Mobil med to ukers batterilevetid

1 comment

gammel mobil1 Mobil med to ukers batterilevetidI gamle dager hadde jeg en Nokia 2310, som hadde batterilevetid på et par uker. Når smartmobilene kom, hoppa jeg på trenden som så mange andre, og fikk meg en Android telefon. Husker min første var en HTC Desire HD. Det var jo gjevt en stund med alle de artige App’ene og mail og greier på mobilen. Men, det var en ting jeg hatet fort nok med smartmobilen. Batterilevetiden var jo helt elendig. Var jeg litt aktiv med telefonen en dag, ville batteriet være flatt før kvelden. Noen ganger lenge før kvelden.

For et par måneder siden tok jeg altså den endelige beslutningen, og kvitta meg med begge de to Samsung mobilene jeg hadde. En Galaxy S3, og en Galaxy Grand. Jeg ga de rett og slett til min stedatter Nadine, og fyra opp en Nokia mobil som kosta den nette sum av 169,- kroner. Og det første jeg la merke til da den var lada ferdig, var at jeg ikke trengte å gjenta ladingen på to uker. Selv etter to uker var det en strek igjen, men jeg tenkte det var best å plugge den inn i ladekabelen før den daua av oksygenmangel. Det tok litt over en halvtime å full lade den igjen, og så var det to nye uker uten lading.

Dette er en av de beste beslutingnen jeg har tatt de seneste årene må jeg si på den fronten.

Plutselg har jeg en mobil i lomma som ikke oppleves som masete, hverken i forhol til det der med batteriet, men ikke minst så slipper jeg alt skrålet fra alskens App’er som gir sine små tips og meldinger ustanselig. Så, fakta er at jeg har nå mobilen i lomma og tar den bare frem om jeg svarer på en samtale jeg hadde ventet ville komme. Og ellers ligger den bare der og virker.

Jo eldre jeg blir, jo mer innser jeg at gadgets bare forstyrrer livet mitt. De tilfører ikke stort.

Kattene våre og hundene våre derimot – de tilfører glede i hverdagen. Skal jeg på internett foretrekker jeg å sette meg ned foran min desktop PC hvor det er et skikkelig tastatur. Vi har en iPad vi kjøpte for 7500,- kroner som samler støv. INGEN i familien er interessert i den. De foretrekker sine laptops.

Teknologi er fint og flott det, men det gir ingen faktisk verdi i livet mitt. Jeg bruker bare disse tingene som verktøy for å tjene penger. Ingen ting annet. Så, jeg kom fremt til at å droppe min smartmobil er den beste beslutningen jeg har tatt på lenge.

Hva tenker du om dette?

Tør du å “gå bakover” og gå tilbake til gammel, utgått teknologi fordi den nye bare forsuret livet ditt? Tilfører smartmobilen livet ditt mer enn den tar fra det?

Si din mening i kommentarene under.

Bjørn Are SolstadMobil med to ukers batterilevetid
les mer

Når ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?

No comments

forbrukslaan kontokreditt kreditt forbruk1 300x169 Når ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?Atter en post inspirert fra et direkte søk som jeg ser i statistikken for denne sia. Jeg er forholdsvis besvimt når det gjelder å finne på ting å skrive om, så jeg bruker statistikken for å hente inspirasjon til temaer å skrive om. Nok om det.

Dette med å skulle låne penger, enten det er via en bank, et finansieringsselskap eller privat fra venner eller familie er noe de fleste har erfaring med. Om du har havnet i en situasjon hvor ingen vil gi deg et lån, er det viktig å først tenke gjennom hva som er årsaken til dette.

Kan det tenkes at ingen vil gi deg dette lånet fordi du allerede har lånt for mye?

Om dette er tilfellet, er det viktig å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk skylder. Det holder med et stykke papir hvor du noterer ned alle du skylder penger, beløp å betale pr. måned og når lånene er nedbetalt i kolonner. Det viktige her er ikke å brodere og pynte, men få en reell oversikt over gjeldssituasjonen.

