God Jul alle sammen

5 comments

jul 300x225 God Jul alle sammenI fjor hadde vi ingen Julefeiring i det hele tatt. Hverken jeg eller Eman hadde noe spesielt lyst til å gjøre noe ut av disse julegreiene, så vi bare droppa hele greia. Har i grunn tenkt på det der med å bare droppe hele greia mange ganger før, og forrige Jul gjorde vi det altså. Kan jo ikke ha noe uprøvd.

I år er det jeg som insisterte på at vi må gjøre litt ut av Jula. Jeg syns altså ikke at fjorårets eksperiment var noe særlig. Jeg har aldri vært noen tilhenger av overdådig Jul, men synes det er hyggelig med “litt” Jul.

Det å droppe en tradisjon et år kan være en fin ting å gjøre. Man får sjekket om det er følelsesmessig viktig eller ikke. Jeg innså altså at det var viktig for meg å feire tradisjonell Jul.

Men, helt tradisjonelt blir det jo ikke, siden vi bor i Kairo i Egypt. Det er ikke mye snø her, og ikke feirer de Jul den 24. desember heller. Den koptiske Kirke som er den største kristne gruppen her, feirer Jul den 7. Januar, akkurat som den Russisk ortodokse kirken gjør.

Jeg har i mange år hatt veldig doble følelser i forbindelse med Jula. Det føltes alltid så påtvunget og falskt. Siden vi droppet Jula i fjor, forsvant denne følelsen for første gang i mitt liv, og i år føler jeg bare glede og kos rundt dette. Det føltes godt å kunne velge hele greia bort i fjor, og det føles godt å gjøre litt ut av det i år.

På Julaften vil vi spise middag sammen med mange gode venner, og det gleder jeg meg masse til. Jeg tror vi blir bortimot 20 stykker til middag, og det er for meg et sant under at vi har klart å få oss nære venner. Det har tatt oss lang tid å bygge opp en liten vennekrets, og jeg er evig takknemlig for at vi omsider har fått det til.

I Jula er det en fin tid å reflektere litt over ting man har opplevd i løpet av året, og ting å være takknemlig for.

Jeg er evig takknemlig for at Morsi ble avsatt i revolusjonen vi hadde den 30. juni og ikke lengre er President i Egypt. Jeg er like takknemlig for at det muslimske brorskapet ikke lengre kontrollerer oss alle. Jeg skrev en post tidligere om at jeg takket General Al Sisi og staben hans for at de gjorde det eneste rette og hørte på folkets krav. Nå, et halvt år senere begynner følelsen av å leve i et mareritt omsider å slippe taket. Mye merkelig skjer fremdeles på daglig basis her i Egypt, men vi ser at brorskapet ikke lengre kontrollerer folket.

Ting går altså fremover her til lands, og det er vi alle veldig glade for.

Eman foreslo at det ville være interessant for Egyptere å lese om hvordan det oppleves å være en Nordmann bosatt i Egypt. Jeg kommer til å skrive en slik post på den engelske bloggen min litt etterhvert. Det har vært en svært traumatisk opplevelse å være utlending i et land med så mye sinne og hat de siste tre årene. Og jeg har fremdeles store problemer med å bare se videoer fra all galskapen jeg har vært vitne til. Når man sitter og ser folk slakte hverandre på TV i godstolen i trygge Norge blir man ikke så påvirket av det. Når man sitter og ser det samme på TV her og vet at det man sitter og ser på foregår mindre enn to mil unna, ja da har det en ganske annen virkning. Spesielt siden vi opplevde direkte skuddvekslinger i gatene der hvor vi bodde under den 25. Januar revolusjonen.

Egypt, og spesielt Kairo er svært traumatisert på samme måte som folket i Syria og alle andre områder med terrorisme er. Det vi har gått igjennom og som fremdeles foregår rundt oss har permanent gjort noe med oss, på godt og vondt.

Hver gang vi hører folk feire med fyrverkeri, løper vi til lydkilden for å sjekke om det er fyrverkeri eller skyting vi hører. Det skjer helt automatisk, og jeg tror vel aldri jeg vil reagere på noen annen måte igjen. Når vi går tur om kvelden, lytter vi konstant etter uvanlige lyder, og lytter etter retningen hvor lydene kommer fra.

Terroriseringen til brorskapet har altså hatt sin virkning.

