Derfor er Bitcoin viktig også i Norge

No comments

start mining bitcoin now 300x250 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeJeg satt og hørte på en podcast hos E24.no i dag hvor temaet var Bitcoin for dummies.

Etter å ha hørt på hva herrene Valebrokk & Co. hadde å fortelle, syntes jeg ikke akkurat tittelen de hadde valgt var spesielt god. Bitcoin for dummies skulle vel egentlig indikere at man skulle føle seg klokere og bedre forstå hva dette fenomenet “alle” innen finans snakker om er, men jeg syntes ikke de var spesielt flinke til å få frem hva som er så revolusjonerende og nytt med Bitcoin i forhold til tradisjonelle valutaer av typen Norske Kroner eller Amerikanske Dollar.

Så, her kommer så mitt bidrag til debatten rundt Bitcoin i Norge, og hvorfor bankene i Norge er så lite interessert i valutaen og dens spredning.

Bitcoin truer de etablerte strukturene innen finans

Bank- og finansnæringen har veldig lenge hatt det behagelig ved å befinne seg i en litt annen verden enn resten av befolkningen. Dette henger sammen med strenge regulatoriske rammer og rigide lover. Alt sammen er jo selvsagt i ånden å beskytte lille deg og meg fra oss selv og alle de slemme folkene som vil robbe oss til skinnet. De har altså som samfunnsoppgave å beskytte oss dumme forbrukere fra lånehaier og annet pakk.

Er de da slik at bank- og finansvesenet beskytter lille deg og meg? Jeg oppfatter det ikke slik. Jeg vil snarere si at de beskytter seg selv og sine egne interesser mer enn noe annet. De gjør det bare med loven i hånd og med velsignelse fra regjering, Storting og annet fintfolk.

Jeg har selv opplevd dette for mange år siden. Jeg ble nektet bankkonto i Sparebanken Midt-Norge siden de anså meg for å være en lite ønskelig kunde. Bakgrunnen for dette var betalingsanmerkninger. Om det er ikke sånn å forstå at de sendte meg et brev. Neida. De fortalte meg dette rett i ansiktet i banken.

Dette var dagen jeg innså at det er forskjell på fattig og rik i Norge like mye som alle andre plasser.

Bitcoin og ande kryptovalutaer går rundt bankene

10906274725 a2678e1c81 bitcoin 232x300 Derfor er Bitcoin viktig også i NorgeKryptovalutaer som Bitcoin, Monero, Litecoin, Ethereum og alle de hundrevis av valutaene som nå eksisterer har en ting til felles. De baserer seg ikke på banksystemene for å flytte en valutaenhet fra en plass til en annen – eller fra en eier til en annen. Hver valuta har sin egen reskontro hvor alle transaksjoner registreres. I Bitcoin sitt tilfelle betyr dette at alle transaksjoner foregår i all offentlighet. Alle og enhver kan sjekke en Bitcoin transaksjon selv. Dette er uavhengig av om de er involvert i denne transaksjonen eller ikke. Men, for å kunne knytte en transaksjon til personene involvert, må man vite hvilke Bitcoin adresse vedkommende kontrollerer.

Bitcoin er ikke anonymt som herrene Valebrokk & Co. påstod i sin podcast

Det er ikke anonymt å overføre en Bitcoin fra en til en annen i utgangspunktet, men det er mulig å gjøre det anonymt ved å benyttet en av tjenestene som foretar en såkalt coinjoin. I denne prosessen bytter man Bitcoin med andre slik at det ikke er enkelt å spore dine Bitcoins som du overførte tilbake til deg.

Full anonymisering er på vei

Dette med full anonymisering er noe det jobbes svært intenst med for tiden, og et av disse prosjektene er en valuta som vil bli kalt Zcoin når den blir lansert til sommeren. Denne valutaen vil benytte en teknologi som de kaller zero-knowledge. Zero-knowledge betyr altså null kunnskap. Med dette mener man altså at det ikke er lekkasje av informasjon i noen av endene eller underveis. Man oppnår altså full anonymitet i ordets rette forstand.