Det neste du må gjøre, er å finne ut av om det er mulig å få slått sammen noen av lånene, slik at du får et lavere samlet beløp å betale. Det er viktig her å få med seg at dette med å betale lån med lån er noe av det farligste du kan begi deg ut på. Så, tenkt igjennom hvordan du skal forholde deg til situasjonen.

Misligholdt gjeld

Om du tidligere har misligholdt hele eller deler av gjelden din, vil du være avskåret fra å kunne låne penger fra andre enn venner og bekjente. Det som er viktig å få med seg her, er at alt er ikke tapt. Det er fremdeles mulig å redde situasjonen.

Ta kontakt med en advokat eller gjeldsrådgiver, og jobb deg gjennom situasjonen. Jeg sier ikke at dette kommer til å bli enkelt, for det gjør det ikke. Jeg sier kun at det er mulig å jobbe seg ut av den vanskelige situasjonen. Det aller viktigste jeg kan si om dette, er å ikke lukke øyne og ører og håpe på at problemet blir borte av seg selv. Det gjør nemlig ikke det. Aldri noen gang vil den misligholdte gjelden slutte å forfølge deg med mindre du gjør noe med den.

Har du kommet i situasjonen jeg beskriver over, er det på høy tid å spørre deg selv om det virkelig er smart å prøve å låne mer penger. Og det er like viktig å ikke være kortsiktig i hvordan du ser på situasjonen. Husk at et forbrukslån eller annet kortsiktig lån kan være å kaste mer bensin på bålet.

Om du befinner deg i situasjonen hvor ingen lengre vil låne deg penger, er det på høy tid å stoppe opp og tenke før du gjør noe mer. Ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg å utrede gjeldssituasjonen din, og ikke handle i panikk.

Alt er mulig å løse. Det som er mulig er enkelt. Det umulige tar bare lengre tid.

Bjørn Are SolstadNår ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?
les mer

Jamie – sky og reservert

No comments

jamie Jamie   sky og reservertJeg har lagt ut en god del kattebilder av den andre katta vår Lulu. Men, du vil ikke finne like mange bilder av Jamie som du ser her på bildet. Jamie er ei svært sky og reservert liten frøken og liker ikke særlig oppmerksomhet.

Hun var ikke riktig slik når vi fikk henne 2-3 måneder gammel, men jeg tror det gjorde noe med henne da vi bodde i Maadi her i Kairo og opplevde svært traumatiske lyder. Jeg trodde egentlig ikke at ting festet seg så innmari i en katt og at de glemmer etter en stund, men har innsett at det ikke kan være tilfelle.

Det viktigste for Jamie, er at vi lar henne være i fred og koser med henne de sjeldne gangene hun søker oppmerksomhet. Hun liker godt å være i nærheten av oss, men foretrekker en armlengdes avstand vanligvis. Det hender at hun plutselig kommer og vil kose, og da gjelder det å kose forsiktig og ikke skremme henne bort.

Når det ringer på ytterdøra til leiligheten, er det vill panikk og hun løper øyeblikkelig og gjemmer seg under senga på soverommet eller et annet dertil egnet sted.

Jeg har funnet at Jamie er en alenekatt. Om hun vet at det bare er henne og meg i et rom, kan hun finne på å komme for kos av seg selv. Så fort det er noen andre til stede, legger hun seg gjerne i et hjørne på behørig avstand.