I går satt jeg på Skype med en kollega i Norge som fiksa ting teknisk hos en felles kunde. Samtidig som vi satt og jobba med tingene, hadde jeg på den andre skjermet gående tre Bambuser live streams (live broadcasting direkte fra mobilen) som viste muslimsk brorskap angripe politiet på tre plasser her i Kairo. Det føles helt absurd noen ganger når jeg vet hva som skjer her i Egypt, og samtidig sitter jeg og leser artikler i New York Times, Bostom Globe og andre store nyhetsmedier som kan fortelle stikk motsatte historier av hva vi som bor her i Kairo opplever.

Det føles helt underlig å se hvordan verden blir ført bak lyset av det muslimske brorskapet. Fremdeles.

Jaja.

Det var egentlig ikke politikk jeg hadde tenkt å snakke om her, men det er bare ikke mulig å unngå temaet når man bor her hvor vi bor.

Uansett ønsker jeg deg en velsignet Jul og et Godt Nytt År i 2014. Jeg tror vi vi alle trenge alle de velsignelser vi kan få til neste år. Går ting som jeg tror de vil, vil mange av oss måtte revurdere hva vi tenker og tror om mange ting.

Bjørn Are SolstadGod Jul alle sammen
les mer

Bryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. Festlig

2 comments

bryllup rehab city kairo egypt1 Bryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. FestligHerregud hvor annerledes Egypt er. Hva du ser på bildet er et bryllup her i Rehab City hvor jeg bor. Rettere sagt, en liten del av et bryllup som kan vare i opp til tre dager. Det avhenger av om folka som gifter seg er fra nedre eller øvre Egypt.

Artig var det ihvertfall å se på hvordan folka dansa rundt og hoppa og spratt. Og slangetemmer fløyta til fyren som spilte på den var ihvertfall eksotisk å høre på. Men flink var han, det er helt klart.

Og det var en selvfølge å blokkere gata for biler som sto og venta. Og det merkeligste var at disse bilene tuta ikke som de pleier å gjøre etter tre sekunder. De venta tålmodig i flere minutter før de ymta frempå om å få passere. Dette må henge sammen med at bryllup står så høyt i verdi her til lands.

Vanligvis merker vi ikke så mye til at vi bor i Egypt siden Rehab City er bygget etter vestlige standarder omtrent som en hvilken som helst Amerikansk eller Nord-Europeisk by, men når man ser et opptrinn som dette, så blir man kraftig påminnet om at dette tross alt er den eldste sivilisasjonen i verden med tradisjoner som går tilbake 7000 år i tid. Tilbake til tiden hvor faraoene dominerte den kjente verden.

Når man tenker på det sånn, så føles ting straks annerledes.

Jeg bruker mye tid på å observere hvordan folk gjør ting her i Egypt, og jeg blir bare mer og mer undrende over alle de små detaljene. Det er i detaljene man ser hvordan en kultur og et samfunn fungerer. Og skal man ha en opplevelse av dette, så må man være i kulturen over lengre tid.

I og med at jeg ikke snakker språket her, vil jo selvsagt min opplevelse av den Egyptiske kulturen være noe amputert, men det er allikevel mange interessante ting å få med seg for den som er observant.

Hva er det mest “annerledes” du har opplevd noe sted?

Del dine observasjoner med meg, og husk å del posten i sosiale medier!

Bjørn Are SolstadBryllup rett utenfor blokka. Blokkerte gata, og slangetemmer orkester. Festlig
les mer

Videobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap – ADVARSEL – svært forstyrrende video

No comments

muslimsk brorskap rabaa lik tortur drap 300x212 Videobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap   ADVARSEL   svært forstyrrende videoMange utenlandske journalister og nyhetskanaler trekker i tvil det aller meste rundt muslimsk brorskap og mange medier benekter fremdeles for at dette dreier seg om en ondsindig terroristorganisasjon på lik linje med Al-Quaida. De har også bestemte meninger om hvordan Egyptiske myndigheter håndterer demonstrasjonene i Kairo. En vanlig oppfatning er at myndighetene har overreagert i sin håndtering av situasjonen.

Video som viser den nakne sannheten om brorskapet

Videoen under ble publisert i går den 19. august 2013, og viser et opptak som ble gjort den 14. august 2013. Videoen er filmet fra et bygg med utsikt over Rabaa, hvor brorskapet hadde sin hoveddemonstrasjon til den ble brutt opp med makt.

