gang besto synlighet i å registrere seg i de riktige katalogene. For legesenteret hvor jeg besøkte min lege i starten av artikkelen, ville det så være tilstrekkelig å registrere seg i katalogen folk brukte for å finne frem til en lege. Man kjøpte sin annonse i Gule Sider, satte opp et skilt på veggen hvor det sto LEGE klart og tydelig og var så ferdig med den nødvendige markedsføringen av sitt legesenter for det året.

Ved å ha en annonse i Gulesider var man synlig for alle som bladde i telefonkatalogens del Gule Sider. Dette var den gang den vanligste måten å finne frem til en leverandør av varer eller tjenester.

Husker du Altavista og Webcrawler?

Jeg er gammel nok til å huske hvor genialt Altavista og Webcrawler var på nittitallet når man skulle finne noe som man ikke riktig  visste hvor var, eller hvem som kunne tilby et produkt eller en tjeneste. Man skrev inn sin søketekst i boksen, trykket på søk knappen, og gikk så for å lage seg en kopp kaffe mens man ventet på hva søkemotoren hadde funnet frem relevante sider. Altavista var ikke så treg, men Webcrawler var ufattelig treg på å finne ting. Men, man tenkte at det var i det minste raskere å gjøre et søk enn å sitte og bla manuelt.

På det tidspunktet Google ble gjort tilgjengelig for offentligheten, var Altavista den dominerende søkemotoren. Det øyeblikket Google fantes, ble plutselig alle andre søkemotorer irrelevante, siden Google var så mye mer treffsikkert enn de andre. Man fant rett og slett mer ting på Google, med større relevans. I tillegg tok det under et sekund å få listen med linker opp på skjermen.

Lenge trodde jeg at Google hadde en slags magisk måte å skjønne hvilke sider som handlet om hva. Det tok lang tid før jeg skjønte at det hele kokte ned til matematikk.

Før Google kom, tok alle søkemotorer som fantes utgangspunkt i innholdet på en side. Dette betydde at en side hvor ordet kosteskaft ble gjentatt mange nok ganger nedover i teksten, måtte handle om kosteskaft. Optimaliseringen den gang gikk ut på å gjenta et ord nok mange ganger til at man overbeviste søkemotoren til å tro at siden hovedsakelig handlet om kosteskaft.

Google sin PageRank algoritme snur alt på hodet

Da Google kom, ble plutselig ting snudd på hodet. De hadde utviklet et patent på en måte å regne seg frem til en sides innhold ved å bruke lenker fra andre sine hjemmesider samt lenker internt på hjemmeområdet. De kalte dette for PageRank algoritmen.

Slik fungerer PageRank

Interne lenker er den ene av de store faktorene PageRank ser på. Under ser du et eksempel som viser hvordan dette henger sammen.

Eksempel: Forsiden lenker til en underside  på samme hjemmeområde som handler om kosteskaft.

Eksterne lenker er en av de andre store faktorene PageRank benytter seg av i sin utregning.

Eksempel: Per sin hjemmeside lenker til Pål sin blogg som lenker til Gunnar sin nettbutikk hvor han selger kosteskaft. Google har så funnet en måte å gjøre dette til en matematisk utregning slik at de kan benytte seg av et sett regler for å bestemme hvilke sider som handler om hva.

Så, i stedet for å bare se på sidens tekstinnhold, ser man på hvilke andre sider på nettet som lenker til denne siden – og hvilke ord finner man i lenketekstene.

Man ser altså på en sides forhold til andre sider for å finne ut av hvilken av disse sidene som skal være først og sist når man søker på ordet kosteskaft.

Sosiale signaler har nå også blitt en stor faktor. Med sosiale signaler mener jeg liking på Facebook, tvitring på Twitter og deling på Google+. Google har altså funnet frem til en måte å se på hvilke personer som synes en side er relevant for de som skal kjøpe seg et nytt kosteskaft.

Det er totalt ca. 200 faktorer som påvirker dette bildet, så det hele er temmelig komplisert.

