Lenkebyggingsstrategi

1 comment

seo soekemotoroptimalisering pil opp1 300x300 LenkebyggingsstrategiSkal du lykkes med å komme til toppen av de naturlige søkeresultatene hos Google, Bing og de andre store søkemotorene, må du jobbe målbevisst med din lenkebyggingsstrategi helt fra begynnelsen. Konkurransen i søkeresultatene er for stor til å sluntre unna dette viktige arbeidet.

Langsiktige resultater med en gjennomtenkt lenkebyggingsstrategi

Din lenkebyggingsstrategi må gjøres grundig og systematisk for å oppnå høye, stabile plasseringer for dine søkeord i resultatlistene.

Jeg kan hjelpe deg med din lenkebyggingsstrategi, slik at både de interne og eksterne lenkene hjelper deg til gode plasseringer.

Ta kontakt på skjemaet du ser under eller i sidekolonnen om du er på en PC, så går vi sammen gjennom lenkebyggingsstrategien for din hjemmeside, blogg eller nettbutikk. Jeg vil konkret fortelle deg hva du kan gjøre for å forbedre strategien og oppnå bedre plasseringer i søkemotorene.

Jeg ser at ved et Google-søk på lenkebyggingsstrategi foreslår de lenkebygging strategi. Det er jo litt rart siden det på Norsk skrives i ett ord.

Bjørn Are SolstadLenkebyggingsstrategi
les mer

SEO eksperiment

No comments

seo soekemotoroptimalisering SEO eksperimentSkal du lykkes med seo, er det viktig å hele tiden eksperimentere. Eksperimenter som disse, gir uvurderlig kunnskap i forhold til hva som gir hvilke effekter i forhold til dine plasseringer i søkemotorene.

Et SEO eksperiment jeg jobber med denne sommeren og høsten, er å forske på sammenhengen mellom plasseringer i søkemotorene og sosiale medier. Jeg prøver å få fastslått hvorvidt liking på Facebook og deling på Twitter, Google+ og de andre sosiale nettverkene har en direkte påvirkning på hvor du havner i søkeresultatene.

twitter facebook linkedin sosiale medier1 SEO eksperimentDenne bloggen er en del av dette seo eksperimentet, og dette er også litt av grunnen til at du ser så mange artikler skrevet her som ikke har noe med seo faget å gjøre. Jeg måler hva slags typer artikler som gir respons i sosiale medier, og deretter ser jeg på hvilke plasseringer i søkemotorene dette gir.

Det er ikke spesielt enkelt å drive med seo eksperimenter som disse siden vi aldri har noen fasit på riktig eller feil svar. Og siden vi har så mange sosiale nettverk å forholde oss til, er det heller ikke lettest å kunne entydig konkludere.

Hva jeg håper på å finne ut av med SEO eksperimentet

Jeg forsker på hvorvidt sosiale signaler er i ferd med å erstatte lenker som hovedfaktor i algoritmene til det som utvilsomt er den viktigste søkemotoren – Google.

Den eneste måten jeg kan se at et seo eksperiment som dette har gitt konkluderende resultater, er å tolke datagrunnlaget mange ganger og gjenta ting mye nok til å kunne se mønstre.

Hvordan eksperimenterer du i forhold til SEO?

Vil gjerne høre din mening om dette i kommentarfeltet under.

Bjørn Are SolstadSEO eksperiment
les mer

Hva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring

No comments

Sist gang jeg var hos legen, fortalte han meg hva som var feil med meg. Jeg skjønte ingen ting av hva han forklarte siden jeg ikke var familiær med alle faguttrykkene han brukte.

Da han var ferdig med forklaringen, spurte jeg han: Doktor, hva feiler det meg? Han så på meg med et oppgitt uttrykk, og begynte på den samme forklaringen igjen – med de samme fagordene.

Jeg måtte stoppe han midt i setningen, og forklarte han at faget mitt er søkemotoroptimalisering – og at jeg ikke er noen lege. Jeg spurte han så hva han vet om søkemotoroptimalisering, og han kunne fortelle at han aldri hadde hørt om dette.

