Leiebil – unngå de verste fellene ved leie av bil


bilutleie-leiebil-elefantDu har vært på ferie sammen med din kjære i en uke og liggi på stranda. Det er kos nok det. Men, til slutt blir det kjedelig å bare ligge der og kope dagen lang. Så, dere bestemmer dere for å leie en bil og ta en tur rundt i nærområdet. En leiebil er da en nærliggende løsning siden dere ikke har noe videre lyst til å ta taxi rundt.

Å leie seg en bil kan for så vidt fungere fint, men det kan også bli en mektig dyr affære om du ikke er forsiktig når du inngår avtalen med bilutleie firmaet.

Her er noen gode tips og råd for deg som skal leie en bil i inn eller utland. Det er en del feller å unngå, men du skulle ikke ha noe stort problem om du bare er litt påpasselig.

Les hva som står i kontrakten nøye

Les leiekontrakten nøye. Ikke skriv under på noe du ikke vet hva er. Det er lett å bare tenke at det er begrenset hva du kan risikere, men det stemmer ikke. Builutleie firmaet kan faktisk kreve at du betaler for nybilprisen til bilen. Hele beløpet. Siden de gjerne har fått deg til å skrive under på en VISA slipp, kan de faktisk få lettet kontoen din for et digert beløp uten at det er stort du får gjort.


Dokumentasjon av tilstanden på leiebilen ved leie

Ta bilder av bilen innvendig og utvendig før du setter deg inn i den – med representanten for bilutleie firmaet tilstede. Ved å gjøre dette, signaliserer du at du ikke har planer om å falle for eventuelle påfunn fra utleiefirmaets side.

Etter endt leietid er det viktig å vise bilen til representanten, og få underskrift på at den er levert tilbake i god stand. Dermed har du bevis for at eventuelle skader de måtte oppdage, ikke kan belastes ditt VISA kort eller annet betalingskort. Skulle representanten fra leiebilfirmaet under inspeksjonen oppdage skader, er det viktig å ta bilder og få underskrift på hva som er skadet mens du hadde bilen.

Jeg har opplevd at skader påført av neste leietaker, ble forsøkt belastet mitt kort, så her gjelder det å være forsiktig.

Sjekk at bilen virkelig er forsikret

Dette punktet er spesielt viktig om du leier bil utenfor Europa. Du må sjekke at bilforsikringen faktisk er betalt til forsikringsselskapet. Har utleiefirmaet forsikret utleiebilene sine? Jeg vet om konkrete tilfeller i Thailand hvor utleier hadde falske forsikringspapirer på utleiebilene sine, og da ulykke skjedde, måtte leietaker betale full erstatning. Dette kom på flere hundre tusen kroner. Uteleiefirmaet slipper billig unna, fordi det er ditt ansvar som sjåfør å påse at bilen er forsikret.


Har du andre tips i forbindelse med leie av bil i Norge eller i utlandet?

Er det noe jeg har glemt å nevne som du har kommet ut for ved leie av bil fra AVIS eller Budget i Oslo, Bergen, Trondheim eller en annen by i Norge – eller i utlandet som USA, Tyskland, Sverige eller Danmark?

Bruk kommentarfeltet under til å fortelle om det. Husk å dele denne siden med vennene dine på Facebook eller Twitter, så de ikke trenger å oppleve det samme.

Sist oppdatert 27. mars 2015 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.