ADVARSEL – svært sterke scener.

https://www.youtube.com/watch?v=NO5eICnj_AQ

Det du ser i denne videoen, viser med all tydelighet hvor onde og grusomme brorskapet er, og hvorfor militæret her i Egypt ikke lengre kunne la ting fortsette.

Likene som blir båret i videoen, har i følge politiets etterforskere vært døde i flere dager på det tidspunktet de blir båret ut på plassen. Hensikten med det hele er å skape inntrykk av at dette er uskyldige, drepte medlemmer av brorskapet mens det i virkeligheten er sivile som ble oppbevart under scenen i Rabaa etter å ha blitt torturert til døde. Du kan se de første par sekundene at likene bæres ut fra sceneområdet.

Det er etter denne videoen som er filmet i et ett sammenhengende sveip ikke mulig å betvile hvorvidt muslimsk brorskap er en terroristorganisasjon eller ikke og må bekjempes slik Egyptiske myndigheter nå gjør.

Du finner mer på bloggen til Eman og du ønsker å sette deg inn i hva som faktisk foregår her i Egypt sett fra perspektivet til ei som vet mye mer enn meg ang. den politiske situasjonen.

Bjørn Are SolstadVideobevis som viser ondskapen til muslimsk brorskap – ADVARSEL – svært forstyrrende video
les mer

Over 11000 turister ankommer Hurghada

No comments

rodehavet egypt strand palmer 300x179 Over 11000 turister ankommer HurghadaAhram Online melder at 74 fly med 11.250 turister landet på Hurghada internasjonale flyplass i går.

Flyplass sjef Samy Abdel-Moneim forteller til statens nyhetsbyrå MENA at det har vært en kraftig økning i ankomster i går med totalt 148 fly hvorav 74 fra internasjonale flyplasser.

Hundrevis av busser kom til flyplassen for å frakte turistene til hotellene deres.

Ifølge flyplass sjefen, har nå hotellene kommet opp i 95% av kapasiteten.

Det er mange Egyptere som feier Eid i Hurghada. Eid er feiringen av avslutningen av Ramadan.

I følge statistikk fra det statlige statistikkbyrået CAPMAS, ankom 1,1 million turister til Egypt i april 2013. Dette er en økning på 5,2% sammenlignet med samme periode i fjor. Det er fremdeles færre enn i april i 2010 hvor 1,2 millioner turister tilbrakte late dager på ferie i Egypt.

Kilde

Har du planer om å reise på ferie til Hurghada?

Jeg har selv planer om å kjøre til Hurghada i høst. Det er for varmt for oss fastboende der nå. Fortell om dine planer i kommentarfeltet under – eller still spørsmål om det er noe du lurer på.

Bjørn Are SolstadOver 11000 turister ankommer Hurghada
les mer

Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

No comments

egyptiske pund sedler mynter illustrasjon Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i EgyptMyndighetene her i Egypt meldte for to dager siden at sedler som har blitt stemplet eller skrevet på med håndskrift ikke har noen verdi og er kjent ugyldige som betalingsmiddel.

Du må derfor passe på å sjekke alle sedler du får i butikker på begge sider.

Dette henger sammen med at det muslimske brorskapet driver og stempler masse sedler med ulike politiske budskap. Det er lett å kjenne igjen slike sedler. Du ser klart og tydelig at en seddel har blitt stemplet med noe. Omtrent som en stemplet kvittering i en hvilken som helst butikk i Norge.

Under ser du et bilde av hver seddeltype som er i sirkulasjon, og som viser hvordan seddelen skal se ut. Du kan klikke på hvert bilde for en større utgave.

Gyldig 5 Egyptiske Pund seddel

5 egyptiske pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Under ser du en helt klart ugyldig 5 Punds seddel. Legg merke til stempelet i blå farge.

ugyldig egyptisk 5 pund seddel Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

20 Egyptiske Pund seddel (det står NOT LEGAL nederst å hjørnet på bildet. Dette skal ikke være der på en gyldig seddel)

20 egyptiske pund ugyldig 300x269 Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

50 Egyptiske Pund – gyldig

50 egyptiske pund fremside bakside Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

100 Egyptiske Pund – gyldig

100 egyptiske pund Pass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt

 

Det finnes også 200 Pund som valør. Jeg fant ikke noe bra bilde å bruke for å illustrere hvordan den ser ut.