Jeg ba han så om å forklare hva som feilet meg uten å bruke vanskelige ord. Da han var ferdig, skjønte jeg plutselig hva han sa.

Så til spørsmålet: hva er søkemotoroptimalisering?

Siden du har søkt på hva søkemotoroptimalisering er for noe, går jeg ut i fra at du har tid til den lange forklaringen på dette underlige, lange og tungvinte ordet.

Den aller korteste måten jeg kan forklare hva dette er for noe må bli

Tiltak for å sørge for at din hjemmeside eller en underside skal bli funnet ved søk i en av søkemotorene. Du kan kalle det bedre synlighet ved søk.

For oss som jobber med disse tingene til daglig sier ting seg selv, men for deg som ikke jobber med det, men bare ønsker å utnytte potensialet i hva dette kan gjøre for deg kommer så den lengre forklaringen under. Skal du skjønne viktigheten av dette, må du forstå bakgrunnen først.

Et historisk tilbakeblikk for å skjønne bakgrunnen

Behovet for å optimalisere en nettside oppsto det øyeblikket folk flest begynte å søke etter ting. Før søkemotorene ble utviklet, var det i hovedsak lenkesamlinger og kataloger som var måten man fant frem på nettet. Vi snakker nå om nittitallet og frem til 2003.

Den gang besto synlighet i å registrere seg i de riktige katalogene. For legesenteret hvor jeg besøkte min lege i starten av artikkelen, ville det så være tilstrekkelig å registrere seg i katalogen folk brukte for å finne frem til en lege. Man kjøpte sin annonse i Gule Sider, satte opp et skilt på veggen hvor det sto LEGE klart og tydelig og var så ferdig med den nødvendige markedsføringen av sitt legesenter for det året.

Ved å ha en annonse i Gulesider var man synlig for alle som bladde i telefonkatalogens del Gule Sider. Dette var den gang den vanligste måten å finne frem til en leverandør av varer eller tjenester.

Husker du Altavista og Webcrawler?

Jeg er gammel nok til å huske hvor genialt Altavista og Webcrawler var på nittitallet når man skulle finne noe som man ikke riktig  visste hvor var, eller hvem som kunne tilby et produkt eller en tjeneste. Man skrev inn sin søketekst i boksen, trykket på søk knappen, og gikk så for å lage seg en kopp kaffe mens man ventet på hva søkemotoren hadde funnet frem relevante sider. Altavista var ikke så treg, men Webcrawler var ufattelig treg på å finne ting. Men, man tenkte at det var i det minste raskere å gjøre et søk enn å sitte og bla manuelt.

På det tidspunktet Google ble gjort tilgjengelig for offentligheten, var Altavista den dominerende søkemotoren. Det øyeblikket Google fantes, ble plutselig alle andre søkemotorer irrelevante, siden Google var så mye mer treffsikkert enn de andre. Man fant rett og slett mer ting på Google, med større relevans. I tillegg tok det under et sekund å få listen med linker opp på skjermen.

Lenge trodde jeg at Google hadde en slags magisk måte å skjønne hvilke sider som handlet om hva. Det tok lang tid før jeg skjønte at det hele kokte ned til matematikk.

Før Google kom, tok alle søkemotorer som fantes utgangspunkt i innholdet på en side. Dette betydde at en side hvor ordet kosteskaft ble gjentatt mange nok ganger nedover i teksten, måtte handle om kosteskaft. Optimaliseringen den gang gikk ut på å gjenta et ord nok mange ganger til at man overbeviste søkemotoren til å tro at siden hovedsakelig handlet om kosteskaft.

Google sin PageRank algoritme snur alt på hodet

Da Google kom, ble plutselig ting snudd på hodet. De hadde utviklet et patent på en måte å regne seg frem til en sides innhold ved å bruke lenker fra andre sine hjemmesider samt lenker internt på hjemmeområdet. De kalte dette for PageRank algoritmen.