Når vi jobber med søkemotoroptimalisering, må vi altså ha helheten klart for oss mens vi jobber med detaljene. Vi gjør alt sammen for å øke sannsynligheten for at Google skal vise vår side aller først når noen søker på det de er interessert i som vi kan tilby. Man kan si at søkemotoroptimalisering dreier seg om å sørge for at vår artikkel er på forsiden av VG så ofte og så mye som mulig.

Hva er dine tanker om hva søkemotoroptimalisering er for noe?

Bruk kommentarfeltet under til det man gjør i slike felt.

Bjørn Are SolstadHva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring
les mer

Slik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften din

No comments

Om du har bestemt deg for at det er på tide å vinne nye kunder ved hjelp av sosiale medier, så er det lurt å sette seg litt inn i hva dette mediet faktisk er før du setter igang.

twitter logo knust glass1 Slik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften dinDet er også viktig å prøve seg frem en god stund på privaten før du setter igang med din massive kampanje på Twitter. Lengre ned i denne artikkelen vil jeg forresten forklare at du skal ikke sette igang noen massiv reklamekampanje på Twitter i det hele tatt.

Ikke bli en spammer uansett hvor fristende det er

Saken er den at det er veldig fort gjort å få feil stempel i sosiale medier. Med feil stempel mener jeg spammer. Blir du stemplet som en spammer av brukerne av dette mediet, har du brent kontoen og varemerket ditt.

Hva jeg akkurat sa over gjelder for deg som har tenkt å få ubetalt trafikk eller nye kunder via det å tvitre meldinger. Jeg snakker ikke her om å kjøpe betalte Tweets. Det er en annen historie, som jeg kan komme tilbake til den dagen jeg faktisk har prøvd å kjøpe noe hos Twitter. Det har jeg nemlig aldri gjort. Det jeg snakker om her er ubetalt trafikk fra folk som frivillig følger deg.

For at du skal få følgere på Twitter (som jo er folkene du vil markedsføre deg til), er det viktig å innse med en gang at dette er ikke en annonseplass. En kollega av meg i USA som får masse business gjennom sosiale medier går til og med så langt at han sier det er bannlyst å reklamere på Twitter – utenom kjøp av sponsede meldinger.

Så, da har vi etablert i resonnementet at du har tenkt å bruke noe av tiden din til å bygge opp en Twitterkonto som skal gi deg mer business. Du har ikke tenkt å bruke penger på dette. Bare tid.

Hva gjør du nå?

Jeg forutsetter at du har en Twitterkonto opprettet til firmaet ditt, og du har ingen følgere. Du starter altså helt blankt.

Det aller første du skal gjøre, er å fylle ut profilen, slik at den er klar. Link gjerne til hjemmesiden til bedriften i profilen, og pass på å ha med et telefonnummer der om du ønsker at folk skal kunne ringe deg.

Jeg vet at det nå er fristende å skrive en liten reklamesnutt, men det skal du ikke gjøre. Du skal aldri reklamere her må du ikke glemme.

Tenk nå igjennom hva du har å fortelle om som ikke alle vet allerede.

Dette er nøkkelen. Du må tvitre interessante ting som ikke allerede er allment kjent.

Et praktisk eksempel

Jeg vil bruke en av kundene våre i Devenia som eksempel så skjønner du lettere hvordan du skal tenke.

Martin hos Bjørgs Transport rår over et nettverk av sjåfører som er ute på veiene i sine budbiler. De observerer ting som kan være til nytte. Dette kan være glatte veistrekninger, ulykker, et bilde av et vakkert rådyr langs veien. Siden de kjører rundt i sine budbiler allikevel, har de en unik mulighet til å være nyttige i informasjonsspredning langs veiene. Vi snakker altså her om faktisk, reell og nyttig informasjon.

Dette er hva jeg ville tvitret om dersom jeg var Martin i Bjørgs Transport. Ingen ting annet. Ved å bruke hashtags riktig, vil meldingene fra Bjørgs dukke opp i mange sine strømmer på Twitter helt av seg selv. De vil også kunne oppleve å bli retweetet om de er raske med å få ut informasjonen.