Som du ser på bildene over, så vil det være lett å oppdage det om det har blitt stemplet noe på disse sedlene. Skulle en butikk gi deg en slik seddel, må du nekte å ta imot denne seddelen, og be om å få en annen i stedet. Det samme kan du forresten forlange om sedlene er åpenbart skitne eller har blitt skadet.

Har du noe å meddele?

Bruk kommentarfeltet under til det.

Husk og del denne artikkelen i sosiale medier, så andre kan unngå å få problemer med ugyldige eller falske sedler i Egypt.

Bjørn Are SolstadPass på og sjekk verdiløse pengesedler i Egypt
les mer

Det uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjon

No comments

sfinksen pyramide giza egypt 300x200 Det uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjonJeg bor i Kairo i Egypt, og følger med på hva som skjer her i regionen mer enn de fleste. Med tilgang til nære kilder til hva som skjer her til lands, så er det nærliggende å uttale seg om alt som skjer her. Rett utenfor stuevinduet nærmest.

Jeg har frem til i dag kviet meg for å si for mye. Det har vært nok av andre som har uttalt seg i øst og vest om den politiske situasjonen her i Egypt.

Jeg trenger forresten ikke gå utenfor døren for å bli informert om alt som skjer her til lands. Med en politisk svært aktiv kone i Eman, så får jeg min dose mer eller mindre døgnet rundt.

Det er ikke lett å holde seg oppdatert med en slik hamring av nyheter som vi er vitne til nå om dagene. Mye av disse nyhetene er skremmende og morbide. Men, det er faktisk ikke bare elendighet.

Men, det er ikke dette denne posten skal handle om. Jeg skal ikke skrive om alle dagens nyheter om brorskapet, hærsjef Sisi eller Al-Qaida for den del.

Jeg skal skrive om det større bildet i denne posten.

Amerikanerne prøver fremdeles i 2013 å skjønne hva som foregår i denne regionen. Og, de mislykkes miserabelt i å skjønne hva pokker det er disse Araberne vil egentlig.

Jeg er gift med en av disse “pokkers” Araberne.

Kaller du min kone en Araber, så vil hun umiddelbart rette deg og fortelle at hun er ingen Araber. Hun er Egypter. Er hun i ekstra godt humør så vil hun fortelle deg at hun er en stolt Egypter med 7000 års historie. Hun vil også fortelle deg at det er mer enn du har å skryte av.

Dette er en av de tingene Amerikanerne ikke klarer å ta inn. De klarer ikke riktig å forstå at deres forsøk på å styre resten av verden etter deres forgodtbefinnende ikke riktig fungerer her i Egypt. Egypterne vil nemlig ikke ha de. Og de vet også i dag at de trenger ikke Amerikanerne. Amerikanerne trenger Egypt.

Jeg snakker ikke nå om en liten elite i Kairo. Jeg snakker om mannen i gata.

Mannen i gata skjønner ikke nødvendigvis alt for mye angående politikken i Midt-Østen, men han skjønner en ting: at Amerikanerne ønsker ikke at han eller hans familie skal ha en fremtid. Det er ikke så lett å ha varme, vakre tanker om noen som bevisst prøver å ta menneskeverdet fra deg. Systematisk.

Amerikanerne har  jobbet iherdig de siste dagene med å gjenvinne fatningen i forhold til hva det er som akkurat har skjedd her i Egypt.

De sender den ene diplomaten etter den andre til Kairo for å prøve å gjenvinne kontrollen, eller i det minste å være på talefot med regjeringen her.

Hva de tydeligvis ikke riktig har fått med seg enda er at det er en ny sjef i byen. Og han akter ikke å la de høye herrer i Washington bestemme hverken det ene eller det andre her til lands. Og dette er til tross for at de har utsatt leveringen av fire F-16 fly som det var meningen de skulle levere denne måneden.

Amerikanske medier og politikere snakker mye om hvordan de er i ferd med å miste overtaket i Egypt.

Sannheten er at de har ikke noe å presse med lengre.

Når man ikke kan bruke sitt overtak av frykt for å miste overtaket, ja da har man vel i grunn ikke noe overtak, har man vel?

Vladimir Putin er forresten booket til å ta en tur innom Kairo en av de neste dagene. Dette er ikke tilfeldig selvsagt.