Slik fungerer PageRank

Interne lenker er den ene av de store faktorene PageRank ser på. Under ser du et eksempel som viser hvordan dette henger sammen.

Eksempel: Forsiden lenker til en underside  på samme hjemmeområde som handler om kosteskaft.

Eksterne lenker er en av de andre store faktorene PageRank benytter seg av i sin utregning.

Eksempel: Per sin hjemmeside lenker til Pål sin blogg som lenker til Gunnar sin nettbutikk hvor han selger kosteskaft. Google har så funnet en måte å gjøre dette til en matematisk utregning slik at de kan benytte seg av et sett regler for å bestemme hvilke sider som handler om hva.

Så, i stedet for å bare se på sidens tekstinnhold, ser man på hvilke andre sider på nettet som lenker til denne siden – og hvilke ord finner man i lenketekstene.

Man ser altså på en sides forhold til andre sider for å finne ut av hvilken av disse sidene som skal være først og sist når man søker på ordet kosteskaft.

Sosiale signaler har nå også blitt en stor faktor. Med sosiale signaler mener jeg liking på Facebook, tvitring på Twitter og deling på Google+. Google har altså funnet frem til en måte å se på hvilke personer som synes en side er relevant for de som skal kjøpe seg et nytt kosteskaft.

Det er totalt ca. 200 faktorer som påvirker dette bildet, så det hele er temmelig komplisert.

Når vi jobber med søkemotoroptimalisering, må vi altså ha helheten klart for oss mens vi jobber med detaljene. Vi gjør alt sammen for å øke sannsynligheten for at Google skal vise vår side aller først når noen søker på det de er interessert i som vi kan tilby. Man kan si at søkemotoroptimalisering dreier seg om å sørge for at vår artikkel er på forsiden av VG så ofte og så mye som mulig.

Hva er dine tanker om hva søkemotoroptimalisering er for noe?

Bruk kommentarfeltet under til det man gjør i slike felt.

Bjørn Are SolstadHva er søkemotoroptimalisering? En kort oppsummering og detaljert forklaring
les mer

Slik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften din

No comments

Om du har bestemt deg for at det er på tide å vinne nye kunder ved hjelp av sosiale medier, så er det lurt å sette seg litt inn i hva dette mediet faktisk er før du setter igang.

twitter logo knust glass1 Slik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften dinDet er også viktig å prøve seg frem en god stund på privaten før du setter igang med din massive kampanje på Twitter. Lengre ned i denne artikkelen vil jeg forresten forklare at du skal ikke sette igang noen massiv reklamekampanje på Twitter i det hele tatt.

Ikke bli en spammer uansett hvor fristende det er

Saken er den at det er veldig fort gjort å få feil stempel i sosiale medier. Med feil stempel mener jeg spammer. Blir du stemplet som en spammer av brukerne av dette mediet, har du brent kontoen og varemerket ditt.

Hva jeg akkurat sa over gjelder for deg som har tenkt å få ubetalt trafikk eller nye kunder via det å tvitre meldinger. Jeg snakker ikke her om å kjøpe betalte Tweets. Det er en annen historie, som jeg kan komme tilbake til den dagen jeg faktisk har prøvd å kjøpe noe hos Twitter. Det har jeg nemlig aldri gjort. Det jeg snakker om her er ubetalt trafikk fra folk som frivillig følger deg.

For at du skal få følgere på Twitter (som jo er folkene du vil markedsføre deg til), er det viktig å innse med en gang at dette er ikke en annonseplass. En kollega av meg i USA som får masse business gjennom sosiale medier går til og med så langt at han sier det er bannlyst å reklamere på Twitter – utenom kjøp av sponsede meldinger.

Så, da har vi etablert i resonnementet at du har tenkt å bruke noe av tiden din til å bygge opp en Twitterkonto som skal gi deg mer business. Du har ikke tenkt å bruke penger på dette. Bare tid.

