Valget i Egypt og konsekvensene for oss alle


Resultatet fra presidentvalget i Egypt.

Oppdatering 26.05.2012: Resultatet fra presidentvalget i Egypt viser at etter den endelige opptellingen, ble det de to kandidatene Ahmed Shafiq og Hohamed Morsy som går videre til neste valgrunde.

De siste dagene har vært rimelig nervepirrende for Eman og meg. Vi venter i likhet med alle andre her i Egypt på resultatet av presidentvalget som nå er ferdig med første runde. Så langt, kan de se ut til at den endelige runden vil stå mellom Ahmed Shafik og Mohamed Morsy fra Muslimsk Brorskap.

Morsy leder akkurat nå etter at stemmene er telt opp og offentliggjort i ca. halvparten av de 13000 stemmelokalene. I følge tall vi har mottatt fra en som jobber med opptellingen, vil dette bli det endelige resultatet av første runde.

Dette betyr at den endelige runden som vil foregå den 16. og 17. Juni vil være mellom disse to kandidatene. Personlig tror jeg Shafik har rimelig god mulighet til å vinne den runden.

Skulle Muslimsk Brorskaps Morsy vinne, er vi nødt til å flytte fra Egypt.

Hvorfor er vi så nødt til å flytte fra Egypt om Muslimsk Brorskap skulle få kontroll over presidenskapet – i tillegg til at de allerede er i flertall i Parlamentet? Dette er i grunn lett å svare på. Morsy har gjentakende ganger sagt at han vil jobbe for å innføre sharia-lover i landet dersom han blir valgt til president. Dette betyr blant annet at de ønsker å fjerne kvinners rett til skilsmisse. Steining ved utroskap og avhugging av hender dersom man blir tatt på fersken i å stjele noe. Akkurat som i Iran.

Det er innlysende at vi som er vant til å leve i et moderne, vestlig samfunn ikke ønsker å oppleve noe slikt. Derfor – vi blir nødt til å forlate Egypt om dette blir det endelige resultatet.

Skulle Ahmed Shafik vinne, stiller ting seg annerledes. Shafik er ikke en islamist slik Morsy er, men var statsminister i Mubarrak sitt regime helt på slutten. Mange påstår at han var korrupt som mange andre i dette regimet, men fakta er at han har ikke blitt dømt for korrupsjon. Så, i følge hva jeg kan se, så er han godt egnet til å bli Egypts neste President. Shafik har også vist seg å være en god administrator i sin tid som luftfartsminister her til lands.

Dette er også grunnen til at vi har vært engasjert som rådgivere til Shafik sin kampanje i forhold til nettsatsningen deres. Vi tror genuint han kan bli en god President for Egypt de neste fire årene.

Så gjenstår da det viktigste: hvordan vil konstitusjonen bli seende ut. Dette er et temmelig åpent spørsmål.

Hva mener du?

Sist oppdatert 30. oktober 2018 av Bjørn Are Solstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.