Så er det dette med Gulfen, og Saudi-Arabia i særdeleshet. Lettelsen der over Morsi’s avsettelse er så formidabel at de ikke kan finne nok mange måter å uttrykke sin takknemlighet til Al-Sisi. De kaster bokstavelig talt penger på Egypt.

Egypt er nemlig det eneste landet som kan redde de om de skulle komme i en knipe. Og det vet de godt. Penger hjelper bare så langt. Men, det hjelper deg lite når du blir invadert av et nabolands militærstyrker. Da trenger du kanonføde.

Uansett hvordan man ser på dette – så er det ingen tvil om at Morsi måtte bort. På lik linje med at det ikke var helt best for Norge med Vidkun Quisling ved makta.

Norske medier med VG i spissen har fremdeles ikke fått med seg at de blir manipulert og løyet til av brorskapet. Men, det er jo ikke så lett å kombinere drinker på hotellrommet i Kairo, Twitter og sannheten om hva som har skjedd her i Egypt. Det er bedre å holde seg til å spy ut overskrifter som gir klikk.

Den 30. juni skjedde det noe som mange myndigheter i en rekke land har all grunn til å frykte.

Det Egyptiske folk ga rett og slett den valgte regjeringen sparken.

Tenk gjennom hva jeg akkurat sa. Landets leder ble regelrett sparket på gaten. Av sitt eget folk. Militæret bisto bare i dette for å unngå at fyren blei hengt på nærmeste lyktestolpe.

Se for deg hvordan dette kan komme til å spre seg. Det ligner da vitterlig på mange andre store revolusjoner dette her, gjør det ikke? Les om revolusjonene i 1848, så skjønner du hva jeg mener.

Forstår du nå hvor alvorlige konsekvenser folkeopprøret i Egypt kan ha for alle andre lands regjeringer? Ta inn over deg hva jeg sier her, og les så Utenriksminister Espen Barth Eide sine uttalelser i media i dette lyset.

Selvsagt vil han si at det som har skjedd i Egypt er et kupp.

Denne revolusjonen er annerledes på så mange måter. Kall det en anti-revolusjon om du vil. Kall det vafler for den del.

Det er ufattelig hvordan vi satt her og var fortvilet over Morsi’s korstog mot alt og alle som ikke var hans medsammensvorne, til neste dag hvor han rett og slett var fjernet.

Jeg har bodd i Egypt siden et halvt år før 25. januar revolusjonen. Jeg har sett alt som har skjedd med mine egne øyne. Og jeg har stått på kjøkkenet og laget bajonetter ut av kjøkkenkniver og kosteskaft for å forsvare oss da brorskapet sammen med Hamas brøt opp fengslene i Egypt under 25. januar revolusjonen. Jeg bodde rett ved Tora-fengselet hvor Mubarak sitter. Jeg så fangene kjøre oppover gata hvor vi bodde og hoppet ut av fengselets lastebil som de hadde stjålet. De var ikke ute etter å spørre om hva klokka var.

Jeg satt og så på intervjuet på Al-Jazeera med Morsi på telefon da han ble befridd av sine brødre i brorskapet. Dette så jeg på mens hverken internett eller telefoner hadde virket på flere dager. Hverken hustelefoner eller mobiler. Alt var dødt.

Jeg gikk og kostet gata utenfor der vi bodde i Maadi disse dagene for å ha noe å gjøre.

Imidlertid var forvirringen så total disse dagene, at ingen av oss rakk å tenke helt gjennom hva det betydde at Morsi snakket på en mobiltelefon til journalisten hos Al-Jazeera. Hadde Vidkun Quisling levd i dag, ville han og Morsi vært gode venner.

Det er ingen som helst tvil om at det Muslimske Brorskap var på god vei til å selge landet. Og jeg mener ikke “selge” som noe symbolsk. Jeg mener bokstavelig talt stykke opp landet og selge bit for bit til høystbydende. Akkurat som Quisling gjorde med Norge.

Jeg er svært glad og takknemlig for at den Egyptiske hæren steppet inn og hindret dette salget. Og at de gjorde det eneste rette.

På vegne av meg selv og alle jeg er glad i takker jeg den Egyptiske hær for at de har reddet oss fra den sikre undergang for det Egyptiske folk.

