Sosiale nettverk: uskrevne regler

Å skaffe til veie en tilhengerskare på LinkedIn, Facebook eller Twitter er ikke så enkelt som å sende ut en haug med venneforespørsler. For å finne folk som vil følge deg trenger du å starte tråder folk kan følge og promotere dine produkter eller tjenester på sosiale nettsteder. Skal du gjøre dette er det noen uskrevne regler for god skikk og bruk du trenger å forholde deg til.

Mestre reglene for skikk og bruk og du kan slutte å sende Super Pokes i hytt og pine og kan i stedet begynne å vinne over folk til å følge deg.

Vær tålmodig

Det kan være vanskelig å føle seg konkurransedyktig når du sammenligner dine 50 venner med en person som har 5000 i sin venneliste, men hvis du gjør det sakte mens du bygger opp det sosiale innholdet vil du se at det bedrer seg i det lange løp. Ikke invitér venner blindt.
Begynn med å følge noen få utvalgte folk fra din bransje. Ikke tenk på disse som reklamemottakere. Se på de som ditt begynnende forretningsnettverk på nettet. Du er ikke ute ettter kunder i denne fasen. Du er ute etter å knytte kontakter som er gjensidig nyttige.

Stå imot trangen til å spørre alle dine kontakter til å bli del av nettverket ditt.

Tom Lewis, visepresident for markedsføring hos Atalasoft, importerte alle sine Gmail kontakter til Facebook og spurte de så om å bli hans Facebook venner. Venneforespørselen gikk derfor ut til samtlige av hans forretningskontakter i tillegg til en masse folk han knapt nok visste hvem var.

Stor feil.

Han sendte etterpå ut en mea culpa melding hvor han kalte det for “klart feil.” En bedre idé er å annonsere sosiale nettverk på nettstedet, i nyhetsbrevet, eller i en e-post signatur, og la kontaktene komme til deg.

Vær inkluderende

At du ikke bør sende ut venneforespørsler til alle i adresseboken din, betyr ikke det at du bør være tilbakeholden for å oppnå kontakt med nettverkere som kommer til deg. Ikke fremmedgjør potensielle kunder.
Så lenge det ikke er en spam forespørsel fra et porno-område eller bli-rik-raskt-opplegg, vil jeg legge til alle som ser ut til å være en ekte person. En bedrift må akseptere alle levende personer, slik at ingen føler at du er del av en elitekultur som velger bort folk.

Hold deg til saken

Ikke begynn å spam ned dine venner på Facebook eller Twitter.
Et godt eksempel er å lese i artikkelen jeg hentet inspirasjon fra for denne posten.

En kveld postet Brooke Webb, markedsføring og PR-direktør i Vicinity Manufacturing til Twitter etter en mislykket forretningsmiddag og drinker med kunder. Hun sier: “Jeg tweeted flere meldinger som sammenliknet mine klienter og deres byer til opplevelser av Dante i Infernoet. Du vet, syvende-sirkel-for-faen referanser, og så videre.”

Enda verre enn selve postene på Twitter var at alt hun postet fra sin Twitter-konto ble lagt inn på hennes LinkedIn-profil slik at alle hennes profesjonelle kontakter kunne se hva hun hadde skrevet. Webb har siden lært å holde sine Twitter-meldinger profesjonelle, og bruker det for selskapets kundeservice og oppmuntrer kundene til å nå henne direkte på denne måten. Hun poster også innlegg om sosiale medier, og begrenser sine personlig innlegg.

Din tilstedeværelse på Internett er en svært synlig del av merkevaren din. Pass derfor på hva du sier og hva gjør på nettet siden dette gjenspeiler selskapets kultur. Hvis du er komfortabel med å fleipe rundt eller dele av informasjon om ditt personlige liv er det ingenting i veien for å kjøre den linjen. Men som en generell regel er det lurt å spørre seg selv: “Hvordan ville jeg oppført meg om jeg ikke var online?”

Selv om det finnes en slett-knapp for en sosial flause, kan det være at det allerede har spredd seg til steder du ikke har kontroll over. Sist sommer postet  administrerende direktør Jason Goldberg i SocialMedian på Twitter om å øke engle-investeringer for hans selskap. Dette var i strid med forskriftene for det amerikanske verdipapirsystemet. Han prøvde å slette posten på Twitter, men i neste øyeblikk ble det fanget opp og publisert på TechCrunch og andre blogger.

Vær transparent

Når du fyller ut profilen din, ikke kopier og lim inn brosjyren din – noen få setninger holder. Vis litt personlighet ved å dele informasjon i henhold til dine interesser, men hvis du er mer komfortabel med å holde ting strengt forretningsmessig, la alt peke mot din kjernemelding. En annen ting er å ikke legge til noen Facebook-applikasjoner som kontaktene dine må legge til for å se – de ser lite profesjonelt ut og kan irritere folkene i nettverket ditt. Ta kontroll over din profil på nettet ved å publisere et profilbilde. Hvis kontoen er under navnet ditt, bruk et portrettbilde; hvis kontoen din er navnet på virksomheten, velger du en logo. Hvis du har leid en som tar seg av ditt sosiale nettverk for å håndtere dine konti, gi litt informasjon på det ofisielle nettstedet om person. Og alltid ta med to-veis-koblinger, fra det sosiale nettstedet til firmaets nettsted, og omvendt. Slik hjelper du folk til raskt å finne deg.

God takt og tone

Skal du få noen forretning ut av ditt sosiale nettverk, er det lurt å ikke å umiddelbart sende nye venner tilbud om å laste ned en e-bok eller registrere seg for et nyhetsbrev. Være mer subtil. Jobb inn din markedsføring i dagligdagse samtaler ved å fortelle folk om kommende konferanser, svar på spørsmål i innen ditt fagfelt, eller pek på nye og relevante blogginnlegg.

Som en generell regel, prøv å matche den måten kontaktene dine samhandler med deg. Svarer til et vegg-til-vegg innlegg med et vegg-til-vegg innlegg og en melding med en melding. De fleste andre kommunikasjoner bør skje via mer passiv Twitter eller status oppdateringer. Postman sier, “Det som  fungerer er ekte samtale. Å spy ut meldinger fungerer ikke i det hele tatt i sosiale medier.

Vær på vakt

For å forbedre statusen til din merkevare, søk etter klager eller problemer om virksomheten din, og svar på en nyttig måte, uten nødvendigvis å legge den personen til som en kontakt. For eksempel, Comcast har en ComcastCares konto på Twitter som svarer på klager og leverer kundeserviceavdelingen rett i plattformen. Dette gjør at man lytter til kundene sine og det blir lett for de å få svar på på klager –  du tar et stort skritt mot å vinne over kundene.

Jeg har delvis brukt innhold fra denne artikkelen da jeg skrev posten – men jeg kan forsikre deg om at alt som er å lese over stemmer helt overens med mine egne erfaringer.

Bruker du en av tjenestene over? Hva er din erfaring?

Bruk kommentarfeltet under og del dine erfaringer med meg. Jeg svarer etter beste evne.

Sist oppdatert 12. mai 2022 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.