Statistikk er så mangt

Hvor lenge kan de store norske aktørene fortsette å lure annonsørene sine?

Jeg ringes til stadig av forskjellige telefonselgere som skal selge oppføringer i nettkatalogen, kvasir, internettkatalogen, VG og andre kataloger.

Samtlige viser i sin salespitch til statistikken over besøkende, og hva vi kan forvente av trafikk fra de om vi bare hiver oss på en oppføring til en liten titusenlapp.

I hver eneste av disse samtalene (når jeg har tid til å diskutere) ender vi opp med følgende runddans:

Selger: Jeg ser at vi har sendt dere 280 besøkende den siste måneden fra gratisoppføringen dere har hos oss, kunne du ikke tenke deg at dette mangedobles?

Jeg: Jasså. Så du sier at dere har sendt oss 280 besøkende? Hvor har du dette fra?

Selger: Det ser jeg i statistikken vår at vi har. Det er da ikke så verst med 280 besøkende – men det kan bli mye mer vettu!

Jeg: vent litt – skal bare sjekke i VÅR statistikk hva den sier om trafikken dere har sendt oss forrige måned.

(Jeg sjekker så statistikken i Statcounter som vi bruker på alle våre egne prosjekter samt hos kunder)

Jeg: Jeg har akkurat sjekka her, og tallene våre sier at dere har sendt oss 30 besøkende i denne perioden. Hvordan får du dette til å bli 280?

Selger: Tallet ditt stemmer ikke. Vi HAR sendt dere 280 besøkende.

Jeg: Hvor lenge har du jobba der? Vet du noe om metodene dere bruker for å skille ut trafikk fra folk og trafikk generert av ulike bot’er?

Selger: Jeg har jobba her i tre år, og tallene våre lyver ikke. De er også bekrefta av TNS Gallup. Og de kan vi jo stole på!

Jeg: Du. Jeg tror ikke vi kommer noe lengre her jeg, for jeg VET at dere ikke skiller mellom folk og bot’er i statistikkene dere operer med. Mellom 80 og 90% av de “besøkende” dere skryter av er ikke folk, så hvordan kan dere forvente at vi skal kjøpe en oppføring for 10.000 kroner? Ut i fra den reelle trafikken dere har, kan vi jo uten videre trekke fra 80 – 90%, så kommer vi frem til noe som kan kalles den faktiske virkeligheten. Er du villig til å selge meg denne oppføringen for en tusenlapp?

Selger: Ehm.. Nei. Tallene våre ER riktige de altså. Det er HELT sant.

Jeg: Greit. Siden vi ikke kan bli enige om premissene for en oppføring, har vi heller ikke noe mer å diskutere.

Jeg legger på.

Historien over har gjentatt seg i mange varianter alt etter som hvor fersk selgeren var. Moralen er uansett den samme: Virkeligheten er ofte svært forskjellig fra hva selgerne vil ha den til. Også i vår bransje.

Les om Jarle sin erfaring med RosaIndex.

Hva er din erfaring?

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vent litt!

Få gratis oppdateringer fra bloggen min via e-post

Både Voda (Dalmatineren min) og jeg setter utrolig pris på om du vil bli med oss videre.

Skriv inn epost-adressen din i feltet og trykk på knappen. Du vil få en epost som du må bekrefte for å melde deg på oppdateringer fra meg. Jeg sender aldri reklame.

Mvh. Bjørn Are

Meld av når som helst.