Lenkebyggingsstrategi

1 comment

seo soekemotoroptimalisering pil opp1 300x300 LenkebyggingsstrategiSkal du lykkes med å komme til toppen av de naturlige søkeresultatene hos Google, Bing og de andre store søkemotorene, må du jobbe målbevisst med din lenkebyggingsstrategi helt fra begynnelsen. Konkurransen i søkeresultatene er for stor til å sluntre unna dette viktige arbeidet.

Langsiktige resultater med en gjennomtenkt lenkebyggingsstrategi

Din lenkebyggingsstrategi må gjøres grundig og systematisk for å oppnå høye, stabile plasseringer for dine søkeord i resultatlistene.

Jeg kan hjelpe deg med din lenkebyggingsstrategi, slik at både de interne og eksterne lenkene hjelper deg til gode plasseringer.

Ta kontakt på skjemaet du ser under eller i sidekolonnen om du er på en PC, så går vi sammen gjennom lenkebyggingsstrategien for din hjemmeside, blogg eller nettbutikk. Jeg vil konkret fortelle deg hva du kan gjøre for å forbedre strategien og oppnå bedre plasseringer i søkemotorene.

Jeg ser at ved et Google-søk på lenkebyggingsstrategi foreslår de lenkebygging strategi. Det er jo litt rart siden det på Norsk skrives i ett ord.

Bjørn Are SolstadLenkebyggingsstrategi
les mer

Bloggeplattformer og SEO – duger Tumblr?

No comments

Det er viktig å eksperimentere, og dette er hva jeg driver med akkurat nå. Denne posten blir derfor et notat om hva jeg har funnet ut av underveis om de ulike bloggeverktøyene der ute, og mine inntrykk. Som alltid, er mitt fokus rundt dette med søkemotortrafikk og hvilke verktøy som best hevder seg i søkeresultatene hos Google.

Tumblr

Først ute i den lille testen min er Tumblr. Jeg har opprettet en blogg på Tumblr.com for firmaet vårt her. Litt av hensikten med dette lille eksperimentet, er å finne ut av hvilke verktøy som har raskest og størst gjennomslagskraft i forhold til plasseringer på Google.no. Jeg skrev en post om ordet søkeoptimalisering som er en av de vanlige feilstavelsene for ordet søkemotoroptimalisering.

For å holde ting enkelt, vil jeg poste et innlegg her for hver plattform jeg tester, og så kommer det til slutt en oppsummering om jeg finner noe konkluderende til slutt.

Jeg jobber altså her med ordet søkeoptimalisering, siden dette er et lettere ord å jobbe med enn bransjeordet søkemotoroptimalisering som det jo egentlig heter.

Tumblr som bloggeverktøy er jeg personlig ikke noen stor tilhenger av. Det er krøkkete og forvirrende, og det er lett å gå seg bort der. Men, med litt tålmodighet så finner man da ut av ting. Min personlige favoritt gjennom mange år er utvilsomt WordPress, men man skal jo ikke se seg blind på ting heller. Og det er alltid greit å se hva som ellers finnes der ute fra tid til annen.

Bjørn Are SolstadBloggeplattformer og SEO – duger Tumblr?
les mer

SEO eksperiment

No comments

seo soekemotoroptimalisering SEO eksperimentSkal du lykkes med seo, er det viktig å hele tiden eksperimentere. Eksperimenter som disse, gir uvurderlig kunnskap i forhold til hva som gir hvilke effekter i forhold til dine plasseringer i søkemotorene.

Et SEO eksperiment jeg jobber med denne sommeren og høsten, er å forske på sammenhengen mellom plasseringer i søkemotorene og sosiale medier. Jeg prøver å få fastslått hvorvidt liking på Facebook og deling på Twitter, Google+ og de andre sosiale nettverkene har en direkte påvirkning på hvor du havner i søkeresultatene.

twitter facebook linkedin sosiale medier1 SEO eksperimentDenne bloggen er en del av dette seo eksperimentet, og dette er også litt av grunnen til at du ser så mange artikler skrevet her som ikke har noe med seo faget å gjøre. Jeg måler hva slags typer artikler som gir respons i sosiale medier, og deretter ser jeg på hvilke plasseringer i søkemotorene dette gir.