Bjørn Are SolstadJamie – sky og reservert
les mer

Miss lovely

No comments
lulu katt skrivebord1 Miss lovelyHer ligger Lulu og koser seg på den faste plassen hennes på hjørnet av skrivebordet hvor jeg jobber. Hun ligger som regel og sover der store deler av dagen. Innimellom kommer hun og legger seg på tatstaturet når hun vil ha kos og oppmerksomhet.
Lulu er den eneste katta jeg har hatt som følger meg rundt i leiligheten som en hund. Tror hun må være forvirret og skjønner ikke helt at hun faktisk er en katt.
Bjørn Are SolstadMiss lovely
les mer

God Jul alle sammen

5 comments

jul 300x225 God Jul alle sammenI fjor hadde vi ingen Julefeiring i det hele tatt. Hverken jeg eller Eman hadde noe spesielt lyst til å gjøre noe ut av disse julegreiene, så vi bare droppa hele greia. Har i grunn tenkt på det der med å bare droppe hele greia mange ganger før, og forrige Jul gjorde vi det altså. Kan jo ikke ha noe uprøvd.

I år er det jeg som insisterte på at vi må gjøre litt ut av Jula. Jeg syns altså ikke at fjorårets eksperiment var noe særlig. Jeg har aldri vært noen tilhenger av overdådig Jul, men synes det er hyggelig med “litt” Jul.

Det å droppe en tradisjon et år kan være en fin ting å gjøre. Man får sjekket om det er følelsesmessig viktig eller ikke. Jeg innså altså at det var viktig for meg å feire tradisjonell Jul.

Men, helt tradisjonelt blir det jo ikke, siden vi bor i Kairo i Egypt. Det er ikke mye snø her, og ikke feirer de Jul den 24. desember heller. Den koptiske Kirke som er den største kristne gruppen her, feirer Jul den 7. Januar, akkurat som den Russisk ortodokse kirken gjør.

Jeg har i mange år hatt veldig doble følelser i forbindelse med Jula. Det føltes alltid så påtvunget og falskt. Siden vi droppet Jula i fjor, forsvant denne følelsen for første gang i mitt liv, og i år føler jeg bare glede og kos rundt dette. Det føltes godt å kunne velge hele greia bort i fjor, og det føles godt å gjøre litt ut av det i år.

På Julaften vil vi spise middag sammen med mange gode venner, og det gleder jeg meg masse til. Jeg tror vi blir bortimot 20 stykker til middag, og det er for meg et sant under at vi har klart å få oss nære venner. Det har tatt oss lang tid å bygge opp en liten vennekrets, og jeg er evig takknemlig for at vi omsider har fått det til.

I Jula er det en fin tid å reflektere litt over ting man har opplevd i løpet av året, og ting å være takknemlig for.

Jeg er evig takknemlig for at Morsi ble avsatt i revolusjonen vi hadde den 30. juni og ikke lengre er President i Egypt. Jeg er like takknemlig for at det muslimske brorskapet ikke lengre kontrollerer oss alle. Jeg skrev en post tidligere om at jeg takket General Al Sisi og staben hans for at de gjorde det eneste rette og hørte på folkets krav. Nå, et halvt år senere begynner følelsen av å leve i et mareritt omsider å slippe taket. Mye merkelig skjer fremdeles på daglig basis her i Egypt, men vi ser at brorskapet ikke lengre kontrollerer folket.

Ting går altså fremover her til lands, og det er vi alle veldig glade for.

Eman foreslo at det ville være interessant for Egyptere å lese om hvordan det oppleves å være en Nordmann bosatt i Egypt. Jeg kommer til å skrive en slik post på den engelske bloggen min litt etterhvert. Det har vært en svært traumatisk opplevelse å være utlending i et land med så mye sinne og hat de siste tre årene. Og jeg har fremdeles store problemer med å bare se videoer fra all galskapen jeg har vært vitne til. Når man sitter og ser folk slakte hverandre på TV i godstolen i trygge Norge blir man ikke så påvirket av det. Når man sitter og ser det samme på TV her og vet at det man sitter og ser på foregår mindre enn to mil unna, ja da har det en ganske annen virkning. Spesielt siden vi opplevde direkte skuddvekslinger i gatene der hvor vi bodde under den 25. Januar revolusjonen.

Egypt, og spesielt Kairo er svært traumatisert på samme måte som folket i Syria og alle andre områder med terrorisme er. Det vi har gått igjennom og som fremdeles foregår rundt oss har permanent gjort noe med oss, på godt og vondt.

