Her kan du kjøpe Bitcoin i Norge

1 comment

Det finnes nå en Bitcoin minibank i Oslo

Mikrobank er et nytt prosjekt som akkurat har blitt lansert for et par dager siden (det er i dag den 2.7.2017). Etter hva jeg kan se sikter de på å utvide med flere BTMer, og den første er nå å finne i Oslo. Minibanken er å finne i Kiellands Hus, Waldemar Thranesgate 72, 0175, Oslo i The Kasbah Hub. Du kan her veksle inn Norske Kroner mot Bitcoin og Litecoin. Kiellands hus er åpent hverdager 07:00 – 22:00, lørdag 07:00 – 20:00, søndag stengt.

Lanseringen av minibanken har vært dekket temmelig bredt i Norske og enkelte utenlandske medier de siste dagene.

Resten av posten ble sist redigert den 11. februar i 2015.

Ingen Bitcoin minibank i Norge fremdeles – men det finnes en løsning

Etter hva jeg kan se, finnes det ingen offentlig tilgjengelige plasser hvor du kan kjøpe eller selge Bitcoin i Norge fremdeles, men det finnes en kar på i Florø på Vestlandet som tilbyr å selge og kjøpe Bitcoins med Norske Kroner via bankoverføring.

Jeg har selv testet tjenesten som han kaller Bitmynt uten problemer, og han har gode skussmål i forhold til leveringstider og pålitelighet på Localbitcoins.com og diskusjonsforumet BitcoinTalk.

Coinbase

Coinbase melder i dag i bloggen sin at Norge er et av landene de nå støtter kjøp og salg av Bitcoin via SEPA, men bare i Euro. Dette betyr at det fremdeles ikke er mulig å kjøpe eller selge Bitcoin mot Norske Kroner hos de.

Du kan sette opp en forbindelse til din bank og bruke SEPA betaling for å kjøpe Bitcoin gjennom Coinbase. .

Operere din egen Bitcoin minibank?

bitcoin minibank Her kan du kjøpe Bitcoin i Norge

Bitcoin minibank

Jeg finner det merkelig at ingen i Norge har kommet på idéen om å sette opp en Bitcoin minibank i Norge enda. Det er ganske vanlig mange steder nå at man finner slike automater i en bar, på et kjøpesender eller lignende i en del land. I følge Coinmap, finnes det et knippe plasser det er mulig å kjøpe Bitcoin i Norge, men jeg kunne ikke se at det var noen direkte minibank for Bitcoin registrert der.

Jeg er ikke i tvil om at interessen for Bitcoin i Norge er stor, men det er tydelig at det ikke er like mange som vil investere i infrastruktur for å gjøre valutaen tigjengelig for folk flest. I følge Lamassu (som har en av de mest elegante løsningene jeg har sett), er det opptil 40-50.000 USD i gjennomsnitt i omsetning på Bitcoin ATM (minibank) der hvor de opererer, så det burde da kunne være penger å tjene på dette i Norge?

start mining bitcoin now 300x250 Her kan du kjøpe Bitcoin i NorgeJeg vil derfor oppfordre deg til å se nærmere på om dette kunne være noe for deg. Lamassu sine automater skal være svært enkle å håndtere, så det krever ikke allverdens av teknisk kunnskap. Det finnes en rekke maskiner som koster langt mindre enn Lamassu sin løsning, så et kjapt Googlesøk kan nok være lurt før du bestemmer deg for om du har lyst til å bli Bitcoin minibank operatør. Jeg har sett kinesiske produsenter av disse maskinene selger de for langt lavere priser enn Lamassu sin.

Om du har noe å melde, bruk gjerne kommentarfeltet under. Jeg oppdaterer artikkelen når det kommer relevant informasjon.