Bankenes hovedgrunn til å ikke la deg handle Bitcoin fra din bankkonto

Alle disse valutaene lever altså i sine egne systemer og er aldri innom bankenes reskontroer. Bankene er ikke på noe tidspunkt en mellomstasjon som pengene må innom for å kunne brukes. Og – her er sakens kjerne: bankene er ikke særlig interessert i at du og jeg skal kunne foreta våre transaksjoner uten at de skummer fløten litt underveis. Hver gang du drar ditt visakort på Rema går jo litt til både Visa og banken. Om denne betalingen skjedde med en kryptovaluta som Bitcoin, ville ikke ett øre gå til hverken Visa eller banken.

Dette betyr altså at i en verden hvor kryptovalutaer benyttes til å flytte verdier, trengs det ikke noe banksystem. Du har full kontroll over dine egne midler.

Valebrokk & Co.’s argument om at Bitcoin er penger for kriminelle

Nei. Bitcoin egner seg faktisk ikke spesielt godt til kriminelle transaksjoner. Nettopp fordi reskontroen er offentlig så er alt sporbart i motsetning til kontante penger som er den sikreste måten å holde ting skjult. Norske kontante Kroner er nok den vanligste måten å gjøre opp hasj-handelen i Norge vil jeg tro, og dette er nok også grunnen til at DNB nå går ut og prøver å lansere idéen om et kontantløst Norge. Argumentasjonen er å få bukt med svarte penger, mens den skjulte agendaen dreier seg om å få kontroll på pengeflyten.

Hva mener du om fenomenet Bitcoin og kryptovalutaer?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadDerfor er Bitcoin viktig også i Norge
les mer

Videobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap – ADVARSEL – svært forstyrrende video

No comments

muslimsk brorskap rabaa lik tortur drap 300x212 Videobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap   ADVARSEL   svært forstyrrende videoMange utenlandske journalister og nyhetskanaler trekker i tvil det aller meste rundt muslimsk brorskap og mange medier benekter fremdeles for at dette dreier seg om en ondsindig terroristorganisasjon på lik linje med Al-Quaida. De har også bestemte meninger om hvordan Egyptiske myndigheter håndterer demonstrasjonene i Kairo. En vanlig oppfatning er at myndighetene har overreagert i sin håndtering av situasjonen.

Video som viser den nakne sannheten om brorskapet

Videoen under ble publisert i går den 19. august 2013, og viser et opptak som ble gjort den 14. august 2013. Videoen er filmet fra et bygg med utsikt over Rabaa, hvor brorskapet hadde sin hoveddemonstrasjon til den ble brutt opp med makt.

ADVARSEL – svært sterke scener.

https://www.youtube.com/watch?v=NO5eICnj_AQ

Det du ser i denne videoen, viser med all tydelighet hvor onde og grusomme brorskapet er, og hvorfor militæret her i Egypt ikke lengre kunne la ting fortsette.

Likene som blir båret i videoen, har i følge politiets etterforskere vært døde i flere dager på det tidspunktet de blir båret ut på plassen. Hensikten med det hele er å skape inntrykk av at dette er uskyldige, drepte medlemmer av brorskapet mens det i virkeligheten er sivile som ble oppbevart under scenen i Rabaa etter å ha blitt torturert til døde. Du kan se de første par sekundene at likene bæres ut fra sceneområdet.

Det er etter denne videoen som er filmet i et ett sammenhengende sveip ikke mulig å betvile hvorvidt muslimsk brorskap er en terroristorganisasjon eller ikke og må bekjempes slik Egyptiske myndigheter nå gjør.

Du finner mer på bloggen til Eman og du ønsker å sette deg inn i hva som faktisk foregår her i Egypt sett fra perspektivet til ei som vet mye mer enn meg ang. den politiske situasjonen.

Bjørn Are SolstadVideobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap – ADVARSEL – svært forstyrrende video
les mer

Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

No comments

egyptiske pund sedler mynter illustrasjon Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i EgyptMyndighetene her i Egypt meldte for to dager siden at sedler som har blitt stemplet eller skrevet på med håndskrift ikke har noen verdi og er kjent ugyldige som betalingsmiddel.

Du må derfor passe på å sjekke alle sedler du får i butikker på begge sider.