Hver gang vi hører folk feire med fyrverkeri, løper vi til lydkilden for å sjekke om det er fyrverkeri eller skyting vi hører. Det skjer helt automatisk, og jeg tror vel aldri jeg vil reagere på noen annen måte igjen. Når vi går tur om kvelden, lytter vi konstant etter uvanlige lyder, og lytter etter retningen hvor lydene kommer fra.

Terroriseringen til brorskapet har altså hatt sin virkning.

I går satt jeg på Skype med en kollega i Norge som fiksa ting teknisk hos en felles kunde. Samtidig som vi satt og jobba med tingene, hadde jeg på den andre skjermet gående tre Bambuser live streams (live broadcasting direkte fra mobilen) som viste muslimsk brorskap angripe politiet på tre plasser her i Kairo. Det føles helt absurd noen ganger når jeg vet hva som skjer her i Egypt, og samtidig sitter jeg og leser artikler i New York Times, Bostom Globe og andre store nyhetsmedier som kan fortelle stikk motsatte historier av hva vi som bor her i Kairo opplever.

Det føles helt underlig å se hvordan verden blir ført bak lyset av det muslimske brorskapet. Fremdeles.

Jaja.

Det var egentlig ikke politikk jeg hadde tenkt å snakke om her, men det er bare ikke mulig å unngå temaet når man bor her hvor vi bor.

Uansett ønsker jeg deg en velsignet Jul og et Godt Nytt År i 2014. Jeg tror vi vi alle trenge alle de velsignelser vi kan få til neste år. Går ting som jeg tror de vil, vil mange av oss måtte revurdere hva vi tenker og tror om mange ting.

Bjørn Are SolstadGod Jul alle sammen
les mer

Bryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. Festlig

2 comments

bryllup rehab city kairo egypt1 Bryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. FestligHerregud hvor annerledes Egypt er. Hva du ser på bildet er et bryllup her i Rehab City hvor jeg bor. Rettere sagt, en liten del av et bryllup som kan vare i opp til tre dager. Det avhenger av om folka som gifter seg er fra nedre eller øvre Egypt.

Artig var det ihvertfall å se på hvordan folka dansa rundt og hoppa og spratt. Og slangetemmer fløyta til fyren som spilte på den var ihvertfall eksotisk å høre på. Men flink var han, det er helt klart.

Og det var en selvfølge å blokkere gata for biler som sto og venta. Og det merkeligste var at disse bilene tuta ikke som de pleier å gjøre etter tre sekunder. De venta tålmodig i flere minutter før de ymta frempå om å få passere. Dette må henge sammen med at bryllup står så høyt i verdi her til lands.

Vanligvis merker vi ikke så mye til at vi bor i Egypt siden Rehab City er bygget etter vestlige standarder omtrent som en hvilken som helst Amerikansk eller Nord-Europeisk by, men når man ser et opptrinn som dette, så blir man kraftig påminnet om at dette tross alt er den eldste sivilisasjonen i verden med tradisjoner som går tilbake 7000 år i tid. Tilbake til tiden hvor faraoene dominerte den kjente verden.

Når man tenker på det sånn, så føles ting straks annerledes.

Jeg bruker mye tid på å observere hvordan folk gjør ting her i Egypt, og jeg blir bare mer og mer undrende over alle de små detaljene. Det er i detaljene man ser hvordan en kultur og et samfunn fungerer. Og skal man ha en opplevelse av dette, så må man være i kulturen over lengre tid.

I og med at jeg ikke snakker språket her, vil jo selvsagt min opplevelse av den Egyptiske kulturen være noe amputert, men det er allikevel mange interessante ting å få med seg for den som er observant.

Hva er det mest “annerledes” du har opplevd noe sted?

Del dine observasjoner med meg, og husk å del posten i sosiale medier!

Bjørn Are SolstadBryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. Festlig
les mer