Bjørn Are SolstadHer kan du kjøpe Bitcoin i Norge
les mer

PiggyCoin, en kryptovaluta for barn

No comments

piggycoin logo1 PiggyCoin, en kryptovaluta for barnPiggyCoin er en ny kryptovaluta utviklet spesielt for å gjøre det lettere (og morsommere) for barn å lære om hvordan fremtidens valutaer vil fungere. Dette er også en svært god måte å lære barna dine om hvordan de skal håndtere penger, siden valutaen faktisk er salgbar på flere kryptobørser verden over. Du kan kjøpe og selge PiggyCoin på Bittrex om du har Bitcoin tilgjengelig.

Dette er også en fin måte å lære barna dine om renter, siden PiggyCoin gir en årlig rente på 15% i form av en økning i antall Piggy i lommeboken på 15% årlig. På PiggyCoin sin hjemmeside finnes det også flere spill for barn. De har et eget program for lærere for å kunne bruke PiggyCoin i undervisningen til barna i grunnskolen.

Jeg tror personlig at kryptovaluaer som Bitcoin og PiggyCoin kommer til å være en like naturlig del av våre barns fremtid som bankkortet er per i dag, så det er viktig at barna våre lærer om de nye teknologiene så tidlig som mulig, slik at de er godt forberedt på den virkeligheten de vil møte når de skal ut i arbeidslivet.

Du kan kjøpe PiggyCoin med PayPal på hjemmesiden deres eller på en av valutabørsene med Bitcoin.

Jeg har investert i 240.000 PiggyCoin’s som en del av min kryptovaluta portefølge. Min portefølge innen krypto er akkurat nå PiggyCoin, BlackCoin og SilkCoin.

Lurer du på hva dette med kryptovaluater er?

Bruk kommentarfeltet under så svarer jeg så godt jeg kan.

Bjørn Are SolstadPiggyCoin, en kryptovaluta for barn
les mer

Når ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?

No comments

forbrukslaan kontokreditt kreditt forbruk1 300x169 Når ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?Atter en post inspirert fra et direkte søk som jeg ser i statistikken for denne sia. Jeg er forholdsvis besvimt når det gjelder å finne på ting å skrive om, så jeg bruker statistikken for å hente inspirasjon til temaer å skrive om. Nok om det.

Dette med å skulle låne penger, enten det er via en bank, et finansieringsselskap eller privat fra venner eller familie er noe de fleste har erfaring med. Om du har havnet i en situasjon hvor ingen vil gi deg et lån, er det viktig å først tenke gjennom hva som er årsaken til dette.

Kan det tenkes at ingen vil gi deg dette lånet fordi du allerede har lånt for mye?

Om dette er tilfellet, er det viktig å skaffe deg oversikt over hvor mye du faktisk skylder. Det holder med et stykke papir hvor du noterer ned alle du skylder penger, beløp å betale pr. måned og når lånene er nedbetalt i kolonner. Det viktige her er ikke å brodere og pynte, men få en reell oversikt over gjeldssituasjonen.

Det neste du må gjøre, er å finne ut av om det er mulig å få slått sammen noen av lånene, slik at du får et lavere samlet beløp å betale. Det er viktig her å få med seg at dette med å betale lån med lån er noe av det farligste du kan begi deg ut på. Så, tenkt igjennom hvordan du skal forholde deg til situasjonen.

Misligholdt gjeld

Om du tidligere har misligholdt hele eller deler av gjelden din, vil du være avskåret fra å kunne låne penger fra andre enn venner og bekjente. Det som er viktig å få med seg her, er at alt er ikke tapt. Det er fremdeles mulig å redde situasjonen.

Ta kontakt med en advokat eller gjeldsrådgiver, og jobb deg gjennom situasjonen. Jeg sier ikke at dette kommer til å bli enkelt, for det gjør det ikke. Jeg sier kun at det er mulig å jobbe seg ut av den vanskelige situasjonen. Det aller viktigste jeg kan si om dette, er å ikke lukke øyne og ører og håpe på at problemet blir borte av seg selv. Det gjør nemlig ikke det. Aldri noen gang vil den misligholdte gjelden slutte å forfølge deg med mindre du gjør noe med den.

