Slik unngår du at PRISM kan overvåke din mobil og SMS


Ikke det at du har noe å skjule selvfølgelig, men er det ikke allikevel litt ubehagelig å tenke på at når du ringer med mobilen din eller sender en SMS melding, så sitter tusenvis av folk og hører på alt du sier, eller leser meldingen dine til kjæresten? Ikke nok med at de hører på, men de sitter på den andre siden av kloden i USA og overvåker deg i lille Norge.

PRISM er jo amerikanske National Security Agency eller NSA sin måte å fortelle alle oss ikke-Amerikanere at de har full kontroll over oss.

Så, la oss like gjerne frata de denne kontrollen, først som sist.

Det første du trenger å gjøre, er å bruke sterk kryptering på alt av telefoni. Ikke bare oppnår du å faktisk kunne snakke i fred, men i tillegg bidrar du til at NSA må bruke store ressurser på å dekryptere handlelista du får overbragt muntlig fra moderen mens du står på Prix og leiter etter godteri.

android-red-phone-sikker-ringing-mobil

Red Phone for sikker ringing

Har du en Android telefon, kan du benytte Red Phone til å ringe med. Red Phone vil automatisk overta kontrollen over telefonen når programmet er aktivert, slik at du trenger ikke gjøre noe spesielt for å styre samtalen gjennom programmet. Dette vil riktignok bare fungere om telefonen du snakker med også har programvaren operativ. Det er ikke spesielt vanskelig å sette dette opp. Kona mi brukte noen få minutter på sin Galaxy Note 2, så dette klarer du.

textsecure-privat-sms-mms-sikkert


TextSecure for sikker SMS eller MMS

For å gjøre stooor klemz meldinga til kjæresten ulesbar for andre enn kjæresten, bruker du TextSecure på din Android telefon, og vips så har du gitt amerikanske myndigheter en liten nøtt ekstra å knekke. Uansett hvor bra datamaskiner de har, vil de bruke mye lengre tid på å dekryptere 256 bits krypterte meldinger enn om de ikke er sikret.

Vi benytter begge deler her hos oss i Kairo, av åpenbare grunner. Vi ønsker absolutt ikke å bli avlyttet, enten det dreier seg om Amerikanske eller Egyptiske myndigheter. Handlelistene våre er topphemmelige 🙂

Har du spørsmål eller kommentarer rundt dette med overvåking?

Bruk kommentarfeltet under og spør i vei om det du lurer på, eller ytre din mening om du tror Orwells 1984 har blitt Norsk virkelighet hvor storebror ser deg hele tiden.

Sist oppdatert 2. februar 2016 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.