Katastrofal tankegang – hvorfor tenker du at alt går til helvete straks

Dette med katastrofal tankegang tror jeg er et fenomen som alltid har eksistert. Men, etter at internett ble vanlig i de tusen hjem, har nok fenomenet økt betraktelig. Sosiale medier som Twitter og Facebook gjør nok også sitt til at spredning av armageddon rykter går mye fortere enn i gamle dager, altså for en tre til fire år siden.

Apropos gamle dager. Ryktene gikk om alt mulig rart da også, men de gikk ikke like fort, og de rakk ikke like langt. Forskjellen er nok at den gang varte ryktene lengre. Siden ryktene tok lengre tid å spre, satt de nok mye lengre i folks minne også.

I 2011 gikk det masse rykter om jordas undergang den 21. desember 2012. Basert på disse ryktene ble til og med filmen 2012 laget og gikk sin seiersgang rundt omkring på kinoer. Vi var alle veldig opptatt med å forberede oss på at nå går det nok lukt til hælvete, alt sammen! Jeg var en av de som lot meg fullstendig suge inn i alle konspirasjonsteoriene det året.

Jeg leste og så på filmer på Youtube om alt fra jordas undergang, til alle teoriene om at Obama var antikrist til at han var Hitler. Og, det ga et kjærkomment tema å snakke om når jeg snakket med både familie og venner på telefon og Skype. Vi satt alle og teoretiserte rundt mulige måter å overleve denne undergangen vi alle skulle oppleve.

I dag, den 29.06.2013 sitter jeg her da svært så i live. Jeg er veldig glad for at jeg ikke bestilte flybilletter til Himalaya som jeg snakka om å gjøre. Dette var jo  for å være høyt nok oppe når flodbølgen forårsaket av økt magnetisme skulle drukne verden siden planetene i solsystemet vårt skulle stå i rett bane.

Gud bedre. Det er ikke grenser for hva man lar seg rive med av når man kjeder seg litt for mye.

Jeg skjønte jo hvor urimelig det hele var et par måneder før selve datoen for undergangen vår. Det hjalp å lese en Wikipedia artikkel som forklarte at joda, planetene sto da vitterlig i rett bane i 1997. Det hadde visst ikke hatt noen spesiell virkning på oss.

Tilbake til overskriften.

Hvorfor tror vi alltid at det er like før det smeller? Hvorfor bruker vi så masse tid og energi på ting vi ikke kan påvirke?

Jeg tror dette henger sammen med vårt behov for å ha noe å snakke om, og noe som er utenfor oss selv. For noen har politikk denne funksjonen, mens for andre er det mer spennende å diskutere noe som er større enn oss selv. Vi mennesker liker å spekulere. Denne spekulasjonen gir oss også noe å snakke om som ikke direkte har noe med oss selv å gjøre, så det fungerer som en plattform for diskusjon. Det er jo tross alt begrenset hvor lenge man kan snakke om været eller det vonde kneet, så noe må vi jo ty til.

Det går nok straks til helvete alt sammen skal du se!

Jeg er sikker på at de satt og sa det samme til hverandre på kneipene i middelalderen. De satt og spekulerte rundt meteorer og stjerneskudd og fortalte hverandre om at nå straks går det rett til skogs med oss alle mann.

Jeg tenker vi overlever en stund til. Vi mennesker har en fantastisk evne til å tilpasse oss til de mest håpløse situasjoner og omstendigheter.

Hva tror du er grunnen til at vi tenker på en så katastrofal måte?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening. Og ikke glem å dele posten med dine venner og bekjente, så får dere noe å snakke om.

Sist oppdatert 10. november 2020 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.