Og om du skulle lure – det er helt greit å komme på ferie hit fremdeles. Bare hold deg unna de mest utsatte stedene inntil ting har roet seg ned.

Bjørn Are SolstadDet uendelige lange året med Morsi som President. Egypts politiske situasjon
les mer

Sikkerhetsovervåking på plass i Hurghada i Egypt

No comments

%name Sikkerhetsovervåking på plass i Hurghada i EgyptI følge denne artikkelen, er det nå på plass avansert sikkerhetsovervåking i Hurghada. For deg som skal på ferie til Hurghada, betyr jo selvfølgelig dette med sikkerhet mye, og det er derfor en god nyhet å kunne melde at sikkerhetssituasjonen i Hurghada er kraftig bedret med dette systemet på plass.

Systemet for overvåking er levert av Summit Technology Solutions (STS), og består av 79 utendørs overvåkingpunkter over hele byen. Hele systemet fungerer trådløst. Programvaren som styrer systemet, er selv i stand til å oppdage mistenkelig adferd, og denne adferden blir så fulgt opp av sikkerhetspersonale i byen. Du har dermed mindre grunn til å frykte ubehageligheter når du er på ferie i Hurghada.

Det er derfor ingen grunn til å frykte uroligheter eller opptøyer i Hurghada. Det er altså temmelig trygt å feriere her.

Hva tenker du om sikkerhetssituasjonen i Hurghada?

Bruk kommentarfeltet under og si din mening eller still spørsmål, og husk å dele denne artikkelen i sosiale medier.

Bjørn Are SolstadSikkerhetsovervåking på plass i Hurghada i Egypt
les mer

Egypt har flest Facebook brukere i den Arabiske verden

No comments

Med over 13 millioner Facebook brukere, har Egypt det største antallet brukere i den Arabiske verden, men med veldig lav penetrering på 16,17% av den totale befolkningen.

Lengre ned i artikkelen vil du finne en fullstendig oversikt over de ulike Arabiske landene, og fordelingen oppdatert i Mars 2013. Det er interessant å merke seg at andelen kvinner som bruker Facebook i den Arabiske verden er på 33%.

I følge Africa Online har Egypt nøyaktig 13.010.580 brukere av Facebook i Mars måned 2013.

På tross av det store antallet brukere, er allikevel andelen brukere kun på 16,17% av den totale befolkningen som antas å være på 84 millioner mennesker i slutten av 2012. Dette gjør at Egypt havner på tolvte plass i forhold til gjennomslag i befolkningen. Til sammenligning er 78,66% av landets befolkning aktive på Facebook, fulgt av Emiratene hvor 67,75% av befolkningen er aktive på Facebook.

Fra Mai 2012 til Mars 2013 økte antallet brukere av Facebook i Egypt med 22,24%.

Grunnen til den store økningen i Egypt

Personlig tror jeg den store økningen i antall brukere her i Egypt henger sammen med at Facebook sider nå aktivt blir promotert i media og i reklame, samt at offisielle meldinger fra staten oftere og oftere blir gjort via Facebook sider.

Det er vel ikke alt for ofte man får høre Den Norske Regjeringens offisielle uttalelser via en Facebook side, men dette har skjedd en rekke ganger her i Egypt fra både Presidentens side, Forsvarsministeren og innenriksministeren. I forbindelse med demostrasjoner, blir ofte dødstallene og antall skader oppdatert på helseministeriets ofisielle Facebook side i stedet for via nyhetsbyråer.

Bjørn Are SolstadEgypt har flest Facebook brukere i den Arabiske verden
les mer

Huskeliste og tips for deg som skal til Egypt

No comments

sfinksen pyramide giza egypt 300x200 Huskeliste og tips for deg som skal til EgyptOm du aldri har vært i Egypt, er det en del ting du trenger å huske før du setter deg på flyet. Så, her kommer en huskeliste som kan være grei å ta med seg i kofferten. Husk at Egypt er et veldig annerledes land i forhold til Norge. Det tar tid å venne seg til hvordan ting fungerer her.

Pruting i Egypt

Skal du kjøpe ting på markedet eller typiske boder som selger ting til turister, kan du regne med at alle priser du får oppgitt er minst doblet. Det er ikke uvanlig at de er tredoblet. Så, sier selgeren at statuen koster 100 kroner, er han antakelig villig til å selge den for 50. Og – han har antakelig 50% fortjeneste om du kjøper den for 50.