Har du kommet i situasjonen jeg beskriver over, er det på høy tid å spørre deg selv om det virkelig er smart å prøve å låne mer penger. Og det er like viktig å ikke være kortsiktig i hvordan du ser på situasjonen. Husk at et forbrukslån eller annet kortsiktig lån kan være å kaste mer bensin på bålet.

Om du befinner deg i situasjonen hvor ingen lengre vil låne deg penger, er det på høy tid å stoppe opp og tenke før du gjør noe mer. Ta kontakt med fagfolk som kan hjelpe deg å utrede gjeldssituasjonen din, og ikke handle i panikk.

Alt er mulig å løse. Det som er mulig er enkelt. Det umulige tar bare lengre tid.

Bjørn Are SolstadNår ingen vil gi deg lån, hva gjør jeg?
les mer

Hva betyr refinansiering?

5 comments

forbrukslaan kontokreditt kreditt forbruk1 300x169 Hva betyr refinansiering?Refinansiering av dine lån handler om to ting.

Det ene refinansiering handler om, er å få ned den totale rentekostnaden. Ved å samle alle dine smålån i ett stort lån, vil du kunne få bedre rentebetingelser enn hva du har for hvert av de de små lånene. Dette henger sammen med at små lån ofte ikke har annen sikkerhet enn i lønna, og det lønner seg ikke å skulle tinglyse pant og slikt for disse lånene. Derfor vil aldri lånebetingelsene du får være særlig gode. Gebyrene du betaler i tillegg til en stiv rente legges også til på alle disse små lånene, så den effektive renten vil være skyhøy i forhold til et stort lån som dekker alle de små lånene.

Det andre refinansiering dreier seg om er de månedlige kostnadene. Ved å betale på ett samlet lån i stedet for ti små lån, vil du betale en sum hver måned. Dette vil alltid være en lavere sum enn hva de ti lånene koster pr. måned, siden det refinansierte lånet har mye lengre løpetid vanligvis. Ved å refinansiere vil du altså kunne få ned presset du føler fra måned til måned.

Ulempen med å refinansiere er at du vanligvis vil måtte stille opp med kausjon eller sikkerhet i fast eiendom. Det å få tak i en kausjonist som kan garantere for betaling av lånet kan være vanskelig, og det er også noe med dette å dra andre inn i dine finanser. Du vil altså kunne oppleve at presset du følte fra finansieringsselskapet, nå i stedet kommer fra svigerforeldre eller venner som har garantert for deg da du fikk lånet refinansiert.

Ofte er det jo sånn at den dagen du sitter og jobber med å få på plass refinansiering, er den dagen du allerede er presset. Men, har du først satt deg i situasjonen at du er nødt til å få ned de månedlige kostnadene for å holde skuta flytende, er refinansiering en reel mulighet for å kunne komme seg gjennom harde tider.

Ta kontakt med banken din og avtal et møte for en gjennomgang av din situasjon. Det er uansett ikke smart å bare lukke øynene og håpe på at det skal gå bra uten å refinansiere gjelden din. Og, det kan godt hende en refinansiering av gjelden er akkurat det som skal til for å få ned blodtrykket og presset du føler, slik at du får frigitt tankene og fokuset på hvordan du kan jobbe deg ut av den vanskelige situasjonen.

Hva mener du om refinansiering av gjelden?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening!

Bjørn Are SolstadHva betyr refinansiering?
les mer

Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

No comments

egyptiske pund sedler mynter illustrasjon Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i EgyptMyndighetene her i Egypt meldte for to dager siden at sedler som har blitt stemplet eller skrevet på med håndskrift ikke har noen verdi og er kjent ugyldige som betalingsmiddel.

Du må derfor passe på å sjekke alle sedler du får i butikker på begge sider.

Dette henger sammen med at det muslimske brorskapet driver og stempler masse sedler med ulike politiske budskap. Det er lett å kjenne igjen slike sedler. Du ser klart og tydelig at en seddel har blitt stemplet med noe. Omtrent som en stemplet kvittering i en hvilken som helst butikk i Norge.