Hva gjør du nå?

Jeg forutsetter at du har en Twitterkonto opprettet til firmaet ditt, og du har ingen følgere. Du starter altså helt blankt.

Det aller første du skal gjøre, er å fylle ut profilen, slik at den er klar. Link gjerne til hjemmesiden til bedriften i profilen, og pass på å ha med et telefonnummer der om du ønsker at folk skal kunne ringe deg.

Jeg vet at det nå er fristende å skrive en liten reklamesnutt, men det skal du ikke gjøre. Du skal aldri reklamere her må du ikke glemme.

Tenk nå igjennom hva du har å fortelle om som ikke alle vet allerede.

Dette er nøkkelen. Du må tvitre interessante ting som ikke allerede er allment kjent.

Et praktisk eksempel

Jeg vil bruke en av kundene våre i Devenia som eksempel så skjønner du lettere hvordan du skal tenke.

Martin hos Bjørgs Transport rår over et nettverk av sjåfører som er ute på veiene i sine budbiler. De observerer ting som kan være til nytte. Dette kan være glatte veistrekninger, ulykker, et bilde av et vakkert rådyr langs veien. Siden de kjører rundt i sine budbiler allikevel, har de en unik mulighet til å være nyttige i informasjonsspredning langs veiene. Vi snakker altså her om faktisk, reell og nyttig informasjon.

Dette er hva jeg ville tvitret om dersom jeg var Martin i Bjørgs Transport. Ingen ting annet. Ved å bruke hashtags riktig, vil meldingene fra Bjørgs dukke opp i mange sine strømmer på Twitter helt av seg selv. De vil også kunne oppleve å bli retweetet om de er raske med å få ut informasjonen.

Å kjøre budbil betyr å være i trafikken dagen lang. Du ser og hører ting. Dette er hva twitterfolket vil ha. Dette er hva du selv vil ha, er det ikke?

Nyttige ting som Bjørgs kan skrive om

#ulykke på #E18 ut fra #Oslo mot #Kristiansand. Finn en alternativ rute om du kan #bjorgs via @bjorgstransport
Ekstremt glatte veier rundt #bergen i dag. Vær forsiktige i trafikken. #bjorgs via @bjorgstransport
Opplevde akkurat at noen slang ut søpla ut vinduet på #E6 nord for #oslo. #Fy skam! #bjorgs via @bjorgstransport

Bare pass på at det som går ut på Twitter er sant. Du vil ikke bli tatt som en idiot som sitter og skrøner, vil du vel?

Den dagen følgerne dine trenger dine tjenester, vil de huske at de følger deg på Twitter. Da vil de kanskje sende deg en DM direkte på Twitter, eller ringe deg for å bli kunde. Får du konkrete spørsmål direkte på Twitter, husk å vær rask til å svare. Folk forventer umiddelbart svar i sosiale medier.

Hva tror du?

Er resonnementet mitt riktig her? Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Bjørn Are SolstadSlik bruker du Twitter i markedsføringen av bedriften din
les mer

3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering

5 comments

Etter mange års erfaring med søkemotoroptimalisering for kunder og for egne prosjekter, er det noen ting som typisk går igjen hver gang jeg tar tak i et nytt prosjekt. Her er et lite knippe med tips som du må ha i bakhodet når du skal sette igang med ditt søkemotoroptimaliseringsprosjekt.

Tipsene er ikke skrevet i prioritert rekkefølge, siden de alle er viktige i din strategi for søkemotoroptimalisering.

Sjekk at systemet du har tenkt å bruke produserer søkemotorvennlige adresser

En søkemotorvennlig nettadresse ser typisk slik ut:

www.devenia.no/underside-som-inneholder-frasen/

og ikke noe slik som

www.devenia.no/index.php?menuid=173&expand=1,106,173

Forskjellen vi ser i søkeresultatene er formidabel, så dette er viktig. Uansett hva Google og de andre søkemotorene måtte påstå (Matt Cutts hos Google kunne fortelle i en video jeg så at dette problemet langt på vei er løst), så er forskjellen i hvor du blir plassert i søkeresultatene så store at dette er ikke verdt å gamble med.