Det er ikke spesielt enkelt å drive med seo eksperimenter som disse siden vi aldri har noen fasit på riktig eller feil svar. Og siden vi har så mange sosiale nettverk å forholde oss til, er det heller ikke lettest å kunne entydig konkludere.

Hva jeg håper på å finne ut av med SEO eksperimentet

Jeg forsker på hvorvidt sosiale signaler er i ferd med å erstatte lenker som hovedfaktor i algoritmene til det som utvilsomt er den viktigste søkemotoren – Google.

Den eneste måten jeg kan se at et seo eksperiment som dette har gitt konkluderende resultater, er å tolke datagrunnlaget mange ganger og gjenta ting mye nok til å kunne se mønstre.

Hvordan eksperimenterer du i forhold til SEO?

Vil gjerne høre din mening om dette i kommentarfeltet under.

Bjørn Are SolstadSEO eksperiment
les mer

Hva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring

No comments

Sist gang jeg var hos legen, fortalte han meg hva som var feil med meg. Jeg skjønte ingen ting av hva han forklarte siden jeg ikke var familiær med alle faguttrykkene han brukte.

Da han var ferdig med forklaringen, spurte jeg han: Doktor, hva feiler det meg? Han så på meg med et oppgitt uttrykk, og begynte på den samme forklaringen igjen – med de samme fagordene.

Jeg måtte stoppe han midt i setningen, og forklarte han at faget mitt er søkemotoroptimalisering – og at jeg ikke er noen lege. Jeg spurte han så hva han vet om søkemotoroptimalisering, og han kunne fortelle at han aldri hadde hørt om dette.

Jeg ba han så om å forklare hva som feilet meg uten å bruke vanskelige ord. Da han var ferdig, skjønte jeg plutselig hva han sa.

Så til spørsmålet: hva er søkemotoroptimalisering?

Siden du har søkt på hva søkemotoroptimalisering er for noe, går jeg ut i fra at du har tid til den lange forklaringen på dette underlige, lange og tungvinte ordet.

Den aller korteste måten jeg kan forklare hva dette er for noe må bli

Tiltak for å sørge for at din hjemmeside eller en underside skal bli funnet ved søk i en av søkemotorene. Du kan kalle det bedre synlighet ved søk.

For oss som jobber med disse tingene til daglig sier ting seg selv, men for deg som ikke jobber med det, men bare ønsker å utnytte potensialet i hva dette kan gjøre for deg kommer så den lengre forklaringen under. Skal du skjønne viktigheten av dette, må du forstå bakgrunnen først.

Et historisk tilbakeblikk for å skjønne bakgrunnen

Behovet for å optimalisere en nettside oppsto det øyeblikket folk flest begynte å søke etter ting. Før søkemotorene ble utviklet, var det i hovedsak lenkesamlinger og kataloger som var måten man fant frem på nettet. Vi snakker nå om nittitallet og frem til 2003.

Den gang besto synlighet i å registrere seg i de riktige katalogene. For legesenteret hvor jeg besøkte min lege i starten av artikkelen, ville det så være tilstrekkelig å registrere seg i katalogen folk brukte for å finne frem til en lege. Man kjøpte sin annonse i Gule Sider, satte opp et skilt på veggen hvor det sto LEGE klart og tydelig og var så ferdig med den nødvendige markedsføringen av sitt legesenter for det året.

Ved å ha en annonse i Gulesider var man synlig for alle som bladde i telefonkatalogens del Gule Sider. Dette var den gang den vanligste måten å finne frem til en leverandør av varer eller tjenester.

Husker du Altavista og Webcrawler?

