Statistikk er så mangt


Hvor lenge kan de store norske aktørene fortsette å lure annonsørene sine?

Jeg ringes til stadig av forskjellige telefonselgere som skal selge oppføringer i nettkatalogen, kvasir, internettkatalogen, VG og andre kataloger.

Samtlige viser i sin salespitch til statistikken over besøkende, og hva vi kan forvente av trafikk fra de om vi bare hiver oss på en oppføring til en liten titusenlapp.

I hver eneste av disse samtalene (når jeg har tid til å diskutere) ender vi opp med følgende runddans:

Selger: Jeg ser at vi har sendt dere 280 besøkende den siste måneden fra gratisoppføringen dere har hos oss, kunne du ikke tenke deg at dette mangedobles?

Jeg: Jasså. Så du sier at dere har sendt oss 280 besøkende? Hvor har du dette fra?

Selger: Det ser jeg i statistikken vår at vi har. Det er da ikke så verst med 280 besøkende – men det kan bli mye mer vettu!

Jeg: vent litt – skal bare sjekke i VÅR statistikk hva den sier om trafikken dere har sendt oss forrige måned.

(Jeg sjekker så statistikken i Statcounter som vi bruker på alle våre egne prosjekter samt hos kunder)

Jeg: Jeg har akkurat sjekka her, og tallene våre sier at dere har sendt oss 30 besøkende i denne perioden. Hvordan får du dette til å bli 280?

Selger: Tallet ditt stemmer ikke. Vi HAR sendt dere 280 besøkende.

Jeg: Hvor lenge har du jobba der? Vet du noe om metodene dere bruker for å skille ut trafikk fra folk og trafikk generert av ulike bot’er?

Selger: Jeg har jobba her i tre år, og tallene våre lyver ikke. De er også bekrefta av TNS Gallup. Og de kan vi jo stole på!

Jeg: Du. Jeg tror ikke vi kommer noe lengre her jeg, for jeg VET at dere ikke skiller mellom folk og bot’er i statistikkene dere operer med. Mellom 80 og 90% av de “besøkende” dere skryter av er ikke folk, så hvordan kan dere forvente at vi skal kjøpe en oppføring for 10.000 kroner? Ut i fra den reelle trafikken dere har, kan vi jo uten videre trekke fra 80 – 90%, så kommer vi frem til noe som kan kalles den faktiske virkeligheten. Er du villig til å selge meg denne oppføringen for en tusenlapp?

Selger: Ehm.. Nei. Tallene våre ER riktige de altså. Det er HELT sant.

Jeg: Greit. Siden vi ikke kan bli enige om premissene for en oppføring, har vi heller ikke noe mer å diskutere.

Jeg legger på.

Historien over har gjentatt seg i mange varianter alt etter som hvor fersk selgeren var. Moralen er uansett den samme: Virkeligheten er ofte svært forskjellig fra hva selgerne vil ha den til. Også i vår bransje.

Les om Jarle sin erfaring med RosaIndex.

Hva er din erfaring?

Sist oppdatert 19. mai 2014 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.