Med to små klikk er års arbeid ruinert


provetid-midlertidig-kontrakt-testVi bruker WordPress som plattform for nesten alle prosjektene vi bygger i Devenia. Disse prosjektene er innenfor en rekke forskjellige områder, så jeg skal ikke kjede deg med å liste opp alle sammen. Jeg vil bare bruke et av disse prosjektene som eksempel litt seinere i denne artikkelen.

Grunnen til at jeg skriver artikkelen, er for å advare deg mot å ta for lett på ting når det gjelder søkemotoroptimalisering av din blogg, butikk eller hjemmeside. Jeg vil advare deg fordi jeg har selv gjort en alvorlig tabbe i forhold til dette, som jeg på det tidspunktet ikke innså konsekvensene av.

Du får ha litt tålmodighet med meg i denne posten. Det er litt omstendelig å forklare.

Her er hva som skjedde

Vi har gjennom flere år jobbet med en egenprodusert publikasjon innen vitenskap. Siden dette dreier seg om heter Science and Inventions, og vi har publisert hundrevis av artikler om vitenskapelige tema på denne siden gjennom flere år.

Siden har hatt en flott trafikkvekst gjennom disse årene, og det har ikke vært uvanlig at den har hatt hundrevis av besøkende i døgnet som hovedsakelig har kommet fra Google.

For noen måneder siden leste jeg en artikkel om adressering av URL’er, og forfatteren av artikkelen mente at det var uheldig å ha med dato og slikt i URL’ene slik det var vanlig i WordPress tidligere. Han mente man måtte fjerne datoen fra URL’en fordi dette ville hjelpe på plasseringene.

Et eksempel på en slik url er noe slikt som https://www.side.com/07/11/artikkelnavn/

Det viktige her er /07/11/

I WordPress finner du dette under Innstillinger -> Permalenker.

Så, jeg fikk for meg at det kunne være lurt å høre på dette, så jeg gakk hen og endret på denne innstillingen i WordPress. Det tok meg nøyaktig 10 sekunder å endre dette.

Det skulle jeg aldri ha gjort.

Endringen av alle URL’ene førte til total deindeksering av siden, og alle de fine plasseringene vi hadde var etter noen få uker fullstendig fraværende.

Før endringen hadde vi første plass for frasen who discovered electricity og en hel masse varianter og kombinasjoner av frasen. Bare denne siden alene dro inn mer enn 300 besøkende i døgnet. Uke etter uke, måned etter måned.

Etter at jeg innså de katastrofale følgende av disse to klikkene, begynte jeg selvfølgelig å gjøre andre endringer for å prøve å bote på skaden, men de kom aldri tilbake igjen til de plassene de hadde.

Jeg har selvsagt lagt inn alt av nødvendige utvidelser for å omdirigere trafikken riktig og slikt, men det hjelper bare ikke.

Moralen i historien er: vær forsiktig med hva du gjør når søkemotoroptimalisering er grunnlaget for trafikk til hjemmesiden eller bloggen din.


Har du gjort like store brølere som meg på dette feltet?

Fortell om det i kommentarfeltet under. Og pass på å del posten i sosiale medier, så flere kan le av hvor teit jeg var 😉

Sist oppdatert 15. mars 2024 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.