Dette henger sammen med at det muslimske brorskapet driver og stempler masse sedler med ulike politiske budskap. Det er lett å kjenne igjen slike sedler. Du ser klart og tydelig at en seddel har blitt stemplet med noe. Omtrent som en stemplet kvittering i en hvilken som helst butikk i Norge.

Under ser du et bilde av hver seddeltype som er i sirkulasjon, og som viser hvordan seddelen skal se ut. Du kan klikke på hvert bilde for en større utgave.

Gyldig 5 Egyptiske Pund seddel

5 egyptiske pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Under ser du en helt klart ugyldig 5 Punds seddel. Legg merke til stempelet i blå farge.

ugyldig egyptisk 5 pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

20 Egyptiske Pund seddel (det står NOT LEGAL nederst å hjørnet på bildet. Dette skal ikke være der på en gyldig seddel)

20 egyptiske pund ugyldig 300x269 Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

50 Egyptiske Pund – gyldig

50 egyptiske pund fremside bakside Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

100 Egyptiske Pund – gyldig

100 egyptiske pund Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Det finnes også 200 Pund som valør. Jeg fant ikke noe bra bilde å bruke for å illustrere hvordan den ser ut.

Som du ser på bildene over, så vil det være lett å oppdage det om det har blitt stemplet noe på disse sedlene. Skulle en butikk gi deg en slik seddel, må du nekte å ta imot denne seddelen, og be om å få en annen i stedet. Det samme kan du forresten forlange om sedlene er åpenbart skitne eller har blitt skadet.

Har du noe å meddele?

Bruk kommentarfeltet under til det.

Husk og del denne artikkelen i sosiale medier, så andre kan unngå å få problemer med ugyldige eller falske sedler i Egypt.

Bjørn Are SolstadPass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt
les mer

Det uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjon

No comments

sfinksen pyramide giza egypt 300x200 Det uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjonJeg bor i Kairo i Egypt, og følger med på hva som skjer her i regionen mer enn de fleste. Med tilgang til nære kilder til hva som skjer her til lands, så er det nærliggende å uttale seg om alt som skjer her. Rett utenfor stuevinduet nærmest.

Jeg har frem til i dag kviet meg for å si for mye. Det har vært nok av andre som har uttalt seg i øst og vest om den politiske situasjonen her i Egypt.

Jeg trenger forresten ikke gå utenfor døren for å bli informert om alt som skjer her til lands. Med en politisk svært aktiv kone i Eman, så får jeg min dose mer eller mindre døgnet rundt.

Det er ikke lett å holde seg oppdatert med en slik hamring av nyheter som vi er vitne til nå om dagene. Mye av disse nyhetene er skremmende og morbide. Men, det er faktisk ikke bare elendighet.

Men, det er ikke dette denne posten skal handle om. Jeg skal ikke skrive om alle dagens nyheter om brorskapet, hærsjef Sisi eller Al-Qaida for den del.

Jeg skal skrive om det større bildet i denne posten.

Amerikanerne prøver fremdeles i 2013 å skjønne hva som foregår i denne regionen. Og, de mislykkes miserabelt i å skjønne hva pokker det er disse Araberne vil egentlig.

Jeg er gift med en av disse “pokkers” Araberne.

Kaller du min kone en Araber, så vil hun umiddelbart rette deg og fortelle at hun er ingen Araber. Hun er Egypter. Er hun i ekstra godt humør så vil hun fortelle deg at hun er en stolt Egypter med 7000 års historie. Hun vil også fortelle deg at det er mer enn du har å skryte av.

Dette er en av de tingene Amerikanerne ikke klarer å ta inn. De klarer ikke riktig å forstå at deres forsøk på å styre resten av verden etter deres forgodtbefinnende ikke riktig fungerer her i Egypt. Egypterne vil nemlig ikke ha de. Og de vet også i dag at de trenger ikke Amerikanerne. Amerikanerne trenger Egypt.

Jeg snakker ikke nå om en liten elite i Kairo. Jeg snakker om mannen i gata.

Mannen i gata skjønner ikke nødvendigvis alt for mye angående politikken i Midt-Østen, men han skjønner en ting: at Amerikanerne ønsker ikke at han eller hans familie skal ha en fremtid. Det er ikke så lett å ha varme, vakre tanker om noen som bevisst prøver å ta menneskeverdet fra deg. Systematisk.

