Pass opp for Gettyimages


photodune-bilderJeg har akkurat blitt ringt av en fyr fra Gettyimages. Getty er en av de største og mest kjente bildebankene i verden. Fyren som ringte ville “følge opp” på en utestående faktura på 1050 britiske pund som vi ikke hadde betalt. Dette blir omtrent 10.000,- norske kroner som det utestående beløpet er på.

Saken er den at vi har aldri kjøpt noe fra Gettyimages. Hverken bilder eller noe annet de måtte selge.

Det de gjør, er å scanne nettsider for å finne folk som har “lånt” et bilde de har funnet på bildesøket til Google eller Bing som de har brukt på en side, og så sender de rett og slett en faktura på epost for bruk av deres bilde.

Vi kjøper faktisk alle bilder vi bruker på sidene til Devenia. Vi kjøper bildene fra Photodune og er godt fornøyd med det.

Jeg husker godt hva som skjedde som førte til fakturaen på ti tusen kroner.

Dan Stelter som er ansvarlig for våre kunder i USA skrev en artikkel på Devenia.com som han pleier. Han legger alltid inn noen bilder i hver artikkel for å illustrere, og det gjorde han også denne gang. Han fant ikke noe passende bilde på den vanlige plassen hvor vi kjøper bildene vi bruker, så han la rett og slett inn et bilde fra Getty Images som han fant via et søk på Google.

Da vi mottok fakturaen fra Getty fjernet vi umiddelbart bildet fra artikkelen hvor det befant seg. Dan som hadde gjort tabben var fullstendig fortvilet, men jeg forklarte til han at alle kan gjøre en tabbe. Jeg regnet med at alt skulle så være i orden da bildet var fjernet fra både artikkel og fysisk fra serveren vår. Dette var før telefonen fra de i dag.

Jeg har hele tiden vært svært bevisst på dette med å kjøpe bilder og ha ting i orden på våre kommersielle sider. På bloggen min her må jeg inrømme at jeg ikke er like nøye på dette, men der hvor vi har direkte kommersielle interesser passer vi på å ha alt i orden. Det skulle bare mangle.

Så, da jeg i dag ble ringt opp av representanten fra Getty, var jeg lettere sjokkert.

Melding til Gettyimages

Vi kommer ikke til å betale for noe vi aldri har kjøpt. Jeg skjønner at dere er desperate etter å skumme, men dette er å gå for langt. Det hadde ikke gjort noe med en vennlig advarsel siden vi faktisk ikke var klar over tabben fra vår skribents side. Hva dere her driver med er fullstendig umoralsk og forkastelig.


Til dere andre – pass på å ha bilder i orden i forhold til eierskap

Pass på at du alltid har lisenser og slikt i orden når du bruker bilder på hjemmesiden din. Aldri ta lett på dette.

Hva er din erfaring med bildebyråer?

Har du hatt noen lignende erfaring fra en bildebank som er så stor og kjent som Gettyimages? Bruk kommentarfeltet under og fortell om det. Husk å dele posten i sosiale medier så andre kan bli advart om metodene Gettyimages.com bruker for å drive inn penger.

Om du er ute etter å finne en plass å kjøpe stock photos som de Getty selger, vil jeg heller anbefale å ta en titt på utvalget til Photodune. De har også mye fint til WordPress som maler og slikt.


Eksterne plasser hvor du kan lese mer om Getty Images sin råtne forretningspraksis:

Techdirt beskriver Getty Images sin bevisste strategi med å dra firmaer til retten er å anse som kopirett trolling og råtten forretningspraksis. Det viser seg at Getty saksøker alt og alle.

Sist oppdatert 30. mars 2015 av Bjørn Are Solstad

6 kommentarer om “Pass opp for Gettyimages”

 1. Hadde helt glemt denne posten fra 2013, men ser noen har søkt på problematikken. Så da kan jeg bekrefte at i 2022 har de fremdeles ikke forfulgt dette rettslig.

  Svar
 2. Wow, det var ikke en liten regning heller… Takk for en heads up, selv om jeg prøver å ikke bruke andre bilder enn mine egne…

  Svar
  • Er spent på om de vil forfølge dette rettslig. Det vet vi jo ikke enda. Lurer også på om denne bloggposten vil bli brukt som rettslig bevis i så fall – som en innrømmelse fra vår side at vi har brukt bildet. Uansett kommer vi ikke til å betale dette. Beløpet er fullstendig ryggesløst, og vi hadde selvsagt aldri betalt noe slikt for et bittelite bilde i hjørnet av en bloggpost. Vi kjøper vanligvis bilder med weboppløsning til en dollar eller to for hvert bilde.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.