Lille speil på veggen der, hvem er vakrest i landet her?

I eventyret får vi vite at et speil aldri lyver. Dronningen ser seg i speilet minst en gang om dagen for å sjekke at hun er den fagreste i landet.

Dette med å speile oss og se vårt eget speilbilde er viktig for oss mennesker. Dyrene ser ikke poenget i dette. Bare vi mennesker. Hva kommer dette av? Hvorfor er det så viktig for oss å like det vi ser i speilet som henger der på veggen? Jeg har mange ganger undret over dette, men aldri helt kommet fremt til et fornuftig svar.

Gjennom årene har jeg lest ulike teorier rundt dette med å speile seg. Tydeligvis har speilet vært en del av dette med å være menneske gjennom tusenvis av år. Forskjellen har bare vært hvor bra speilene har vært. Ønsket om å speile seg har neppe forandret seg stort gjennom årtusenene.

Vi har speil overalt. På badet. I gangen. I stua. På soverommet og på kjøkkenet.

Baderomsspeilet

Speilene vi omgir oss med dekker ulike behov. Speilet på badet handler om å se sannheten i hvitøyet tror jeg. Når du sitter foran speilet på badet vil du at det skal lyve minst mulig, så du kan få sminken riktig eller sjekke at skjeggveksten er barbert bort. Du vil ikke at baderomsspeilet skal være “snilt” med deg. Du vil vite det slik det er.

Speilet i gangen

Speilet i gangen trenger ikke være like slemt. Det er der for å ta en rask siste sjekk at alt ser bra ut før du løper ut døra. Så, her er det ikke like nøye at lyset er riktig eller at det viser den nakne sannheten. Speilet i gangen har ofte også en funksjon i forhold til å få rommet til å virke større.

Stuespeilet

I stua er speilet mest til dekorasjon, så her er designet av selve speiler eller ramma til speilet viktigst.

Speil på soverommet

Dette med å ha speil på soverommet kan dreie seg om litt forskjellige ting. For de som har speil i taket på soverommet rett over senga er det åpenbart hvorfor de har plassert et speil akkurat der. De vil se alt!

Kjøkkenspeilet

Kjøkkenspeilet handler nok mye om å ha atter en plass å sjekke ditt eget speilbilde – siden du allikevel tilbringer mye tid på kjøkkenet, kan det være praktisk å ha et speil hengende der. Gjerne rett over kjøkkenbenken.

Speil er mange ting.

Hvordan opplever du dette med hvilke funksjoner speil har i hjemmet eller i veska?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med meg dine tanker rundt temaet speil. Hvorfor er speilet viktig for deg? Husk å del denne posten på Facebook og Twitter med dine venner.

Forøvrig så kan du få laget spesialtilpasset speil her.

Sist oppdatert 12. november 2020 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.