Utflukter i Egypt

Utflukter er en stor del av turistindustrien i Egypt. Selv om de har “fast pris” kan prisen allikevel forhandles – også om de er arrangert via hotellet du bor på. Dette er viktig å huske. Arrangerte utflukter har ingen fast pris selv om det ser sånn ut i brosjyren på hotellet. Men, du må ta direkte kontakt med arrangøren for å forhandle prisen. Jo flere som skal på tur ut i ørkenen for kamelridning eller cruise på Nilen, jo bedre betingelser kan dere sammen oppnå.

Ikke dra i samlet flokk for å forhandle. Den som er mest uredd i forhold til å prute bør dra alene.

Priser på hotellrom kan forhandles ned

Priser på hotellrom er ikke nødvendigvis endelige, men det avhenger av hvor du er, og om det er høysesong eller ikke. Det er fullt mulig å få ned prisene til minst halvparten om det ikke er fullt på hotellet. Om du spør i resepsjonen på hotellet, snakker du ikke med en person som kan ta en avgjørelse på ditt forslag som er langt under normalpris. Spør om å få snakke med sjefen for hotellet eller han som kalles manager.

Å ta taxi

Husk at du avtaler pris i drosjen før du setter deg inn i bilen. Regn også med her at prisene du får oppgitt er “turistpriser”. Om det er en strekning du kommer til å ta taxi flere ganger, kan det være lurt å spørre noen som bor der hva de pleier å betale. I Sharm El Sheikh har de “faste” priser fra hotellet til flyplassen. Dette er bare tull. Tilbyr du halvparten av den “faste” prisen, sier antakelig sjåføren ja – etter mye veiving med armer og bein selvfølgelig.

Turistguider på historiske plasser priser ut i fra hva de tror du er villig til å betale

Turistguidene tredobler gjerne prisen fra den ene gruppen til den andre uten å tenke seg om et sekund. Husk at dere kommer antakelig aldri til å komme tilbake til det tempelet dere er på. Dette vet guiden og prøver å skvise ut av dere alt han eller hun er i stand til. Oppgir guiden at det koster kr. 300,- for en guidet tur, så kostet det sikkert 100 kroner for den forrige gruppen. Alt avhenger av hvor gode dere er til å prute.

En annen ting er at guiden antakelig har provisjonsavtaler med alle han “anbefaler”. Har de kamelturer der du er, har han antakelig en fet provisjon om han får lurt deg opp på kamelryggen. Også her kan det prutes.

Priser på mat i restauranter varierer enormt

Her kan det være mye å spare om du gjør ting riktig. Om du tar turen til nabogata i stedet for den mest overfylte turistgata koster antakelig den samme maten halvparten. De store hurtigmat kjedene som McDonald’s, Hardees og Pizza Hut har faste priser. Her er det bortkastet tid å prøve å prute.

Hvilke vaksiner trenger jeg for å reise til Egypt?

Dette spørsmålet har jeg fått mange ganger. Svaret mitt på dette er at du er nødt til å spørre legen din om dette. Da jeg flyttet hit, tok jeg ingen vaksiner i det hele tatt. Dette er nå tre år siden. Jeg lever enda. Men, hva du trenger av vaksiner avhenger av hvilket sykdomsbilde du har. Dette vet legen din best.

Skulle du havne på sykehus

Om du skulle havne på intensiven på et sykehus trenger du også å vite at selv der dobler og tredobler de prisene de oppgis. Er du på et sykehus som ikke omfattes av reiseforsikringen din, vil du måtte betale for operasjonen kontant. Det er derfor viktig å ringe forsikringsselskapet så fort du er i stand til det for å finne ut av hva som er prosedyren i forhold til sykehuset du er på. Da jeg havnet på sykehuset med hjerteinfarkt, doblet de prisen de ville ha for å sette inn et stent. Dette kom på 40.000 Norske Kroner. Samme prosedyre hadde kostet halvparten på et av de andre sykehusene fant vi ut i ettertid.

Det er uansett smart å ringe forsikringsselskapet ditt før du drar og spørre de om det er spesielle ting du trenger å ta hensyn til i forhold til reise til Egypt.

Slik pruter du i butikker

Spør hva varen koster. Tilby så en tredjedel av hva selgeren forlanger. Når selger så setter i gang med sitt lille show med diverse overtalelser og veiving med armer og bein, sier du bare nei takk. Selv etter at han har fortalt om de sultne barna sine.