Jeg er gammel nok til å huske hvor genialt Altavista og Webcrawler var på nittitallet når man skulle finne noe som man ikke riktig  visste hvor var, eller hvem som kunne tilby et produkt eller en tjeneste. Man skrev inn sin søketekst i boksen, trykket på søk knappen, og gikk så for å lage seg en kopp kaffe mens man ventet på hva søkemotoren hadde funnet frem relevante sider. Altavista var ikke så treg, men Webcrawler var ufattelig treg på å finne ting. Men, man tenkte at det var i det minste raskere å gjøre et søk enn å sitte og bla manuelt.

På det tidspunktet Google ble gjort tilgjengelig for offentligheten, var Altavista den dominerende søkemotoren. Det øyeblikket Google fantes, ble plutselig alle andre søkemotorer irrelevante, siden Google var så mye mer treffsikkert enn de andre. Man fant rett og slett mer ting på Google, med større relevans. I tillegg tok det under et sekund å få listen med linker opp på skjermen.

Lenge trodde jeg at Google hadde en slags magisk måte å skjønne hvilke sider som handlet om hva. Det tok lang tid før jeg skjønte at det hele kokte ned til matematikk.

Før Google kom, tok alle søkemotorer som fantes utgangspunkt i innholdet på en side. Dette betydde at en side hvor ordet kosteskaft ble gjentatt mange nok ganger nedover i teksten, måtte handle om kosteskaft. Optimaliseringen den gang gikk ut på å gjenta et ord nok mange ganger til at man overbeviste søkemotoren til å tro at siden hovedsakelig handlet om kosteskaft.

Google sin PageRank algoritme snur alt på hodet

Da Google kom, ble plutselig ting snudd på hodet. De hadde utviklet et patent på en måte å regne seg frem til en sides innhold ved å bruke lenker fra andre sine hjemmesider samt lenker internt på hjemmeområdet. De kalte dette for PageRank algoritmen.

Slik fungerer PageRank

Interne lenker er den ene av de store faktorene PageRank ser på. Under ser du et eksempel som viser hvordan dette henger sammen.

Eksempel: Forsiden lenker til en underside  på samme hjemmeområde som handler om kosteskaft.

Eksterne lenker er en av de andre store faktorene PageRank benytter seg av i sin utregning.

Eksempel: Per sin hjemmeside lenker til Pål sin blogg som lenker til Gunnar sin nettbutikk hvor han selger kosteskaft. Google har så funnet en måte å gjøre dette til en matematisk utregning slik at de kan benytte seg av et sett regler for å bestemme hvilke sider som handler om hva.

Så, i stedet for å bare se på sidens tekstinnhold, ser man på hvilke andre sider på nettet som lenker til denne siden – og hvilke ord finner man i lenketekstene.

Man ser altså på en sides forhold til andre sider for å finne ut av hvilken av disse sidene som skal være først og sist når man søker på ordet kosteskaft.

Sosiale signaler har nå også blitt en stor faktor. Med sosiale signaler mener jeg liking på Facebook, tvitring på Twitter og deling på Google+. Google har altså funnet frem til en måte å se på hvilke personer som synes en side er relevant for de som skal kjøpe seg et nytt kosteskaft.

Det er totalt ca. 200 faktorer som påvirker dette bildet, så det hele er temmelig komplisert.

Når vi jobber med søkemotoroptimalisering, må vi altså ha helheten klart for oss mens vi jobber med detaljene. Vi gjør alt sammen for å øke sannsynligheten for at Google skal vise vår side aller først når noen søker på det de er interessert i som vi kan tilby. Man kan si at søkemotoroptimalisering dreier seg om å sørge for at vår artikkel er på forsiden av VG så ofte og så mye som mulig.

Hva er dine tanker om hva søkemotoroptimalisering er for noe?

Bruk kommentarfeltet under til det man gjør i slike felt.

Bjørn Are SolstadHva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring
les mer

Skrillex ruler Google

No comments

portrett av ultrakule skrillex 300x182 Skrillex ruler GoogleNår det gjelder musikkrelaterte søk er Skrillex på en klar første plass i forhold til antall søk i følge Google Trends. Så, for deg som blogger for å tjene penger på det, er Skrillex helt klart et begrep det er lurt å legge ned ressurser i å skrive om.

