Stem blankt om du er usikker i valget


Å stemme blankt er ikke det samme som å være sofavelger og sitte hjemme. Jeg trodde selv det gikk ut på det samme frem til helt nylig. Så, da jeg begynte å undersøke nærmere hva en blank stemme er, ble det klart at å stemme blankt ikke ses på som det samme som å la være å stemme sammen med alle de andre sofavelgerne som ikke gidder å løfte på stumpen.

Den blanke stemmen representerer flere ting.

Politisk engasjement

Det første den blanke stemmen representerer for meg, er at jeg er politisk engasjert nok til å gidde å dra til stemmelokalet og avgi min stemme. Det er jo en borgerplikt å stemme har jeg alltid hørt, så da stemmer jeg pliktskyldigst. Ingen skal komme og si at jeg ikke gjør min enkle plikt og er patriotisk for landet mitt. Problemet er bare det at jeg har alltid følt at min stemme ikke betyr noe. Dette har alltid vært mitt problem. Stemmen min betyr ingenting.

Å stemme blankt som en protest

De blanke stemmene som registreres, blir tatt med i opptellingen. Så man kan da resonere med at om mange stemmer blankt ved et valg, vil dette tas med i diskusjonene i de politiske miljøene etter at valget er vel overstått. Var jeg en politiker, ville jeg tenkt på de blanke stemmene som en direkte trussel om de ble mange nok. Utgjør de blanke stemmene majoriteten ved et valg, vil de politiske partiene ha et seriøst problem med å kunne påberope seg å representere flertallet av befolkningen.

Hva tenker du om å stemme blankt?

Si gjerne meningen din om hva en blank stemme betyr for deg.

Sist oppdatert 10. november 2019 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.