Pass derfor på at du har tatt i bruk riktig system, som lager adresser som inneholder søkeordene dine direkte i adressen til siden. Dersom systemet du har valgt ikke har denne funksjonen, bør du enten vurdere å bytte systemet i et som har dette innebygd, eller be utvikleren få dette på plass før siden lanseres.

Overskriften bør inneholde søkeordet

Overskriften havner i søkeresultatene når folk søker, og er derfor det samme som overskriften i en annonse. Det sier seg selv at du bør bruke tid på å utforme overskriften slik at folk har lyst til å klikke på den. Denne siden har overskriften “3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering” nettopp fordi jeg ville at folk som søker på denne frasen skal ha lyst til å klikke seg inn på siden. Jeg kunne bare ha brukt overskriften “søkemotoroptimalisering tips”, men dette ville blitt lite fristende for den som sitter og bestemmer seg for hvilken side han skal klikke seg inn på.

Bruk søkeordet nedover i teksten

Dette betyr at du bør unngå å fokusere på flere enn et søkeord for hver side. Grunnen til dette er at det er lettere å tilpasse teksten slik at du får optimalisert innholdet til hvert enkelt søkeord. Det er også lettere for søkemotorene å finne ut av hvilken side som handler om hva, slik at du unngår å forvirre de. Husk at søkemotorene er bygd opp ved hjelp av matematiske algoritmer for å finne ut av hva en side på nettet handler om. Det er derfor viktig å innse at det er begrenset hva de klarer å finne ut av ved hjelp av regelsettene de jobber etter.

Prosentmessig bør ikke søkeordet eller frasen gjentas mer enn 2% av den totale teksten. Hver side bør inneholde minst 300 ord – men jo lengre teksten er, jo mer vil søkemotorene like den. Det aller viktigste er allikevel å skrive for leseren og ikke for søkemotorene slik at du ikke ender opp med at leseren bare klikker på tilbakeknappen fordi innholdet er meningsløst eller dårlig skrevet.

Hva er ditt viktigste søkemotoroptimalisering tips?

Bruk kommentarfeltet under til å dele med deg av dine erfaringer. Jeg setter også stor pris på det om du vil bruke et av de sosiale nettverkene du er medlem i til å dele artikkelen slik at andre kan ha glede av den.

Bjørn Are Solstad3 viktige tips for god søkemotoroptimalisering
les mer

Skrillex ruler Google

No comments

portrett av ultrakule skrillex 300x182 Skrillex ruler GoogleNår det gjelder musikkrelaterte søk er Skrillex på en klar første plass i forhold til antall søk i følge Google Trends. Så, for deg som blogger for å tjene penger på det, er Skrillex helt klart et begrep det er lurt å legge ned ressurser i å skrive om.

Om du lever under en stein i skogen, vet du sikkert ikke engang hvem Skrillex er, så derfor kommer det litt info om fyren her.

Første gang jeg hørte om Skrillex, var for et par år siden da min yngste sønn Sondre fortalte meg om han. Dette var mens han enda var underground, og ikke ble spilt på radioen over hele fjøla. I dag er det nesten ikke mulig å unngå å høre han på radioen om du hører på kanaler som NRK mp3 og lignende.

Det har altså fullstendig tatt av for fyren, og det er han nok ikke lei seg for.

Det er ellers interessant å merke seg at musikkbransjen ikke skjønte hvilken trend artister som Skrillex, Deadmau5 og Nero var i ferd med å dra i gang med sin dubstep musikk. De har stort sett ikke skjønt ting i noe særlig grad i den bransjen der før etter at toget har tatt av, så det er vel ikke overraskende. Det rare er at hver gang dette skjer, så hiver de seg på trenden som om de var med på å dra den i gang.