Om du lever under en stein i skogen, vet du sikkert ikke engang hvem Skrillex er, så derfor kommer det litt info om fyren her.

Første gang jeg hørte om Skrillex, var for et par år siden da min yngste sønn Sondre fortalte meg om han. Dette var mens han enda var underground, og ikke ble spilt på radioen over hele fjøla. I dag er det nesten ikke mulig å unngå å høre han på radioen om du hører på kanaler som NRK mp3 og lignende.

Det har altså fullstendig tatt av for fyren, og det er han nok ikke lei seg for.

Det er ellers interessant å merke seg at musikkbransjen ikke skjønte hvilken trend artister som Skrillex, Deadmau5 og Nero var i ferd med å dra i gang med sin dubstep musikk. De har stort sett ikke skjønt ting i noe særlig grad i den bransjen der før etter at toget har tatt av, så det er vel ikke overraskende. Det rare er at hver gang dette skjer, så hiver de seg på trenden som om de var med på å dra den i gang.

Musikkbransjen var ikke med på å dra igang Skrillex sin suksess. Det var det ungdommene selv som gjorde.

Under kommer et lite bildegalleri med noen Skrillex bilder. Kos deg med de.

skrillex dj Skrillex ruler Google
my name is skrillex skrivebordsbakgrunn Skrillex ruler Google
skrillex drikker iskaffe Skrillex ruler Google

Hva synes du om Skrillex og dubstep?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening om fenomenet han var med på å starte, og ikke glem å del denne posten i sosiale medier.

Bjørn Are SolstadSkrillex ruler Google
les mer

Hvordan kan jeg stole på deg? Mine SEO kunnskaper trekkes i tvil

4 comments

Jeg fikk dette spørsmålet på epost her om dagen fra en som var interessert i mine seo-relaterte tjenester. Han lurte på hvordan han kan stole på at jeg er i stand til å gi han riktige råd angående søkemotoroptimalisering av hans hjemmeside når han ikke kunne finne min egen hjemmeside når han gjorde et søk for nevnte søkeord.

Umiddelbart blei jeg litt satt ut av spørsmålet, og den første tanken var irritasjon over et slikt spørsmål. Følelsesmessig reagerte jeg med en tanke av typen: “hvordan våger noen å trekke i tvil mine kunnskaper? Jeg er jo best på seo!”.

Men, etter å ha latt det synke litt, skjønner jeg spørsmålet hans godt. Jeg skjønner at han hadde all grunn til å trekke i tvil mine påståtte kunnskaper når det gjelder hvem som får hvilke plasseringer i søkeresultatene hos Google.

Og – dette handler bare om Google om du skulle lure. Google har omtrent all makt i det norske markedet som handler om å bli funnet på nett. Er du godt plassert på Google, så trenger du i grunn ikke noe mer. Kundene hagler inn fra Google for de riktige søkeordene.

I dag har jeg gjort litt inngående sjekking av de som faktiske er å finne i søkeresultatene for det ultimate søkeordet for vår bransje, og mine funn er ikke akkurat hyggelig lesning. Det er garantert hyggelig lesning for de som er på første side, men ikke like hyggelig for meg.

I dag, den 25.06.2013 er jeg å finne på side 26 når du søker på bransjens førstevalg innen søkeord – og nei, jeg skrev ikke dette bare for å få gjentatt supersøkeordet en gang til i teksten. Det akter jeg nemlig ikke å gjøre. Bransjefolk vet nøyaktig hva jeg snakker om. Dere andre får sitte der og lure på hva jeg i pokker snakker om.

Jeg er altså å finne ingensteds for søkeordet alle i bransjen sikler etter å være på første side i søkeresultatene for.

Hovedforklaringen jeg gir til meg selv når det gjelder bransjens hotteste søkeord er at jeg bryr meg katta om jeg er å finne for dette ordet eller ikke. Jeg vet nemlig fra lang erfaring at søkevolumet for dette ordet er minimal. Og, jeg vil tror at de fleste søkene som gjøres med ordet “søkemotoroptimalisering” alene er bransjefolk som vil sjekke sine egne posisjoner. Så, for min del er det helt i orden at du ikke finner meg når du skriver inn dette ordet hos Google.