Amerikanerne har  jobbet iherdig de siste dagene med å gjenvinne fatningen i forhold til hva det er som akkurat har skjedd her i Egypt.

De sender den ene diplomaten etter den andre til Kairo for å prøve å gjenvinne kontrollen, eller i det minste å være på talefot med regjeringen her.

Hva de tydeligvis ikke riktig har fått med seg enda er at det er en ny sjef i byen. Og han akter ikke å la de høye herrer i Washington bestemme hverken det ene eller det andre her til lands. Og dette er til tross for at de har utsatt leveringen av fire F-16 fly som det var meningen de skulle levere denne måneden.

Amerikanske medier og politikere snakker mye om hvordan de er i ferd med å miste overtaket i Egypt.

Sannheten er at de har ikke noe å presse med lengre.

Når man ikke kan bruke sitt overtak av frykt for å miste overtaket, ja da har man vel i grunn ikke noe overtak, har man vel?

Vladimir Putin er forresten booket til å ta en tur innom Kairo en av de neste dagene. Dette er ikke tilfeldig selvsagt.

Så er det dette med Gulfen, og Saudi-Arabia i særdeleshet. Lettelsen der over Morsi’s avsettelse er så formidabel at de ikke kan finne nok mange måter å uttrykke sin takknemlighet til Al-Sisi. De kaster bokstavelig talt penger på Egypt.

Egypt er nemlig det eneste landet som kan redde de om de skulle komme i en knipe. Og det vet de godt. Penger hjelper bare så langt. Men, det hjelper deg lite når du blir invadert av et nabolands militærstyrker. Da trenger du kanonføde.

Uansett hvordan man ser på dette – så er det ingen tvil om at Morsi måtte bort. På lik linje med at det ikke var helt best for Norge med Vidkun Quisling ved makta.

Norske medier med VG i spissen har fremdeles ikke fått med seg at de blir manipulert og løyet til av brorskapet. Men, det er jo ikke så lett å kombinere drinker på hotellrommet i Kairo, Twitter og sannheten om hva som har skjedd her i Egypt. Det er bedre å holde seg til å spy ut overskrifter som gir klikk.

Den 30. juni skjedde det noe som mange myndigheter i en rekke land har all grunn til å frykte.

Det Egyptiske folk ga rett og slett den valgte regjeringen sparken.

Tenk gjennom hva jeg akkurat sa. Landets leder ble regelrett sparket på gaten. Av sitt eget folk. Militæret bisto bare i dette for å unngå at fyren blei hengt på nærmeste lyktestolpe.

Se for deg hvordan dette kan komme til å spre seg. Det ligner da vitterlig på mange andre store revolusjoner dette her, gjør det ikke? Les om revolusjonene i 1848, så skjønner du hva jeg mener.

Forstår du nå hvor alvorlige konsekvenser folkeopprøret i Egypt kan ha for alle andre lands regjeringer? Ta inn over deg hva jeg sier her, og les så Utenriksminister Espen Barth Eide sine uttalelser i media i dette lyset.

Selvsagt vil han si at det som har skjedd i Egypt er et kupp.

Denne revolusjonen er annerledes på så mange måter. Kall det en anti-revolusjon om du vil. Kall det vafler for den del.

Det er ufattelig hvordan vi satt her og var fortvilet over Morsi’s korstog mot alt og alle som ikke var hans medsammensvorne, til neste dag hvor han rett og slett var fjernet.

Jeg har bodd i Egypt siden et halvt år før 25. januar revolusjonen. Jeg har sett alt som har skjedd med mine egne øyne. Og jeg har stått på kjøkkenet og laget bajonetter ut av kjøkkenkniver og kosteskaft for å forsvare oss da brorskapet sammen med Hamas brøt opp fengslene i Egypt under 25. januar revolusjonen. Jeg bodde rett ved Tora-fengselet hvor Mubarak sitter. Jeg så fangene kjøre oppover gata hvor vi bodde og hoppet ut av fengselets lastebil som de hadde stjålet. De var ikke ute etter å spørre om hva klokka var.