Å kjøre budbil betyr å være i trafikken dagen lang. Du ser og hører ting. Dette er hva twitterfolket vil ha. Dette er hva du selv vil ha, er det ikke?

Nyttige ting som Bjørgs kan skrive om

#ulykke på #E18 ut fra #Oslo mot #Kristiansand. Finn en alternativ rute om du kan #bjorgs via @bjorgstransport
Ekstremt glatte veier rundt #bergen i dag. Vær forsiktige i trafikken. #bjorgs via @bjorgstransport
Opplevde akkurat at noen slang ut søpla ut vinduet på #E6 nord for #oslo. #Fy skam! #bjorgs via @bjorgstransport

Bare pass på at det som går ut på Twitter er sant. Du vil ikke bli tatt som en idiot som sitter og skrøner, vil du vel?

Den dagen følgerne dine trenger dine tjenester, vil de huske at de følger deg på Twitter. Da vil de kanskje sende deg en DM direkte på Twitter, eller ringe deg for å bli kunde. Får du konkrete spørsmål direkte på Twitter, husk å vær rask til å svare. Folk forventer umiddelbart svar i sosiale medier.

Hva tror du?

Er resonnementet mitt riktig her? Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadSlik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften din
les mer

Med to små klikk er års arbeid ruinert

No comments

provetid midlertidig kontrakt test1 300x201 Med to små klikk er års arbeid ruinertVi bruker WordPress som plattform for nesten alle prosjektene vi bygger i Devenia. Disse prosjektene er innenfor en rekke forskjellige områder, så jeg skal ikke kjede deg med å liste opp alle sammen. Jeg vil bare bruke et av disse prosjektene som eksempel litt seinere i denne artikkelen.

Grunnen til at jeg skriver artikkelen, er for å advare deg mot å ta for lett på ting når det gjelder søkemotoroptimalisering av din blogg, butikk eller hjemmeside. Jeg vil advare deg fordi jeg har selv gjort en alvorlig tabbe i forhold til dette, som jeg på det tidspunktet ikke innså konsekvensene av.

Du får ha litt tålmodighet med meg i denne posten. Det er litt omstendelig å forklare.

Her er hva som skjedde

Vi har gjennom flere år jobbet med en egenprodusert publikasjon innen vitenskap. Siden dette dreier seg om heter Science and Inventions, og vi har publisert hundrevis av artikler om vitenskapelige tema på denne siden gjennom flere år.

Siden har hatt en flott trafikkvekst gjennom disse årene, og det har ikke vært uvanlig at den har hatt hundrevis av besøkende i døgnet som hovedsakelig har kommet fra Google.

For noen måneder siden leste jeg en artikkel om adressering av URL’er, og forfatteren av artikkelen mente at det var uheldig å ha med dato og slikt i URL’ene slik det var vanlig i WordPress tidligere. Han mente man måtte fjerne datoen fra URL’en fordi dette ville hjelpe på plasseringene.

Et eksempel på en slik url er noe slikt som https://www.side.com/07/11/artikkelnavn/

Det viktige her er /07/11/

I WordPress finner du dette under Innstillinger -> Permalenker.

Så, jeg fikk for meg at det kunne være lurt å høre på dette, så jeg gakk hen og endret på denne innstillingen i WordPress. Det tok meg nøyaktig 10 sekunder å endre dette.

Det skulle jeg aldri ha gjort.

Endringen av alle URL’ene førte til total deindeksering av siden, og alle de fine plasseringene vi hadde var etter noen få uker fullstendig fraværende.

Før endringen hadde vi første plass for frasen who discovered electricity og en hel masse varianter og kombinasjoner av frasen. Bare denne siden alene dro inn mer enn 300 besøkende i døgnet. Uke etter uke, måned etter måned.

Etter at jeg innså de katastrofale følgende av disse to klikkene, begynte jeg selvfølgelig å gjøre andre endringer for å prøve å bote på skaden, men de kom aldri tilbake igjen til de plassene de hadde.

