Tips – hva gjør du når søkeordene dine faller som steiner?

Denne posten er ikke for deg som har en hobbyside hvor du forteller om din lego-samling eller frimerke-samlingen din – uten noen annen motivasjon enn hobbyen din. Med en slik side antar jeg at søkemotortrafikken ikke er avgjørende for annet enn egoet.

Dersom du derimot driver en kommersiell side av noe slag – enten det dreier som en nettbutikk, firmapresentasjon eller en kommersiell blogg eller problogg som det heter så er søkemotortrafikk helt avgjørende for hvorvidt du har et levebrød eller ikke.

Jeg vil her gi deg de viktigste tipsene jeg gir kundene våre når de ringer oss i vill panikk fordi de har stupt i søkeresultatene på de mest inntektsbringende søkeordene sine.

Mine tips er i følgende rekkefølge – og er universelle uansett hvilken type side det gjelder.

  1. Ikke få panikk.
  2. Ikke endre noe på sidene.
  3. Ikke endre noen annet.
  4. Vent.
  5. Analysér statistikkene dine.
  6. Undersøk hva andre opplever.
  7. Bestem deg for en endret strategi basert på din analyse.

Jeg vil under forklare punkt for punkt.

1. Ikke få panikk

Fakta er at søkeresultatene spesielt i Google varierer for hvert søk som gjøres. Mye av grunnen til dette er at det stadig rulles ut nye resultatsett til datasentrene hos Google – og noen av disse datasettene er dramatisk endret fordi det har blitt implementert nye algoritmer. Ofte rulles disse tilbake etter en tid – og det meste faller tilbake til slik det var før. Ingeniørene hos Google kan ikke selv forutse hvordan nye momenter i algoritmene vil slå ut i stor skala. Dette kommer av kompleksiteten i algoritmene og hvordan de skalerer.

2. Ikke endre noe på sidene

Om du pleide å ligge bekvemt til i søkeresultatene før du droppet som en stein og så setter igang med massive endringer av sidene risikerer du at du har driti på draget dersom droppet egentlig var midlertidig.

Grunnen til dette er at dersom du vesentlig endrer sidene under et plutselig dropp så vil Google måtte på nytt ta stilling til hvor siden skal plasseres i søkeresultatene.

3. Ikke endre noe annet

Med annet mener jeg tekniske endringer som flytting til ny webserver, inngående lenker eller andre ting som kunne påvirke din status hos Google.

4. Vent

Dette er det punktet som er vanskeligst å få kundene våre til å svelge når panikken er til å ta og føle på.

Det aller meste løser seg av seg selv om du ikke endrer på noe av det jeg har nevnt over. Jeg forutsetter selvsagt at du ikke har jukset deg til topps i utgangspunktet. Har du det er det uansett lite håp om at du vil kunne gjenta bragden med det første.

5. Analysér statistikkene dine

Har du et godt statistikkverktøy kjørende, vet du mye om mønstrene. Undersøk disse grundig for å danne deg et bilde av situasjonen. Jeg kan ikke si noe mer konkret enn dette. Analyse av web-statistikk tar tid å lære seg. Så her må du bare erfare deg frem.

6. Undersøk hva andre opplever

Er det bare du som opplever et plutselig dropp, eller gjør alle det? Sjekk rundt omkring på webmaster-forumer – både i Norge og utenlands. Om du kommer frem til at alle opplever det samme, er det sannsynlig at alt vil falle tilbake til normalen i løpet av noen uker. Om du finner ut at Google holder på med utrulling av en større oppdatering gjelder det å prøve å finne ut av hva denne utrullingen inneholder. Bruk noen uker på dette. Ikke timer eller dager. Folk i forumene har like mye panikk som deg.

7. Bestem deg for en endret strategi basert på din analyse

Det har nå altså gått noen uker siden du først opplevde droppet i søkeresultatene. Du må nå prøve å oppsummere for deg selv hva du har lært i mellomtiden. Basert på din lærdom kan du nå bestemme deg for en endring i din strategi.

Det aller viktigste du gjør i denne fasen er å kun implementere én endring om gangen – og vente på resultatene. Dette tar tid – og det må det gjøre. Endrer du tre forskjellige ting på en gang vil du aldri etterpå kunne vite hva som faktisk hjalp. Og dermed vil du heller ikke kunne vite hvilken av de som var riktige.

Hva er din erfaring?

Bruk kommentarfeltet under til å si din mening. Husk å dele denne posten i de sosiale nettverkene – det kunne jo hende noen andre du kjenner har like mye panikk som du har.

Sist oppdatert 8. november 2019 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.