Mine grunner til å fortsette med egen blogg


Jeg ser det argumenteres en del her og der for hvorfor man skal droppe å ha egen blogg, og i stedet flytte over skriveriene sine til Google+, Facebook eller et av de andre sosiale nettverkene.

Så, da tenkte jeg det kunne være greit å lage litt motvekt til argumentene som vanligvis brukes. Bare for balansen sin del altså.

Et vanlig argument jeg ser dukker opp fra tid til annen er at siden det er så lettvint å skrive sine innlegg i de sosiale nettverkene, er det ingen grunn til å pese med å ha en egen blogg lengre. Jeg mener forøvrig med egen blogg det som kalles for self-hosted. Altså ikke hos wordpress.com, blogger.com eller blogg.no, men en blogg du har full kontroll over.

Om du er en av disse som har droppet bloggen og bare skriver i de sosiale nettverkene, vil det være lurt å tenke over følgende: Hva gjør du den dagen ditt valgte nettverk plutselig er borte? Eller at de innfører ett eller annet du bare ikke kan fordra? Hva gjør du da?

Om du publiserer tankene dine på bloggen din, er det stort sett bare du som har kontroll over den. Jeg forutsetter selvsagt her at du faktisk tar backup av den, sånn at den er flyttbar til annen hosting om det skulle knipe. Ja, for du tar online backup?

Jeg er rimelig aktiv i sosiale medier, men jeg vil aldri ta sjansen på at Google eller Facebook skal ta vare på det jeg skriver for meg. Det er rett og slett feil å belage seg på noen jeg hverken kan nå eller ha et personlig forhold til. Jeg stoler ikke på nettverkene, for jeg vet at de har ikke meg som eier av innholdet som sin høyeste prioritet. De har seg selv, annonsørene og i siste instans aksjonærenes interesse som sin første, og i realiteten den eneste prioriteringen.

Derfor skiver jeg på bloggen min her, og så deler jeg heller innlegget i de sosiale nettverkene hvor jeg synes det er relevant. Dermed har jeg fått eksponeringen jeg ville ha, samtidig som jeg ikke har gitt bort retten til innholdet. Det er 100% mitt fremdeles.

Mine anbefalinger til bloggeverktøy

Min anbefaling til bloggeverktøy som du kan ha den fulle og hele kontrollen over er uten tvil WordPress.

Self-hosted WordPress er det beste bloggeverktøyet der ute akkurat nå. Det er også det største, så her kommer oppdateringer og de tetter sikkerhetshull ofte. Lenka over er til den Norske versjonen som ligger hos WordPress.org.

Du trenger et domene til bloggen din. Selv bruker jeg Nameadmin til samtlige domener vi jobber med, men du kan like gjerne bruke Domeneshop eller et av de andre Norske firmaene.

Hosting finnes det mange firmaer som tilbyr. Gjør et søk på Google så finner du sikker noe som passer lommeboka di. En av kundene våre tilbyr webotell og domeneregistrering.

Her er en annen kunde av oss som tilbyr hosting, altså webhotell. Men som sagt, så finnes det mange tilbydere der ute. Det er bare å gjøre et søk på Google etter webhotell eller hosting så finner du nok noe som passer.

Om du er veldig opptatt av kontroll, kan en dedikert server være et alternativ du vil seriøst vurdere. Vi har to dedikerte servere selv stående hos Servetheworld som vi har full kontroll over.

Ellers så trenger du ikke noe mer. Et domenenavn, og et sted å ha sidene så de er tilgjengelig hele tiden. Har du fast ip-adresse hjemme, kan du til og med ha sidene liggende på din egen maskin så lenge den ikke skrus av og ellers har en stabil nettforbindelse.

WordPress er et enkelt verktøy å holde oppdatert. Når det kommer oppdateringer, får du beskjed om dette i admin-delen av systemet, og du trenger så bare å klikke på en knapp så oppdateres det av seg selv.


Hva tenker du om dette med å ha egen blogg?

Syns du dette med å blogge er sååå 2011, eller foretrekker du kontrollen det gir? Bruk kommentarfeltet under og si din mening, og husk å dele posten i sosiale medier.

Sist oppdatert 28. april 2022 av Bjørn Are Solstad

4 kommentarer om “Mine grunner til å fortsette med egen blogg”

 1. Jag håller med dig att self-hosted är att föredra. Som du skriver har man då kontroll över sitt innehåll, sin webbadress (domän) samt många fler tekniska funktioner som 301-redirect och 404-sidor.

  Om man har byggt upp ett stort antal länkar till en blogg som är hostad på t.ex. wordpress.com kan man (mig veterligen) inte göra en 301:a om man vill byta till egen domän. Har man en self-hosted blogg på egen domän, har man friheten att peka om den helt och hållet till en ny domän om man vill göra det.

  Svar
  • Viktig poeng du nevner med 301 og 404 Kristoffer. Det er så mange grunner til å ha kontroll på siden, at jeg ikke kan se en eneste grunn til å la være. Manglende tekniske ferdigheter må vel være det eneste jeg kan tenke meg. Men selv det er ikke noe godt poeng siden det finnes mange hoster som tilbyr 1-klikk installasjon av WordPress.

   Svar
 2. Hva jeg tenker?

  Synes du oppsummerte det veldig bra i denne posten, helt på linje med min egen tankegang. Jeg har hittil ikke tatt steget ut med å ha en privat blogg. Men registrerte etternavnet mitt for en tid tilbake og fikk satt opp en blogg i forrige uke. Så da får jeg skrive litt der alt etter tid og lyst 😉

  Ser du eksperimenterer en del med din egen blogg, synes den ser bra ut jeg nå 🙂

  Svar
  • Har vært litt fraværende fra nett i noen dager siden jeg driver og bytter briller. Mye hodepine å kose seg med når man skifter briller.

   Ja, jeg synes det er underlig at folk tør å stole på de sosiale nettverkene til å ta vare på ting for de, men det skal vel bare en smell til så kommer de nok på andre tanker.

   Mye eksperimentering på denne bloggen ja. Det er her jeg tester ut alt før jeg ruller det ut til de nettstedene hvor vi tjener pengene hovedsakelig. Greit å teste ut ting en plass hvor det ikke gjør så vondt i lommeboka.

   Er veldig fornøyd med den malen jeg har her nå. Lett å lese, klar og tydelig – og er tilpasset alle mobilstørrelser.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.