Under ser du et bilde av hver seddeltype som er i sirkulasjon, og som viser hvordan seddelen skal se ut. Du kan klikke på hvert bilde for en større utgave.

Gyldig 5 Egyptiske Pund seddel

5 egyptiske pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Under ser du en helt klart ugyldig 5 Punds seddel. Legg merke til stempelet i blå farge.

ugyldig egyptisk 5 pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

20 Egyptiske Pund seddel (det står NOT LEGAL nederst å hjørnet på bildet. Dette skal ikke være der på en gyldig seddel)

20 egyptiske pund ugyldig 300x269 Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

50 Egyptiske Pund – gyldig

50 egyptiske pund fremside bakside Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

100 Egyptiske Pund – gyldig

100 egyptiske pund Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Det finnes også 200 Pund som valør. Jeg fant ikke noe bra bilde å bruke for å illustrere hvordan den ser ut.

Som du ser på bildene over, så vil det være lett å oppdage det om det har blitt stemplet noe på disse sedlene. Skulle en butikk gi deg en slik seddel, må du nekte å ta imot denne seddelen, og be om å få en annen i stedet. Det samme kan du forresten forlange om sedlene er åpenbart skitne eller har blitt skadet.

Har du noe å meddele?

Bruk kommentarfeltet under til det.

Husk og del denne artikkelen i sosiale medier, så andre kan unngå å få problemer med ugyldige eller falske sedler i Egypt.

Bjørn Are SolstadPass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt
les mer

Med to små klikk er års arbeid ruinert

No comments

provetid midlertidig kontrakt test1 300x201 Med to små klikk er års arbeid ruinertVi bruker WordPress som plattform for nesten alle prosjektene vi bygger i Devenia. Disse prosjektene er innenfor en rekke forskjellige områder, så jeg skal ikke kjede deg med å liste opp alle sammen. Jeg vil bare bruke et av disse prosjektene som eksempel litt seinere i denne artikkelen.

Grunnen til at jeg skriver artikkelen, er for å advare deg mot å ta for lett på ting når det gjelder søkemotoroptimalisering av din blogg, butikk eller hjemmeside. Jeg vil advare deg fordi jeg har selv gjort en alvorlig tabbe i forhold til dette, som jeg på det tidspunktet ikke innså konsekvensene av.

Du får ha litt tålmodighet med meg i denne posten. Det er litt omstendelig å forklare.

Her er hva som skjedde

Vi har gjennom flere år jobbet med en egenprodusert publikasjon innen vitenskap. Siden dette dreier seg om heter Science and Inventions, og vi har publisert hundrevis av artikler om vitenskapelige tema på denne siden gjennom flere år.

Siden har hatt en flott trafikkvekst gjennom disse årene, og det har ikke vært uvanlig at den har hatt hundrevis av besøkende i døgnet som hovedsakelig har kommet fra Google.

For noen måneder siden leste jeg en artikkel om adressering av URL’er, og forfatteren av artikkelen mente at det var uheldig å ha med dato og slikt i URL’ene slik det var vanlig i WordPress tidligere. Han mente man måtte fjerne datoen fra URL’en fordi dette ville hjelpe på plasseringene.

Et eksempel på en slik url er noe slikt som https://www.side.com/07/11/artikkelnavn/

Det viktige her er /07/11/

I WordPress finner du dette under Innstillinger -> Permalenker.

Så, jeg fikk for meg at det kunne være lurt å høre på dette, så jeg gakk hen og endret på denne innstillingen i WordPress. Det tok meg nøyaktig 10 sekunder å endre dette.

Det skulle jeg aldri ha gjort.

Endringen av alle URL’ene førte til total deindeksering av siden, og alle de fine plasseringene vi hadde var etter noen få uker fullstendig fraværende.

Før endringen hadde vi første plass for frasen who discovered electricity og en hel masse varianter og kombinasjoner av frasen. Bare denne siden alene dro inn mer enn 300 besøkende i døgnet. Uke etter uke, måned etter måned.

