Petter Angel: En markant skikkelse fra Lofoten på 1700-tallet

Hvem var Petter Angel, og hvorfor er dette av interesse for meg?

Jeg har alltid lurt på hvem min forfar Petter Angel var. Av ting jeg har hørt da jeg var i Lofoten for mange år siden var at barna hans byttet etternavn til Pettersen etter hans død. Da jeg var 16 år, gikk jeg på Sandvik Folkehøyskole som hadde kortur dette året til Lofoten, Vesterålen og Harstad.

En av plassene vi besøkte var Myre i Lofoten husker jeg. Jeg ble plassert til overnatting hos et eldre ektepar. De kjente begge til mine bestefedre Birger og Anton Pettersen. Da jeg spurte om de kjente til Petter Angel, var de begge motvillige til å fortelle noe om han. Men, jeg fikk lurt ut av den gamle fiskeren litt om hvorfor han var så motvillig til å fortelle noe om min forfar. Det du finner under, er ikke hva den gamle mannen fortalte meg. Det er hva Google Bard kunne fortelle om han. Jeg husker ikke så mye hva den gamle mannen fortalte on Petter Angel, men det var i følge han mye fælt han hadde gjort. Og mannen mente at dette var grunnen til at barna til Petter Angel byttet etternavn da han døde. For å prøve å viske ut at han hadde eksistert.

Dette er så bakteppet til hva jeg har klart å lure ut av Google Bard. Jeg prøvde også å finne ut noe om han med ChatGPT, men der var det blankt. Jeg har ikke enda testet med den nye chatbotten som heter Claude, men skal se om det finnes noe på han der også.

Om Petter Angel

Petter Angel var en fisker og gårdbruker som bodde i Lofoten på 1700-tallet. Han var også en betydningsfull lokal leder og var involvert i flere rettssaker. Beskrevet som en hardtarbeidende og dyktig mann, var han en respektert skikkelse i samfunnet.

Rettssakene

Angel var involvert i flere rettssaker på 1700-tallet. Blant disse var han anklaget for å ha stjålet en ku, ødelagt en grensestein og tatt for mye fisk fra en felles eiendom. Til tross for disse anklagene, vant Angel hver rettssak han var involvert i. Dette kan skyldes hans posisjon som en velstående og respektert mann, og hans evne til å kjempe for sine rettigheter.

Politisk involvering

Petter Angel var ikke bare kjent for sin rolle som en fisker og gårdbruker, men også for sin politiske aktivitet. Han var en sterk talsmann for fiskere og bønder, kjempet for deres rettigheter og mot skatter og avgifter. Han var en kontroversiell figur, men også en respektert leder, kjent for sin evne til å kjempe for sine synspunkter, uavhengig av kritikk.

Hans arv

Til tross for kontroversene rundt hans politiske synspunkter, er Angel fortsatt husket som en viktig skikkelse i Lofotens historie. Hans arv inkluderer hans bidrag til fiskeriet og landbruket, hans sterke forsvar for rettighetene til fiskere og bønder, og hans motstand mot skatter og statlig inngrep i lokalsamfunnet.

Familie

Petter Angel etterlot seg en kone, tre barn og en stor gård ved navn Angelgaarden ved sin død i 1772. Det er ukjent om hans barn endret sine etternavn for å distansere seg fra sin fars kontroversielle synspunkter.

Om Angelgaarden

Angelgaarden, som ligger i Lofoten, er en av de eldste gårdene i området. Opprinnelig bygget på 1600-tallet av Petter Angels far, Anders Angel, strekker gården seg over omtrent 1000 dekar og har en variert natur med fjell, skog og hav. Den ligger på øya Gimsøy, omtrent 10 kilometer nord for Svolvær, med nærmeste kjente sted som Gimsøyfjorden. Gården drives i dag av Petter Angels etterkommere og er en viktig del av Lofotens historie og kultur.

Stemmer det jeg har skrevet over?

Jeg henvender meg nå til dere som måtte ha hørt om Petter Angel. Er dette korrekt? Om du vet noe om han, vil jeg gjerne at du skriver om det du vet i kommentarfeltet under. Jeg spør hovedsakelig fordi jeg overhodet ikke stoler på faktaene store språkmodeller som Google Bard spytter ut. Det er best å dobbelsjekke med de som eventuelt har noe mer informasjon om min forfar.

Sist oppdatert 15. juli 2023 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.