Musikkbransjen var ikke med på å dra igang Skrillex sin suksess. Det var det ungdommene selv som gjorde.

Under kommer et lite bildegalleri med noen Skrillex bilder. Kos deg med de.

skrillex dj Skrillex ruler Google
my name is skrillex skrivebordsbakgrunn Skrillex ruler Google
skrillex drikker iskaffe Skrillex ruler Google

Hva synes du om Skrillex og dubstep?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening om fenomenet han var med på å starte, og ikke glem å del denne posten i sosiale medier.

Bjørn Are SolstadSkrillex ruler Google
les mer

Hvordan kan jeg stole på deg? Mine SEO kunnskaper trekkes i tvil

4 comments

Jeg fikk dette spørsmålet på epost her om dagen fra en som var interessert i mine seo-relaterte tjenester. Han lurte på hvordan han kan stole på at jeg er i stand til å gi han riktige råd angående søkemotoroptimalisering av hans hjemmeside når han ikke kunne finne min egen hjemmeside når han gjorde et søk for nevnte søkeord.

Umiddelbart blei jeg litt satt ut av spørsmålet, og den første tanken var irritasjon over et slikt spørsmål. Følelsesmessig reagerte jeg med en tanke av typen: “hvordan våger noen å trekke i tvil mine kunnskaper? Jeg er jo best på seo!”.

Men, etter å ha latt det synke litt, skjønner jeg spørsmålet hans godt. Jeg skjønner at han hadde all grunn til å trekke i tvil mine påståtte kunnskaper når det gjelder hvem som får hvilke plasseringer i søkeresultatene hos Google.

Og – dette handler bare om Google om du skulle lure. Google har omtrent all makt i det norske markedet som handler om å bli funnet på nett. Er du godt plassert på Google, så trenger du i grunn ikke noe mer. Kundene hagler inn fra Google for de riktige søkeordene.

I dag har jeg gjort litt inngående sjekking av de som faktiske er å finne i søkeresultatene for det ultimate søkeordet for vår bransje, og mine funn er ikke akkurat hyggelig lesning. Det er garantert hyggelig lesning for de som er på første side, men ikke like hyggelig for meg.

I dag, den 25.06.2013 er jeg å finne på side 26 når du søker på bransjens førstevalg innen søkeord – og nei, jeg skrev ikke dette bare for å få gjentatt supersøkeordet en gang til i teksten. Det akter jeg nemlig ikke å gjøre. Bransjefolk vet nøyaktig hva jeg snakker om. Dere andre får sitte der og lure på hva jeg i pokker snakker om.

Jeg er altså å finne ingensteds for søkeordet alle i bransjen sikler etter å være på første side i søkeresultatene for.

Hovedforklaringen jeg gir til meg selv når det gjelder bransjens hotteste søkeord er at jeg bryr meg katta om jeg er å finne for dette ordet eller ikke. Jeg vet nemlig fra lang erfaring at søkevolumet for dette ordet er minimal. Og, jeg vil tror at de fleste søkene som gjøres med ordet “søkemotoroptimalisering” alene er bransjefolk som vil sjekke sine egne posisjoner. Så, for min del er det helt i orden at du ikke finner meg når du skriver inn dette ordet hos Google.

På den annen side så har vi jo skrytefaktoren da. Det er jo kjekt å kunne skryte på seg hvor knallgod man er på å toppe søkeresultatene for bransjens supersøkeord.

Jeg kommer nok til å jobbe bittelitt med dette her, og se om jeg kan skryte på meg best i søkeresultatene foran alle de andre i bransjen. Jeg tviler på at det vil gå sånn riktignok. For jeg jobber alt for lite med dette søkeordet til at jeg skulle “fortjene” en første side plassering for det.

Hvilke funn jeg kom til når jeg sjekka de som ligger på topp for ordet søkemotoroptimalisering akter jeg faktisk ikke å fortelle om. Skulle mine funn være riktige, vil denne listen se veldig annerledes ut om ikke lenge, og da vil nok de som er der nå sitte og lure på hva som traff de.