Etter at jeg innså de katastrofale følgende av disse to klikkene, begynte jeg selvfølgelig å gjøre andre endringer for å prøve å bote på skaden, men de kom aldri tilbake igjen til de plassene de hadde.

Jeg har selvsagt lagt inn alt av nødvendige utvidelser for å omdirigere trafikken riktig og slikt, men det hjelper bare ikke.

Moralen i historien er: vær forsiktig med hva du gjør når søkemotoroptimalisering er grunnlaget for trafikk til hjemmesiden eller bloggen din.

Har du gjort like store brølere som meg på dette feltet?

Fortell om det i kommentarfeltet under. Og pass på å del posten i sosiale medier, så flere kan le av hvor teit jeg var 😉

Bjørn Are SolstadMed to små klikk er års arbeid ruinert
les mer

Jeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?

No comments

forbrukslaan kontokreditt kreditt forbruk1 300x169 Jeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?Hei, du som har søkt på “har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg”. Jeg har gode nyheter til deg:

Det er fullt mulig å komme seg ut av hengemyra du befinner deg i. Alltid.

Her er hva du bør gjøre:

Det aller første du skal gjøre, er å tømme hodet ditt for all panikk. Leser du mine råd i panikkmodus, vil du ikke få med deg det jeg prøver å fortelle deg. Om du trenger å gå deg en tur og høre på fuglekvitter for å komme ut av panikkmoduset, bør du gjøre det først. Ha bare denne tanken mens du går turen: dette kan jeg fikse. Ingen grunn til panikk.

Sånn. Da regner jeg med at du hørte på rådet mitt, og nå er kommet tilbake fra turen din enten det regnet eller var sol og fint vær. Jeg håper du føler deg bedre allerede.

Så, over til hva du skal gjøre for å komme deg ut av den økonomiske krisa du befinner deg i.

Skaff deg oversikt over hvor mye du skylder

Det aller verste er å ikke riktig ha oversikt over hvilke beløpt det handler om, og bare ha en vag følelse av at jeg har tatt på meg for mye lån. Så, start med å få full oversikt – eller ihvertfall oversikt over de viktigste gjeldspostene.

Refinansiering av din gjeld

Det aller første du kan se på, er å få til en refinansiering av gjelden din. Å refinasiere gjelden betyr ganske enkelt at du samler sammen alt du skylder og slår det sammen til ett lån ved å betale ut alle smålånene. Dermed vil du kunne redusere kraftig hvor mye du må betale hver måned.

Inngå frivillige avtaler med de du skylder penger

Det er utrolig hva kreditorer kan gå med på, om alternativet er å aldri se noe mer til hverken deg eller pengene du skylder. Glem aldri dette. Kreditorene dine vil gå med på en frivillig avtale om gjeldssanering om du har gode argumenter. Om du skulle lure – selv staten kan gå med på en slik avtale om du har fått alle dine private kreditorer til å inngå en avtale med deg først.

Jeg har selv fått til 90% sletting av gjeld for mange år siden – på tross av at advokaten min mente dette var umulig. Jeg fikk til og med slettet momsgjeld.

Ulempen med å inngå en frivillig avtale, er at dette er en stor påkjenning rent mentalt. Så, om du ikke er i stand til å ordne med dette selv, leser du videre på neste alternativ som er

Sletting av gjelden ved hjelp av en advokat

En dyktig advokat på dette med gjeld vil be deg om å samle sammen alle gjeldsposter og inkassoer i en plastpose og levere denne plastposen til advokatens kontor. Deretter vil han eller hun kunne ordne med resten for deg. Da jeg fikk til 90% sletting av gjelden min som jeg skrev over, benyttet jeg en advokat i Trondheim hvor jeg da bodde som hadde vært kommuneadvokat tidligere. Dermed hadde jeg et brevark å skrive argumentene mine på som ble tatt alvorlig av de jeg skyldte penger.