På den annen side så har vi jo skrytefaktoren da. Det er jo kjekt å kunne skryte på seg hvor knallgod man er på å toppe søkeresultatene for bransjens supersøkeord.

Jeg kommer nok til å jobbe bittelitt med dette her, og se om jeg kan skryte på meg best i søkeresultatene foran alle de andre i bransjen. Jeg tviler på at det vil gå sånn riktignok. For jeg jobber alt for lite med dette søkeordet til at jeg skulle “fortjene” en første side plassering for det.

Hvilke funn jeg kom til når jeg sjekka de som ligger på topp for ordet søkemotoroptimalisering akter jeg faktisk ikke å fortelle om. Skulle mine funn være riktige, vil denne listen se veldig annerledes ut om ikke lenge, og da vil nok de som er der nå sitte og lure på hva som traff de.

Hva tror du?

Om du skulle ha noe å meddele i kommentarfeltet, vil jeg selvsagt svare så godt jeg kan, men bli ikke overrasket om mine svar er “jeg vet ikke” om du spør meg om hvorfor jeg ikke troner på toppen for supersøkeordet alle i bransjen sikler etter. Sannheten er nemlig at jeg vet ikke. Søkemotoroptimalisering er ingen enkel prosess å forklare – og ihvertfall ingen lett ting å drive med.

Så. Spør i vei. Jeg garanterer ikke at jeg har noe fornuftig å fortelle, men jeg kan da prøve.

Bjørn Are SolstadHvordan kan jeg stole på deg? Mine SEO kunnskaper trekkes i tvil
les mer

Google Apps: Nytt utseende for administrasjonskonsollen

No comments

Fikk akkurat mail fra Apps teamet om nytt utseende i admindelen av Google Apps. Jeg er spent på hvilke endringer de har gjort, siden jeg har funnet administering av eposten hos de svært krøkkete og forvirrende siden første gang jeg signet opp for Apps. Vi bruker Google Apps til å håndtere all epost i Devenia, og har gjort det siden firmaets begynnelse.

Her er mailen:
Kjære Google Apps-administrator

For oss i Google er det viktig å gi deg enkle, lettanvendelige produkter. Derfor har vi utviklet en ny administrajonskonsoll som gjør det enklere for deg å administrere brukere, tjenester og enheter.

Den nye administrasjonskonsollen er designet for enkel bruk, rask navigasjon og brukertilpasning.
● Brukervennlighet – Fra nybegynnere til erfarne administratorer, bør brukeropplevelsen være intuitiv og utvikle seg i henhold til dine behov og bruk.
● Rask navigasjon – Vanlige oppgaver, som å tilbakestille passordet til en bruker må være enkle å gjennomføre, slik at du kan konsentrere deg om viktigere oppgaver.
● Brukertilpasning – Ulike administratorer har ulike behov. Du skal kunne tilpasse brukeropplevelsen slik at den oppfyller dine behov.

Når vil dette være tilgjengelig?

Vi gjennomfører disse endringene i faser for å sikre en best mulig endringsledelse for administratorer og forhandlere.
● Nye kunder begynner å bruke det nye brukergrensesnittet nå.
● Eksisterende kunder vil overføres fra midten av mai og utover.

For mer informasjon om de kommende endringene, kan du lese følgende brukerstøtteartikler:
● Administrasjonskonsolloversikten beskriver hvordan du tilpasser den nye konsollen.
● Administrasjonskonsollfunksjoner og navigasjon beskriver forskjellene mellom den nye og de gamle konsollene.

Hilsen

Google Apps-teamet

Bjørn Are SolstadGoogle Apps: Nytt utseende for administrasjonskonsollen
les mer

Google Mail og GMail er nede

No comments

Om du sitter og lurer på hvorfor du ikke kommer inn på Google Mail for firmaer eller GMail som er du ikke alene om det. Hele tjenesten har vært nede en god stund nå.