Husk, at han antakelig er rikere enn du noen gang kan drømme om med flere villaer, ferieleiligheter på diverse plasser som han eier, og barna hans går på privatskole som koster en halv million kroner i året. Siden du får prutet med han, er han antakelig eier av sjappa du er i. Turisme er big business.

Deretter snur du deg og går mot utgangen. Selger vil da løpe etter deg. Tilby igjen den prisen du sa først. Om han da ikke sier OK, men prøver seg på en litt lavere pris enn første gang, sier du igjen nei takk og går mot døra igjen. Uten å imøtekomme han på prisen han vil ha.

Han vil da antakelig prøve en siste gang – og gi deg en pris som er i nærheten av hva du sa.

Jeg har selv betalt 20 kroner for en vare selger ville ha 200 for. Mange, mange ganger.

Om du går inn på et kjøpesenter som City Stars i Kairo, Sharm El Sheikh eller Hurghada, er antakelig alt fastpriset.

Er produktene fastpriset med lapp, er det antakelig ingen vits å prute. Om den som jobber i butikken er en ansatt, har han antakelig ingen påvirkning på prisene heller. Det er da ingen vits i å prute.

Hva gjør du om selgeren blir sint eller irritert på at du er en slik ubehagelig pruter?

Ingen ting. Det er opp til han eller henne om de vil ha salget til den prisen du tilbyr. Husk, at denne iritasjonen enkelte setter opp, er deres måte å selge på. Og, de vet godt hvor lettlurte vi utlendinger er, så de kjører hardt på med en gang. Sannheten er at det hele er et show iscenesatt for å få deg til å få dårlig samvittighet og gå med på den ryggesløse prisen de vil ha.

Å ta buss i Egypt er billig

Det går busser mellom alle de større byene i Egypt. Disse er svært rimelige. Det koster for eksempel under 50 kroner med buss fra Kairo til Hurghada. Jeg snakker her om busser som er for vanlige folk, ikke turister.

Har du noen tips som bør inn i huskelista?

Bruk kommentarfeltet under, så legger jeg ditt tips inn i lista om det ellers er fornuftig og stemmer overens med mine egne erfaringer.

Bjørn Are SolstadHuskeliste og tips for deg som skal til Egypt
les mer

Det er ikke trygt å besøke pyramidene i Kairo

No comments

sfinksen pyramide giza egypt 300x200 Det er ikke trygt å besøke pyramidene i KairoDen amerikanske ambassaden her i Kairo har akkurat gått ut med opplysninger om at det ikke er trygt å nærme seg pyramidene i det hele tatt akkurat nå. De fraråder alle amerikanske borgere å unngå området helt og holdent.

Hele området hvor Sfinksen og pyramidene befinner seg, er uten sikkerhet og kontrolleres av to gjenger. De angriper ikke bare folk på gata, men stopper også busser og biler. De forlanger alt av penger og verdier for å la være å jule opp folk og smadre bilene og bussene deres.

Så, hold deg unna Pyramidene i Giza om du skal på ferie til Egypt i disse dager.

Etter at Muhammed Morsi har overtatt som President her til lands, har all sikkerhet vært mer eller mindre fraværende. Revolusjonen her i Egypt har definitivt hatt en høy pris så langt.

View from Cairo Tower 2007 300x233 Det er ikke trygt å besøke pyramidene i KairoOm du allikevel mener du skal se pyramidene og komme unna med livet og helsa i behold, bør du i så fall leie sikkerhetsvakter til å passe på  deg eller gruppa du er i. Forrige gang jeg var der sammen med familien min, dro vi med bevæpnede vakter. Dette var før disse gjengene overtok kontrollen der.

Nå er altså pyramidene i Giza blitt en slik plass. Forhåpentligvis vil politiet prøve å ta tilbake kontrollen over dette viktige området både historisk og for turister.Det er ikke like usikkert overalt her i Egypt, men enkelte plasser har blitt veldig ille.

Les forøvrig om det er trygt å dra til Egypt på ferie i posten jeg oppdaterer jevnlig for mer informasjon. Der er også helt greit å spørre i kommentarfeltet nederst på sidene.

Bjørn Are SolstadDet er ikke trygt å besøke pyramidene i Kairo
les mer