Dette var nemlig i all hovedsak hva jeg benyttet advokaten til – å bli hørt siden de kjente til advokaten fra før. Alt av argumenter som ble brukt i brevene, skrev jeg selv. Hun skrev under på det som min advokat og forhandlet med de kreditorene som først sa nei ved å ringe til de og forklare situasjonen. Dermed slapp jeg å være i direkte kontakt med de, og det hele gikk veldig bra. De gikk alle med på å slette 90% av opprinnelig hovedstol, og vi avtalte å betal siste 10% over ett år. I mitt tilfelle ble en gjeld på en halv million kroner redusert til femti tusen.

Offentlig gjeldssanering

Ved en offentlig gjeldssanering vil du måtte gi avkall på det meste av inntekter i en fem års periode. Ta kontakt med den som driver med dette i kommunen der hvor du bor. Jeg vil imidlertid sterkt anbefale deg å benytte alternativene over før du går til dette skrittet. Sletting av gjeld gjennom det offentlige har mange konsekvenser for deg, så dette er aller siste utvei.

Hva mener du?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Husk å del denne posten i sosiale medier

Det kan jo hende noen du kjenner sitter og er fortvilet over at de har tatt på seg for mye gjeld uten å ville innrømme det. Benytt derfor delingsknappene og del artikkelen på Facebook, Twitter, LinkedIn og Google+

Bjørn Are SolstadJeg har tatt på meg for mye lån, hva gjør jeg nå?
les mer

Hvorfor finnes prøvetid?

No comments

provetid midlertidig kontrakt test 300x201 Hvorfor finnes prøvetid?I denne artikkelen vil jeg forklare de viktigste tingene du trenger å vite om prøvetid sett ut i fra deg som ansatt i en ny jobb.

Når du blir ansatt i et firma i Norge – og utenfor Norge for den del, vil nesten alltid den første ansettelsesavtalen din være knyttet til prøvetid over en kortere eller lengre periode. Noen kaller også dette en test ansettelse eller prøveansettelse. Uansett hva vi kaller det, så betyr dette at du ikke er ansatt på ordentlig i arbeidsgivers øyne. Hva enn som står i prøvetidskontrakten du har skrevet under på, så ser arbeidsgiver på denne avtalen som en test. Ingen ting annet.

For deg som er ny i arbeidslivet kan dette kanskje virke rart, så jeg vil forklare hvorfor prøvetid finnes, og hvordan du skal forholde deg til dette.

Første gang jeg ble ansatt på prøvetid, opplevde jeg dette litt som en fornærmelse. Det oppleves som ubekvemt å bli fortalt i klartekst i avtalen at jeg faktisk bare var ansatt på prøve. Det føltes altså som at det ikke var en ordentlig ansettelse, men bare  til test. Man får også en følelse av å være et objekt, eller bare et nummer – og det er viktig å skjønne at det er faktisk det du er på dette tidspunktet.

Det er fort gjort å lulle seg inn i en falsk følelse av at ting går greit, og at prøvetiden vil automatisk gå over til en fast ansettelse når prøveperioden er over. Dette er spesielt viktig å huske på gjennom hele prøvetiden – og ikke bare i begynnelsen. Så lenge du jobber i en prøveansettelse, er du ikke fast ansatt.

Hensikten med prøvetiden er åpenbar: arbeidsgiver vet at det er kun i prøveperioden det er noenlunde problemfritt å gi deg sparken. Så fort du er over på fast ansettelse, begrenser mulighetene seg for å sparke deg på dagen kraftig. Du har da juridiske muligheter til å både få gjort om en oppsigelse, samt kunne reise en erstatningssak gjennom en god advokat.

Det viktigste rådet jeg kan gi deg i forbindelse med prøvetiden, er å passe på å gjøre en perfekt jobb gjennom hele perioden, og ikke vent til helt på slutten av perioden med å spørre om hvordan arbeidsgiver finner din innsats. Dette er et av de spørsmålene som er bedre å spørre for mye om, enn for lite. Jeg mener ikke at du skal mase om dette hver dag, men spør gjerne en gang i måneden gjennom hele prøveperioden. Dermed har du gode muligheter til å gjøre eventuelle justeringer underveis, og ikke minst så viser du engasjement og interesse.