Hva tror du?

Om du skulle ha noe å meddele i kommentarfeltet, vil jeg selvsagt svare så godt jeg kan, men bli ikke overrasket om mine svar er “jeg vet ikke” om du spør meg om hvorfor jeg ikke troner på toppen for supersøkeordet alle i bransjen sikler etter. Sannheten er nemlig at jeg vet ikke. Søkemotoroptimalisering er ingen enkel prosess å forklare – og ihvertfall ingen lett ting å drive med.

Så. Spør i vei. Jeg garanterer ikke at jeg har noe fornuftig å fortelle, men jeg kan da prøve.

Bjørn Are SolstadHvordan kan jeg stole på deg? Mine SEO kunnskaper trekkes i tvil
les mer

Her får du inspirasjon til gode overskrifter og artikler

No comments

content idea generator 300x215 Her får du inspirasjon til gode overskrifter og artiklerSkal du få oppmerksomhet fra noen, er overskriften din nødt til å være inspirerende, og ha en såkalt stopp effekt. Siden vi alle bombarderes av ulike medier som vil ha oppmerksomheten vår hundrevis av ganger i døgnet, lærer vi oss å filtrere bort alt støyet. Det er derfor helt avgjørende at overskriften på artikkelen du skal skrive har en god stoppeffekt. Den må sitte som en kule med en gang.

Etter at du har fått øynene til din leser til å stoppe et sekund, må jo selvfølgelig resten av teksten være knallbra, men en god overskrift gjør virkelig halve jobben.

Profesjonelle skribenter utvikler derfor et bibliotek over de mest vanlige overskriftene de benytter igjen og igjen. Nettopp fordi det er begrenset hvor mange måter det er å skrive en god overskrift i en artikkel eller bloggpost som denne.

Så, uten ytterligere mas, så kommer her en link til en engelspråklig side jeg benytter når jeg trenger å hente inspirasjon til en ny variant, eller ikke kommer på noen god innfallsvinkel til en artikkel.

Jeg bruker ikke dette verktøyet bokstavelig. Det vil si, jeg bruker det ikke som kopier og klipp inn. Men, noen ganger er det bare helt umulig å komme på en måte å komme igang med en artikkel. Da er dette vektøyet kjekt å ty til.

Verktøyet heter Portent’s Content Idea Generator, og er temmelig enkelt i bruk. Du skriver bare inn ordet du vil lage en tekst om, og klikker på pila til høyre. Dette kan du så gjenta, til det dukker opp en overskrift som gir deg en idé til hvordan du kan komme igang med skrivingen.

I bildet til høyre, kan du se forslaget “Why Used Cars Beat Peanut Butter on Pancakes”, som betyr noe sånt som derfor slår brukte biler peanøttsmør på pannekaker.

Hvilke verktøy benytter du deg av for å få inspirasjon til gode overskrifter og artikler?

Bruk kommenarfeltet under og kom med dine tips og innspill. Husk å dele denne artikkelen i sosiale medier til dine venner og kjente, så de unngår skrivesperre.

Bjørn Are SolstadHer får du inspirasjon til gode overskrifter og artikler
les mer

Hvilke søkeord skal du satse på?

No comments

ordsky 300x188 Hvilke søkeord skal du satse på?Markedsføring ved hjelp av søkeord er et begrep som oppsto det øyeblikket folk begynte å bruke søkemotorer som Altavista og Google for å finne informasjon på internett.

Konseptet er enkelt nok: Når du sitter og skal finne frem til en leverandør av et produkt eller en tjeneste, starter du med å skrive inn ulike søkeord for å få opp en liste over hjemmesider som dreier seg om det du leter etter.

Et eksempel her kan være i forbindelse med en skilsmisse vil du naturlig nok bruke søkeord som er relevante i forhold til det å skille seg.