Sjekk her for oppdateringer.

Når de får opp mailtjenesten sin igjen anbefaler jeg sterkt at du installerer Gears, slik at du kan nå mailen din offline.

Si gjerne ifra om du kommer inn på mailen din i en kommentar under.

Oppdatering: Nedetiden var på totalt 4 timer. 112 millioner brukere ble rammet av nedetiden. Les mer om dette i bloggen til Google.

Bjørn Are SolstadGoogle Mail og GMail er nede
les mer

Tips: Slik stabiliseres dine søkeord i Google

2 comments

Opplever du stadig vekk at søkeordene du jobber med å få til topps i søkeresulatene har en tendens til å “danse” mellom første side i skeresultatene og plutselig ikke er å finne? Følg tipsene jeg gir under, og du vil se at det gjør underverker for akkurat dette.

Tipsene jeg her gir gjelder ikke bare for Google – men er like gyldige for alle søkemotorer som baserer seg på de samme prinsippene.

For at denne posten skal gi mening, trenger vi å først etablere noen fakta om hva det er som bestemmer din nettside sine plasseringer i søkeresultatene.

Jeg har tidligere skrevet en artikkel som viser dette klart og tydelig. Du finner denne artikkelen på firmasidene våre, og den heter ganske enkelt hva er søkemotoroptimalisering? Om du ikke gidder å lese gjennom hele artikkelen, kan du bla ned på siden til du kommer til illustrasjonen om lenker som du finner omtrent midt i artikkelen. Studér denne illustrasjonen nøye før du leser videre under.

Tilbake til temaet for posten.

Ustabile plasseringer i søkeresultatene skyldes nesten alltid det samme. Du mangler inngående lenker til siden du jobber med. Dette betyr igjen at du blir nødt til å gjøre noe med akkurat dette. Det er også viktig å her få med seg at jeg ikke snakker om inngående lenker til domenet ditt. Det jeg snakker om er linker til den undersiden som innholdet befinner seg på.

Du må altså ikke bare skaffe til veie linker inn til domenet ditt, men direkte til undersiden for at resultatene skal bli mer stabile og forutsigbare.

Og her kommer vi til rosinen i pølsen. Hvordan i alle dager skal du få ikke bare linker inn til ditt domene – men endatil til den spesifikke siden som du så sårt trenger?

Slik gjør du det.

 • Opprett en blogg på en av de norske eller utenlandske gratis bloggetjenestene. Blogspot, WordPress.com eller noen andre steder hvor man kan ha en blogg liggende er helt greit.
 • Opprett så poster hvor du skriver noen solide artikler hvor det er naturlig å linke inn til undersidene på ditt hoveddomene.
 • Link så inn til disse sidene.
 • Dette kan du enten gjøre med å spørre noen du kjenner som har sitt eget nettsted, eller du kan opprette deg en profil på et nettsted hvor du får tillatelse til å ha signatur når du poster.
 • Rinse and repeat det jeg sa over nok mange ganger, og du vil etterhvert få et tilstrekkelig antall inngående lenker til at søkeordet ditt eller søkeordene om du jobber med flere vil stabiliseres rundt den gode plasseringen du ønsket deg.

Om du finner det jeg skriver over å være for vanskelig eller komplisert er et annet alternativ å leie inn profesjonell hjelp.

Hva er din erfaring med ustablie resultater?

Bjørn Are SolstadTips: Slik stabiliseres dine søkeord i Google
les mer

Tips – hva gjør du når søkeordene dine faller som steiner?

3 comments

Denne posten er ikke for deg som har en hobbyside hvor du forteller om din lego-samling eller frimerke-samlingen din – uten noen annen motivasjon enn hobbyen din. Med en slik side antar jeg at søkemotortrafikken ikke er avgjørende for annet enn egoet.

Dersom du derimot driver en komersiell side av noe slag – enten det dreier som en nettbutikk, firmapresentasjon eller en komersiell blogg eller problogg som det heter så er søkemotortrafikk helt avgjørende for hvorvidt du har et levebrød eller ikke.