Hva er din erfaring med prøvetid og testansettelse?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med dine erfaringer, og ikke glem å dele denne posten med dine venner.

Bjørn Are SolstadHvorfor finnes prøvetid?
les mer

Inkasso – hva gjør du når regningene hoper seg opp?

No comments

inkasso Inkasso   hva gjør du når regningene hoper seg opp?Jeg husker godt hvordan det føltes når jeg fikk min første inkasso i postkassa når jeg var 20 år gammel. Det kjentes helt forferdelig ut. Når jeg sto der med inkassoen i hånda var jeg i sjokk og vantro i flere dager. Jeg visste hva det gjaldt, men kunne ikke riktig tro at jeg var blitt en av “de”. Med de mener jeg selvfølgelig en av taperne. Etter det første sjokket, var handlingslammelse den neste følelsen som kom krypende. Jeg visste jeg hadde driti meg ut, men hadde ikke peiling på hvordan jeg skulle komme meg ut av det økonomiske uføret jeg hadde satt meg selv i.

Hva er en inkasso – sånn egentlig? Og hva er det ikke?

En inkasso er ikke noe personlig. For deg som mottar denne inkassoen er det selvsagt svært så personlig, men for de som driver med inndriving av penger, er du bare et saksnummer. Uansett hvor dyktig den som kontakter deg er til å overbevise deg om det motsatte, så er ikke dette annet enn jobben til vedkommende. Og, uansett sjarm eller trusler, så er du bare et nummer på pc-skjermen til inkassodama eller mannen. Glem aldri dette. Du er bare et nummer for saksbehandleren.

Så, inkasso dreier seg ikke om samvittighet. Hva er så en inkasso egentlig, om det ikke er en samvittighetessak?

En inkassosak er en forretningstransaksjon som godt kan forhandles.

Hvordan oppsto inkassoen i første omgang?

Inkasso er et fenomen som baserer seg på at selger av en vare eller tjeneste har solgt deg noe som ikke ble betalt kontant. Dette betyr  igjen at selgeren har tatt en økonomisk risiko basert på at dette øker salget. Så, i utgangspunktet har  leverandøren allerede her tatt sjansen på at du vil komme til å betale regningen, og han har brukt dette med betalingsutsettelse som et argument i salgs materiellet sitt.

Leverandøren bruker dette med betalingsutsettelse aktivt i sin markedsføring og lurer deg til å kjøpe selv om du ikke har penger. Butikken som har solgt deg noe på kreditt, har altså med vitende og vilje lullet deg inn i troen på at dette har du råd til – på tross av at du ikke har pengene varen eller tjenesten koster.

Skjønner du? Inkasso er ikke din feil. Det er selgers feil. Butikken har altså lurt deg i første omgang.

Så. Da har vi fått det avklart. En inkassosak er ikke din feil, fordi selger skulle aldri ha solgt varene eller tjenesten til deg uten å få pengene sine ved mottak av varen eller tjenesten. De valgte derimot bevisst å tilby deg en kreditt i form av betalingsutsettelse eller avdrag for å dytte på deg en vare eller tjeneste du ikke har penger til.

Når du så tar en ny titt på purringen eller inkassobrevet du har fått, gjør dette med det jeg har skrevet over i bakhodet. Det føles nok litt annerledes nå, gjør det ikke?

Det du nå skal gjøre, er å ta kontakt med inkassobyrået og enten inngå en betalingsavtale, eller be om en utsettelse. Det er fullt mulig å få utsettelse på et pengekrav, nesten uansett hvilke omstendigheter du er i.

Det aller viktigste i denne situasjonen, er å ikke ignorere inkassoen. Ikke gjem den bort nederst i haugen. Jo fortere du tar tak i dette, jo billigere blir det.