Jeg satt og så på intervjuet på Al-Jazeera med Morsi på telefon da han ble befridd av sine brødre i brorskapet. Dette så jeg på mens hverken internett eller telefoner hadde virket på flere dager. Hverken hustelefoner eller mobiler. Alt var dødt.

Jeg gikk og kostet gata utenfor der vi bodde i Maadi disse dagene for å ha noe å gjøre.

Imidlertid var forvirringen så total disse dagene, at ingen av oss rakk å tenke helt gjennom hva det betydde at Morsi snakket på en mobiltelefon til journalisten hos Al-Jazeera. Hadde Vidkun Quisling levd i dag, ville han og Morsi vært gode venner.

Det er ingen som helst tvil om at det Muslimske Brorskap var på god vei til å selge landet. Og jeg mener ikke “selge” som noe symbolsk. Jeg mener bokstavelig talt stykke opp landet og selge bit for bit til høystbydende. Akkurat som Quisling gjorde med Norge.

Jeg er svært glad og takknemlig for at den Egyptiske hæren steppet inn og hindret dette salget. Og at de gjorde det eneste rette.

På vegne av meg selv og alle jeg er glad i takker jeg den Egyptiske hær for at de har reddet oss fra den sikre undergang for det Egyptiske folk.

Og om du skulle lure – det er helt greit å komme på ferie hit fremdeles. Bare hold deg unna de mest utsatte stedene inntil ting har roet seg ned.

Bjørn Are SolstadDet uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjon
les mer

Galehuset Egypt

2 comments

folk i egypt som protesterer1 Galehuset EgyptSå sitter jeg her da med hjertet i halsen igjen. Dette blir ikke en saklig og tørr post. Dette blir et forsøk på å få ut litt av følelsene jeg har som bosatt i galehuset Egypt. Mens jeg skriver dette, er min kjære Eman i Tahrir og demonstrerer mot President Morsi’s konstitusjonelle erklæringer, den nye grunnloven de klubbet i gjennom i den halvfulle konstitusjonsforsamlingen i natt – og alt som er grunnleggende galt i dette samfunnet.

Jeg har nå bodd her i 2,5 år, og jeg bokstavelig talt trygler Eman på daglig basis om å flytte herfra. Problemet er at hun er fast bestemt på å ikke ville flykte fra sitt eget land. Jeg skjønner jo selvfølgelig dette, men herregud da. Galskapen i denne del av verden er så påtagelig, at det er ikke mulig å stå i mot depresjonen som kommer snikende. Per i dag kan ingen av oss bevege oss fritt rundt i Kairo. Det er ganske enkelt for farlig.

Så var det dette med de politiske greiene da. Jo mer jeg prøver å forstå, jo mer innser jeg hvor lite jeg skjønner av alt sammen. Vanlig, bondevett og logikk fungerer ikke her. Hva som er logisk og forståelig for meg, er tydeligvis fullstendig uakseptabel tankegang for Egyptere.

Mens jeg skriver dette, vandrer tankene om å flytte til Thailand hvor jeg bodde i 2 mnd. før jeg havna i den smeltedigelen som jeg befinner meg i nå. Jeg husker godt hvor fredelig og stille det var på stranda i Hua Hin på kvelden.

Men, jeg antar Thailand ikke er et land som Eman kan akseptere å bo i. Hun er ikke akkurat den åpne typen, og jeg vil tro det blir for mye Møllers tran å skulle bo der. Er ikke helt sikker på at jeg kunne tenke meg å bo der selv heller – sånn egentlig altså.

Uansett, så er vi nå mindre enn to uker unna folkeavstemningen om den nye grunnloven. Gjetter jeg riktig, så kommer det til å bli omtrent 70% som vil stemme ja til den, og da har vi ikke annet valg enn å flytte herfra. Jeg sjekker nå mulighetene i Kroatia og Montenegro som mulige land å flytte til. Men, med 16-åring under utdannelse i huset (Emans datter Nadine), så begrenser det seg hvor vi kan bo.

Egypt i dagens utgave er ikke et land å bo i, eller å dra til – med mindre du liker bananrepublikker hvor alt logisk er snudd på hodet.

Bjørn Are SolstadGalehuset Egypt
les mer