Jeg vil her gi deg de viktigste tipsene jeg gir kundene våre når de ringer oss i vill panikk fordi de har stupt i søkeresultatene på de mest inntektsbringende søkeordene sine.

Mine tips er i følgende rekkefølge – og er universelle uansett hvilken type side det gjelder.

 1. Ikke få panikk.
 2. Ikke endre noe på sidene.
 3. Ikke endre noen annet.
 4. Vent.
 5. Analysér statistikkene dine.
 6. Undersøk hva andre opplever.
 7. Bestem deg for en endret strategi basert på din analyse.

Jeg vil under forklare punkt for punkt.

1. Ikke få panikk
Fakta er at søkeresultatene spesielt i Google varierer for hvert søk som gjøres. Mye av grunnen til dette er at det stadig rulles ut nye resultatsett til datasentrene hos Google – og noen av disse datasettene er dramatisk endret fordi det har blitt implementert nye lagoritmer. Ofte rulles disse tilbake etter en tid – og det meste faller tilbake til slik det var før. Ingeniørene hos Google kan ikke selv forutse hvordan nye momenter i algoritmene vil slå ut i stor skala. Dette kommer av kompleksiteten i algoritmene og hvordan de skalerer.

2. Ikke endre noe på sidene
Om du pleide å ligge bekvemt til i søkeresultatene før du droppet som en stein og så setter igang med massive endringer av sidene risikerer du at du har driti på draget dersom droppet egentlig var midlertidig.

Grunnen til dette er at dersom du vesentlig endrer sidene under et plutselig dropp så vil Google måtte på nytt ta stilling til hvor siden skal plasseres i søkeresultatene.

3. Ikke endre noe annet
Med annet mener jeg tekniske endringer som flytting til ny webserver, inngående lenker eller andre ting som kunne påvirke din status hos Google.

4. Vent
Dette er det punktet som er vanskeligst å få kundene våre til å svelge når panikken er til å ta og føle på.

Det aller meste løser seg av seg selv om du ikke endrer på noe av det jeg har nevnt over. Jeg forutsetter selvsagt at du ikke har jukset deg til topps i utgangspunktet. Har du det er det uansett lite håp om at du vil kunne gjenta bragden med det første.

5. Analysér statistikkene dine
Har du et godt statistikkverktøy kjørende, vet du mye om mønstrene. Undersøk disse grundig for å danne deg et bilde av situasjonen. Jeg kan ikke si noe mer konkret enn dette. Analyse av web-statistikk tar tid å lære seg. Så her må du bare erfare deg frem.

6. Undersøk hva andre opplever
Er det bare du som opplever et plutselig dropp, eller gjør alle det? Sjekk rundt omkring på webmaster-forumer – både i Norge og utenlands. Om du kommer frem til at alle opplever det samme, er det sannsynlig at alt vil falle tilbake til normalen i løpet av noen uker. Om du finner ut at Google holder på med utrulling av en større oppdatering gjelder det å prøve å finne ut av hva denne utrullingen inneholder. Bruk noen uker på dette. Ikke timer eller dager. Folk i forumene har like mye panikk som deg.

7. Bestem deg for en endret strategi basert på din analyse
Det har nå altså gått noen uker siden du først opplevde droppet i søkeresultatene. Du må nå prøve å oppsumere for deg selv hva du har lært i mellomtiden. Basert på din lærdom kan du nå bestemme deg for en endring i din strategi.

Det aller viktigste du gjør i denne fasen er å kun implementere én endring om gangen – og vente på resultatene. Dette tar tid – og det må det gjøre. Endrer du tre forskjellige ting på en gang vil du aldri etterpå kunne vite hva som faktisk hjalp. Og dermed vil du heller ikke kunne vite hvilken av de som var riktige.

Hva er din erfaring?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening. Husk å dele denne posten i de sosiale nettverkene – det kunne jo ehnde noen andre du kjenner har like mye panikk som du har.

Bjørn Are SolstadTips – hva gjør du når søkeordene dine faller som steiner?
les mer