Permanent ute av stand til å betale inkassokravet? Ta kontakt med en advokat fortest mulig

Om du er i situasjonen at du vet at du kommer ikke til å klare å betale regningene dine, heller ikke denne, bør du umiddelbart ta kontakt med en advokat som kan hjelpe deg å inngå en frivillig avtale om gjeldssanering. Dette er ingenting å vente med. Få det lempa over til en advokat umiddelbart, så ikke hele greia ender opp med å koste tre til fire ganger mer enn den opprinnelige hovedstolen. Eller ti ganger opprinnelig beløp som jeg har opplevd.

Jeg har ikke penger til advokat

Advokaten vil mest sannsynlig ikke be om noen betaling fra deg i det hele tatt. Dette med økonomiske mislighold for privatpersoner dekkes vanligvis av det offentlige i Norge, så du vil ikke måtte betale noe. Du har altså råd til å bruke advokat selv om du ikke eier flisa i veggen og har mistet jobben.

Har jeg glemt noe vesentlig angående inkasso i artikkelen?

Bruk kommentarfeltet under. Husk å dele artikkelen med vennene dine på Twitter, Facebook og Google+

Bjørn Are SolstadInkasso – hva gjør du når regningene hoper seg opp?
les mer

Få opptil 10% rente på pengene dine

No comments

Da jeg flytta til Egypt for tre år siden, var det mye fremmed og nytt å finne ut av. En av disse tingene var plakater i vinduene i bankene hvor de kunne fortelle at de tilbyr 10% rente på innskudd. Som nyinnflyttet utlending tenkte jeg selvsagt med meg selv at dette er da for utrolig til å kunne være sant.

Det er da ingen som tilbyr en rente på 10% i året uten risiko?

Fakta er at vi nordmenn (i følge min erfaring) er temmelig trauste av oss. Vi sjekker aldri hva som skjer der ute i den store verden når det handler om pengene våre. Det er trygt å godt å forholde seg til Norske banker ja! De er mye tryggere og sikrere og ikke minst snillere enn de fæle utlendingene som er så griske og slemme og ikke minst – terrorister! Man kan da ikke overlate sparepengene til terrorister!

Så, la oss spole tre år frem i tid, til i dag den 15.05.2013

Bankene her i Egypt tilbyr fremdeles 10% rente på sparepengene.

I dag vet jeg litt mer om hvilke betingelser de setter i forbindelse med disse svært lukrative høyrente kontoene. Det er nemlig ikke helt vanlige sparekontoer dette dreier seg om kunne vår rådgiver i CIB (en av de største bankene her i Egypt) fortelle oss da vi sjekket ut det hele. Dette dreier seg om kontoer hvor du binder deg til å ha pengene stående i flere år uten å kunne røre de. Altså, du kan ikke bare dra i banken å forlange pengene utbetalt (med eller uten renter). Rentene får du utbetalt månedlig, men du kan ikke la de stå på kontoen (om jeg har skjønt dette rett), og det er minimumsbeølp på rundt 100.000 kroner for å få den høyeste renten.

Så, om du har tenkt å ta neste ferietur til Egypt, kan det være en god idè å ta en tur innom en av bankene her og sjekke ut mulighetene. Det kan fort bli noe av det mer lønnsomme du har gjort i forhold til å ha pengene stående i en bank i Norge med stusselige renter.

Jeg vil ikke anbefale å låne penger i Norge som du så setter inn på konto her i Egypt. Det er noe jeg personlig anser for å være for risikabelt. Men, om du allikevel har stående et større beløp som i grunn bare blir mindre og mindre på grunn av inflasjon, kan dette være et alternativ.

Et annet alternativ jeg har funnet, er Zidisha. Dette er en portal som lar deg låne ut penger direkte til entreprenører i de fattigere delene av verden. Har har du mulighet til å låne ut mindre eller større beløp med en rente på opptil 10%. For de som låner pengene, er det et langt rimeligere alternativ enn mange andre kanaler, for deg betyr det å slå to fluer i samme smekk – både hjelpe fattige og tjene gode renter samtidig. Jeg har noen lån ute på Zidinga, og venter i spenning på hvordan det hele fungerer.

Hva er din erfaring i forhold til å tjene penger på pengene?

Bjørn Are SolstadFå opptil 10% rente på pengene dine
les mer