Noen søk du kan gjøre her er advokat, skilsmisse, advokat skilsmisse, skilsmisse oslo osv.

For deg som sitter på andre siden av bordet (i dette tilfellet advokatfirmaet) er utfordringen å finne ut av hva folk faktisk søker etter når de skal skille seg. Her kommer så kreativiteten inn i bildet. Du må finne ut av hvilke søkeord som er aktuelle når noen skal ta en beslutning om hvem de skal velge. Disse søkeordene må du så få flettet inn i tekstene på hjemmesiden din.

Hvordan finner du så frem til din liste over aktuelle søkeord? Finnes det verktøy du kan bruke til dette?
Ja. Det finnes verktøy. Men, det er stor forskjell på hva som finnes i forhold til de ulike språkene. På norsk er det begrenset hvilke verktøy som finnes, siden det er et så lite språk. Det viktigste verktøyet jeg bruker i mitt daglige arbeid er AdWords Keyword Suggest Tool. Dette verktøyet får du gratis tilgang til når du registrerer en AdWords konto hos Goolge.

Det finnes en rekke engelskspråklige verktøy for finne ut av søkeord-volum, men de jeg har prøvd har gitt lite matnyttig informasjon i forhold til norske søkeord.

Den sikreste metoden for å finne frem til din søkeord-liste, er å sette opp en AdWords-kampanje, og teste deg frem. Poenget med dette, er ikke å få flest mulig klikk inn til hjemmesiden din – poenget er å skaffe deg tilstrekkelig statistisk informasjon til å kunne ta en kvalifisert og rasjonell beslutning om hvilke søkeord du skal legge ned tid og innsats i.

Bjørn Are SolstadHvilke søkeord skal du satse på?
les mer

Optimalisering av innhold

No comments

balkong rehab city kairo egypt1 300x224 Optimalisering av innholdMens jeg sitter og koser meg i det alltid fine været her i Rehab City utenfor Kairo i Egypt tenkte jeg at det var på tide å påminne om de enkle, men viktige reglene for hvordan du skriver optimalisert innhold på en nettside.

Skriv alltid for leseren – ikke for søkemotorene.

Dette er det aller viktigste å passe på. Selv om du gjerne vil til toppen av søkeresultatene hos Google, må du ikke glemme at det er hva som skjer etter at folk har kommet inn på sidene dine som betyr noe. Ikke AT de har kommet til deg, men hva de så gjør. Altså. Skriv teksten forståelig og interessant. Vanlige regler for god tekst gjelder her som alle andre plasser. Et lite tips her kan være å passe på at de viktigste poengene kommer tidlig i teksten, slik at det er kjapt å skjønne hva teksten kommer til å handle om.

Dediker en side til hvert søkeord

Det er vanskelig nok å skrive en god tekst som det er, og søkemotorene er ikke  fantastiske på å finne ut av hvilken side som er relevant. Så, for å maksimere muligheten for at akkurat din side eller artikkel skal flyte til toppen av søkeresultatene, bør du jobbe med hvert søkeord på en separat side.

En annen grunn til å splitte opp hver side for hvert søkeord, er at du kan lettere kontrollere selve flyten i innholdet når det bare er et tema å forholde seg til. Dette er den samme regelen som tekstforfattere benytter seg av når de skriver reklametekst.

Søkeordet bør utgjøre fra en til to prosent av det totale innholdet.

Det viktigste verktøyet vi bruker for å sjekke optimaliseringsgrad, er Page Analyzer fra Ranks.nl. Dette verktøyet gir uvurderlige data for å finpusse optimaliseringsgraden av teksten. Optimalisering av innhold på siden er ikke så vanskelig om du bare benytter de riktige verktøyene.

Men, jeg vil igjen påminne om at det er hva leseren faktisk leser på siden som avgjør om du har gjort en god jobb eller ikke. Meningen med hele tekstskrivingen er å forvandle leseren til en bruker, en kunde eller en abonnent.

Bjørn Are SolstadOptimalisering av innhold
les mer