Kairo – politisk storm i horisonten


Husker du når du var liten og kikket opp på himmelen rett før stormen braket løs? Akkurat sånn føles det her i Kairo nå. Situasjonen politisk er mildt sagt uoversiktlig, og det hagler rykter i sosiale medier og i media i en sånn fart at det er tydelig at noen er svært redde for å miste alt de har oppnådd siden revolusjonen den 25. januar i 2011.

Åpenbart står mye på spill her. Veldig, veldig mye står på spill, og det kan fort få store konsekvenser også oppe i lille Norge skulle situasjonen spinne ut av kontroll. Ikke bare går det aller meste av sjøtransport fra Asia til Europa gjennom Suezkanalen, men hovedforbindelsen for det meste av internett trafikken mellom Europa og Asia går på samme sted.

Så, det er ingen tvil om at Egypt befinner seg i midtpunktet for svært mye som også Norge er avhengige av.

Så er det forholdet til nabolandene til Egypt da. Med Israel på den ene siden, og Libya på den andre så er det mye som ikke skal gå galt her før du ikke lengre vil kunne få kjøpt varer laget i Asia. Hva er det som lages i Asia som er så viktig da kan du jo spørre. Det er ikke lite varer som lages i Asia som fraktes gjennom Suezkanalen faktisk. Alt fra klær til elektronikk og biler går gjennom der. Og tro meg, Suezkanalen er ikke bred. Jeg har vært der og er du litt god til å kaste stein, så klarer du antagelig å kaste steinen til den andre bredden.

Når jeg hører at nordmenn er dritt leie av å høre om alle problemene i Egypt, tenker jeg med meg selv at joda, du er nok lei av alt bråket, men jeg tenker pipa skal få en annen lyd når du ikke får deler til iPhonen din, eller nytt batteri til Galaxy Noten din. Eller når du ikke kan kjøre til jobben fordi det ikke lar seg gjøre å få tak i reservedeler til Toyotaen din.

De siste dagene har mye merkelig skjedd her i Kairo. Landets mest kjente politiske satiriker Bassen Youssef har vært i fem timer langt avhør hvor han ble beskyldt for en rekke forhold – alt av politisk karakter. I etterkant har antall beskyldninger økt med tolv nye. Nå har da myndighetene truet TV-kanalen han sender programmet sitt fra med stengning om han ikke tvinges av lufta. Kjenner du til Jon Stewart sitt program The Daily Show, så skjønner du omtrent hva slags

Fem hundre studenter har blitt matforgiftet på skolen hvor rektor har avgjørende betydning for for en ny lov som brorskapet vil tvinge igjennom – som i praksis betyr at de kan selge ut nasjonalsymboler som pyramidene i Giza eller Suezkanalen om de skulle ha lyst. Det er vel ikke akkurat vanskelig å skjønne hvem som står bak den matforgiftningen?

Egypt troner nå toppen av flest antall demonstrasjoner pr. dag i hele verden. Det synes jeg ikke er noe rart slik ting går for seg her.

Så jeg konkluderer med at det brygger opp til storm her i Egypt. Regn med at også du i lille, bortgjemte, bortskjemte og beskyttede Norge vil merke ringvirkningene når den setter i gang for fullt. Om magefølelsen min har rett her, gjetter jeg på at det dreier seg om uker før vi er der.

Hva tenker du om situasjonen i Midt-Østen? Bruk kommentarfeltet under og del med oss andre.

Sist oppdatert 20. juni 2013 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.