Jeg har selvsagt lagt inn alt av nødvendige utvidelser for å omdirigere trafikken riktig og slikt, men det hjelper bare ikke.

Moralen i historien er: vær forsiktig med hva du gjør når søkemotoroptimalisering er grunnlaget for trafikk til hjemmesiden eller bloggen din.

Har du gjort like store brølere som meg på dette feltet?

Fortell om det i kommentarfeltet under. Og pass på å del posten i sosiale medier, så flere kan le av hvor teit jeg var 😉

Bjørn Are SolstadMed to små klikk er års arbeid ruinert
les mer

3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering

5 comments

Etter mange års erfaring med søkemotoroptimalisering for kunder og for egne prosjekter, er det noen ting som typisk går igjen hver gang jeg tar tak i et nytt prosjekt. Her er et lite knippe med tips som du må ha i bakhodet når du skal sette igang med ditt søkemotoroptimaliseringsprosjekt.

Tipsene er ikke skrevet i prioritert rekkefølge, siden de alle er viktige i din strategi for søkemotoroptimalisering.

Sjekk at systemet du har tenkt å bruke produserer søkemotorvennlige adresser

En søkemotorvennlig nettadresse ser typisk slik ut:

www.devenia.no/underside-som-inneholder-frasen/

og ikke noe slik som

www.devenia.no/index.php?menuid=173&expand=1,106,173

Forskjellen vi ser i søkeresultatene er formidabel, så dette er viktig. Uansett hva Google og de andre søkemotorene måtte påstå (Matt Cutts hos Google kunne fortelle i en video jeg så at dette problemet langt på vei er løst), så er forskjellen i hvor du blir plassert i søkeresultatene så store at dette er ikke verdt å gamble med.

Pass derfor på at du har tatt i bruk riktig system, som lager adresser som inneholder søkeordene dine direkte i adressen til siden. Dersom systemet du har valgt ikke har denne funksjonen, bør du enten vurdere å bytte systemet i et som har dette innebygd, eller be utvikleren få dette på plass før siden lanseres.

Overskriften bør inneholde søkeordet

Overskriften havner i søkeresultatene når folk søker, og er derfor det samme som overskriften i en annonse. Det sier seg selv at du bør bruke tid på å utforme overskriften slik at folk har lyst til å klikke på den. Denne siden har overskriften “3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering” nettopp fordi jeg ville at folk som søker på denne frasen skal ha lyst til å klikke seg inn på siden. Jeg kunne bare ha brukt overskriften “søkemotoroptimalisering tips”, men dette ville blitt lite fristende for den som sitter og bestemmer seg for hvilken side han skal klikke seg inn på.

Bruk søkeordet nedover i teksten

Dette betyr at du bør unngå å fokusere på flere enn et søkeord for hver side. Grunnen til dette er at det er lettere å tilpasse teksten slik at du får optimalisert innholdet til hvert enkelt søkeord. Det er også lettere for søkemotorene å finne ut av hvilken side som handler om hva, slik at du unngår å forvirre de. Husk at søkemotorene er bygd opp ved hjelp av matematiske algoritmer for å finne ut av hva en side på nettet handler om. Det er derfor viktig å innse at det er begrenset hva de klarer å finne ut av ved hjelp av regelsettene de jobber etter.

Prosentmessig bør ikke søkeordet eller frasen gjentas mer enn 2% av den totale teksten. Hver side bør inneholde minst 300 ord – men jo lengre teksten er, jo mer vil søkemotorene like den. Det aller viktigste er allikevel å skrive for leseren og ikke for søkemotorene slik at du ikke ender opp med at leseren bare klikker på tilbakeknappen fordi innholdet er meningsløst eller dårlig skrevet.

Hva er ditt viktigste søkemotoroptimalisering tips?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med deg av dine erfaringer. Jeg setter også stor pris på det om du vil bruke et av de sosiale nettverkene du er medlem i til å dele artikkelen slik at andre kan ha glede av den.

Bjørn Are Solstad3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering
les mer